Newsletter - abonează-te

Azi în 15' • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli în 15 minute tot ce s-a întâmplat important într-o zi
Îl primești de luni până sâmbătă între 19:00 și 20:00
Mă abonez!
Vezi cum arată un newsletter trimis
Reflecția zilei: Nu suntem sau nu avem?
Citește în browser
 
spotmedia.ro

Azi în 15'

un newsletter spotmedia.ro miercuri, 13 noiembrie 2024
 

Cotidianul britanic The Guardian a anunţat miercuri că nu va mai posta pe X, considerând că rețeaua socială a lui Elon Musk este o „platformă mediatică toxică”, cu un conținut „adesea deranjant”, inclusiv „teorii ale conspirației ale extremei drepte și rasism”.

În SUA, republicanii vor păstra controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, potrivit proiecţiilor pe care le fac CNN, NBC şi institutul Edison. Această victorie le oferă republicanilor un control deplin asupra guvernului federal, având Casa Albă şi majoritatea asigurată în ambele camere ale Congresului.

Iar Donald Trump anunță pe bandă rulantă numirile pe care le-a decis deja și reacțiile sunt între panică și curiozitate. Astfel, Elon Musk şi Vivek Ramaswamy vor conduce un nou departament, al „eficienței guvernamentale”, care - potrivit lui Trump - va avea printre obiective să desfiinţeze birocraţia guvernamentală, să reducă reglementările în exces și cheltuielile inutile şi să restructureze agenţiile federale. Trump a precizat că activitatea lor se va încheia până la 4 iulie 2026.

Am mai aflat că un jurnalist de la Fox News va fi șeful Pentagonului. El a plecat din armată, după ce a fost considerat extremist. De asemenea, Kristi Noem, guvernatoarea care și-a împușcat câinele pe care nu putea să îl dreseze, va fi șefa Homeland Security, iar noul director al CIA va fi John Ratcliffe, cel care a fost acuzat de democrați că a declasificat informații pentru a fi utilizate de Trump.

Miercuri, Donald Trump a fost primit la Casa Albă de Joe Biden, în Biroul Oval. Cei doi au dat mâna, iar Trump i-a mulţumit lui Biden pentru primire. Și Jill Biden i-a adresat o invitaţie Melaniei Trump pentru întâlnirea tradiţională a primelor-doamne, dar Melania Trump a declinat invitaţia.

Restul lumii face calcule. Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei, Joachim Nagel, a avertizat că tarifele pe care Donald Trump ameninţă să le introducă la bunurile importate riscă să deraieze economia germană. Mai exact, tarifele de până la 20% anunțate de Trump în campanie ar putea să afecteze 1% din PIB-ul Germaniei.

A fost și ziua 994 de război, care a început cu un atac cu rachete asupra capitalei Ucrainei. Mai multe explozii s-au produs în Kiev, iar sistemele de apărare aeriană au fost activate. A fost detectată și o dronă care se îndrepta spre oraș. Potrivit primului bilanț anunțat de autorități, un bărbat a fost rănit, iar un depozit a luat foc. Atacuri rusești au mai fost și în Nikopol, Zaporojie și Herson.

În Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea ocupată, o mașină a explodat, iar șoferul, căpitan al Flotei ruse de la Marea Neagră, a fost ucis.

În Rusia, continuă procesele împotriva celor care critică războiul. De data aceasta, un medic pediatru, o femeie de 68 de ani, a fost condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare pentru că ar fi criticat campania din Ucraina. Doctorița a fost denunțată de o femeie care a venit la o consultație cu fiul ei. Copilul de 7 ani a depus și el mărturie împotriva medicului.

Iar secretarul de stat american Antony Blinken a promis un răspuns ferm la angajarea trupelor nord-coreene alături de Rusia în războiul din Ucraina şi le-a cerut europenilor să facă mai mult pentru accelerarea ajutorului oferit Kievului.

În timpul ăsta, Beijingul a construit un prototip de reactor nuclear pentru o navă mare de război, acesta fiind cel mai clar semn de până acum că se îndreaptă spre realizarea primului portavion cu propulsie nucleară din țară. Adăugarea unei nave cu propulsie nucleară la flota chineză ar fi un pas major în realizarea ambițiilor Beijingului de a crea o forță maritimă capabilă să opereze departe de China.

Iar Jack Teixeira, membru al Gărzii Naţionale Aeriene din Massachusetts, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a divulgat online documente militare ultrasecrete, inclusiv rapoarte referitoare la războiul Rusiei din Ucraina. Teixeira, care luna viitoare va împlini 23 de ani, a pledat vinovat.

Și Catedrala Notre Dame din Paris, grav afectată de incendiul devastator din aprilie 2019, își va redeschide porțile pe 7 decembrie 2024. Emmanuel Macron va rosti un discurs în curtea exterioară a catedralei, respectând legea franceză din 1905 privind separarea bisericii de stat. La ceremonie vor participa 2.000 de invitați, iar evenimentul va fi transmis în întreaga lume.

La noi, o anchetă e în curs de desfășurare la spitalul din Târgu Jiu, acolo unde un băiat de 16 ani a murit așteptând o ambulanță care să-l transfere la Craiova, după ce chirurgul de gardă a refuzat să-l opereze.

Iar în București, 40% dintre cei racordați la sistemul centralizat nu au căldură și apă caldă, după o avarie la CET Sud.

Și parlamentul a adoptat în nici 24 de ore achiziționarea a 32 de avioane F-35. Marți, deputații au votat în procedură de urgență achiziția de la americani. După care, miercuri, proiectul a mers la Senat, care l-a aprobat la fel de rapid. Acum legea merge la promulgare, dacă nu este atacată la CCR. Contractul pentru achiziția a 32 de avioane F35 va fi semnat pe 21 noiembrie.

Am mai aflat că ANAF a primit din partea contribuabililor cu datorii – persoane fizice şi juridice – peste 100.000 de solicitări de amnistie fiscală, dintr-un total de 330.735 de firme şi 848.705 persoane fizice care ar fi putut să depună. Presiunea este mare pe funcționarii ANAF care trebuie să emită deciziile privind aprobarea sau respingerea amnistiei, motiv pentru care Finanțele iau în calcul prelungirea termenelor.

Iar instanţa supremă a decis ca fiica omului de afaceri arădean Ioan Crişan, ucis cu peste trei ani în urmă în explozia maşinii sale, precum şi doi presupuşi complici ai femeii să fie arestaţi preventiv.

Încheiem ziua cu lumea care se schimbă. Într-un viitor poate nu foarte îndepărtat am putea plăti în magazine folosindu-ne doar palmele.

Sistemul va fi lansat inițial în Singapore, unde deținătorii de carduri Visa emise de băncile participante îl vor putea testa în cadrul unui program pilot.

Tehnologia de recunoaștere dezvoltată de Tencent identifică clienții prin analizarea liniilor din palmă și a dispunerii vaselor de sânge, astfel încât să nu mai fie nevoie de utilizarea fizică a cardurilor sau a dispozitivelor mobile pentru efectuarea plăților.

Pentru a plăti, clienții își trec, pur și simplu, palma deasupra unui senzor de plată. Datele biometrice sunt apoi asociate cu cardul Visa folosit pentru autentificarea inițială la comerciant.

 

Evenimentele zilei

1.

Băiat de 16 ani lăsat să moară la spitalul din Târgu Jiu. Chirurgul a refuzat să-l opereze. Medicul de gardă mai fusese găsit vinovat pentru decesul unei paciente

2.

40% din București nu are căldură și apă caldă, după o avarie la CET Sud

3.

Parlamentul a adoptat în nici 24 de ore achiziționarea a 32 de avioane F-35

4.

Ziua 994 Un ofițer rus a fost ucis într-un atentat în Crimeea (Video). Miracol într-o ambulanță bombardată. Blinken promite răspuns "ferm" la intrarea nord-coreenilor în război

5.

Jack Teixeira, tânărul vinovat de o scurgere masivă de informații de la Pentagon, condamnat la 15 ani de închisoare

6.

Republicanii păstrează majoritatea în Camera Reprezentanților din SUA. Trump va avea toate pârghiile puterii

7.

Donald Trump a fost primit de Joe Biden la Casa Albă. Viitoarea primă doamnă a SUA a refuzat să vină (Video)

8.

Miliardarii Elon Musk și Vivek Ramaswamy vor conduce noul „Departament al eficienței guvernamentale”

9.

Trump o numește pe Kristi Noem la șefia Homeland Security - guvernatoarea care și-a împușcat câinele pe care nu reușea să-l dreseze

10.

Noul director al CIA va fi John Ratcliffe. A fost acuzat de democrați că a declasificat informații pentru a fi utilizate de Trump

11.

Un jurnalist de la Fox News va fi șeful Pentagonului. A plecat din armată, după ce a fost considerat extremist

12.

Scandal de proporții în Spania: Cum a făcut fostul șef antifraudă cei 20 de milioane de euro, găsiți în pereții casei

Știrile zilei

The Guardian nu va mai posta pe rețeaua socială X a lui Musk: Este o platformă mediatică toxică

ANAF a primit peste 100.000 de cereri de amnistie fiscală, angajații sunt sub presiune. Ar putea fi introduse termene mai lungi

George Simion neagă că a avut întâlniri cu ofițeri GRU: Dacă apar dovezi, mă retrag din cursa pentru Cotroceni

Ciucă îi cere lui Ciolacu să prezinte documentele prin care Simion a fost interzis în Ucraina și Moldova. Premierul vrea demisia șefului Comisiei SRI

Ciucă, întrebat dacă l-ar pune pe Iohannis premier: El nu este Putin, eu nu sunt Medvedev

Cașcaval cu Listeria retras din magazinele Carrefour

Cenzura durerii: Cum vrea regimul comunist să acopere cel mai sângeros masacru al ultimilor 10 ani din China

Șeful Bundesbank: Tarifele lui Trump ar putea anula 1% din PIB-ul Germaniei

Nivel record în UE de produse contrafăcute

China a construit un reactor nuclear pentru propulsia unui portavion și intră într-un club select

Efectul dăunător al urmelor de avioane poate fi redus cu doar câțiva euro în plus pe bilet

Nelu Tătaru vrea să deschidă un cabinet privat, după ce instanța i-a interzis să profeseze în spitale de stat

Asasinatul de la Arad: Fiica milionarului ucis și cei doi presupuși complici au fost arestați

Anchetă în București după ce două pisici au ajuns drogate la spital

Nu rata azi pe SPOT

Cum creezi un monstru ca apoi să ai cu cine să te lupți eroic. Până chiar te halește

Cum creezi un monstru ca apoi să ai cu cine să te lupți eroic. Până chiar te halește

Secrete pentru turul 2. Până când va păstra Marcel Ciolacu tăcerea în legătură cu George Simion?

Secrete pentru turul 2. Până când va păstra Marcel Ciolacu tăcerea în legătură cu George Simion?

"Spionul" prezidențiabil și tăcerea SRI

Cum ar arăta o zonă demilitarizată în Ucraina și de ce e o soluție mai proastă decât războiul

Cum ar arăta o zonă demilitarizată în Ucraina și de ce e o soluție mai proastă decât războiul

Provocări post-electorale în Moldova. Rusia se reorientează, iar guvernarea încearcă să grăbească reformele

Provocări post-electorale în Moldova. Rusia se reorientează, iar guvernarea încearcă să grăbească reformele

Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran

Minerii care sting lumina. De ce s-au bătut oamenii din Valea Jiului pe slujbele din subteran

Life

Actorul John Krasinski, desemnat de revista People „cel mai sexy bărbat în viață

Actorul John Krasinski, desemnat de revista People „cel mai sexy bărbat în viață"

Bridget Jones revine - A fost lansat primul trailer pentru cea de-a patra parte a comediei (Video)

Bridget Jones revine - A fost lansat primul trailer pentru cea de-a patra parte a comediei (Video)

Denzel Washington va juca în

Denzel Washington va juca în "Black Panther 3", unul dintre ultimele sale roluri înainte de a se retrage

Smaraldul lui Aga Khan s-a vândut pentru o sumă record și devine cel mai scump din lume

Smaraldul lui Aga Khan s-a vândut pentru o sumă record și devine cel mai scump din lume

De bacteriile din intestin depinde cine va face artrită reumatoidă

De bacteriile din intestin depinde cine va face artrită reumatoidă

Și totuși rinocerii lânoși aveau cocoașă! Acum s-a găsit și dovada

Și totuși rinocerii lânoși aveau cocoașă! Acum s-a găsit și dovada

Catedrala Notre Dame din Paris își redeschide porțile după 5 ani

Catedrala Notre Dame din Paris își redeschide porțile după 5 ani

Creștere explozivă a cererilor pentru pilule de avort, după victoria lui Trump

Creștere explozivă a cererilor pentru pilule de avort, după victoria lui Trump

Sport

Daniil Medvedev solicită revizuirea calendarului ATP: Ce schimbări a propus

Daniil Medvedev solicită revizuirea calendarului ATP: Ce schimbări a propus

Handbal: Lotul naționalei României pentru EURO 2024

Handbal: Lotul naționalei României pentru EURO 2024

Cristiano Ronaldo vrea să atingă o bornă istorică:

Cristiano Ronaldo vrea să atingă o bornă istorică: "Sunt responsabil pentru asta"

Prima mutare pe care Universitatea Craiova o face pentru 2025: Decizia luată

Prima mutare pe care Universitatea Craiova o face pentru 2025: Decizia luată

FCSB primește o veste excelentă

FCSB primește o veste excelentă

FCSB anunță că un fotbalist

FCSB anunță că un fotbalist "a terminat anul 2024" după accidentarea suferită în meciul cu U Cluj

Dorit de Rapid, Denis Drăguș primește o ofertă din străinătate

Dorit de Rapid, Denis Drăguș primește o ofertă din străinătate

Basarab Panduru numește doi fotbaliști pe care FCSB ar trebui să-i aibă în vedere pentru transfer:

Basarab Panduru numește doi fotbaliști pe care FCSB ar trebui să-i aibă în vedere pentru transfer: "Nu m-ar mira"

Rapid a stabilit prețul lui Claudiu Petrila

Rapid a stabilit prețul lui Claudiu Petrila

FCSB, felicitată pentru unul dintre transferurile făcute:

FCSB, felicitată pentru unul dintre transferurile făcute: "Au dat lovitura cu el"

Trabzonspor, anunț despre transferul lui Denis Drăguș la Rapid

Trabzonspor, anunț despre transferul lui Denis Drăguș la Rapid

 

Reflecția zilei: Nu suntem sau nu avem?


O anchetă e în curs de desfășurare la spitalul din Târgu Jiu, acolo unde un băiat de 16 ani a murit  așteptând o ambulanță care să-l transfere la Craiova, după ce chirurgul de gardă a refuzat să-l opereze.

Marius avea o problemă abdominală, când a ajuns la spital. Chirurgul de gardă a refuzat să intervină pe motiv că nu avea competențe de pediatrie (pacientul fiind minor) și a cerut și obținut transferul la un spital din Craiova, însă ambulanța Gorj nu avea medic, așa că o autospecială a plecat din Craiova.

Între timp, adolescentul a făcut stop cardio-respirator. Medicii din spital i-au efectuat  manevre de resuscitare, însă băiatul a murit, se pare, de peritonită (autopsia va stabili exact).

„Nu regret decizia de a nu interveni, regret deznodământul cazului, nu-mi este indiferent ca un pacient pe care îl consult şi căruia îi fac o recomandare medicală să decedeze. Scopul meu nu este să am pacienţi decedaţi”, a declarat chirurgul Valentin Neagu.

Într-o postare pe Facebook, explică:

„Cazul unui copil de 16 ani cu patologie complexa (diferite boli) se prezintă la UPU. Eşti solicitat la consult şi îl efectuezi imediat. Constaţi că acesta este insuficient investigat şi soliciţi un tomograf.

Se pune diagnosticul unei afecţiuni ce necesită intervenţie chirurgicală (...). Copilul are stare stabilă, merge singur la pat, este stabil cardiac şi respirator, nu îi este pusă viaţa în pericol.

Copil fiind, la 16 ani, se încadrează în specialitatea de chirurgie infantilă. Soliciţi transferul la Craiova, cel mai apropiat spital cu medici de chirurgie infantilă de gardă. Spitalul ia legătura şi SE APROBĂ transferul.

Acum încep problemele: NU ESTE AMBULANŢĂ CU MEDIC LA TÂRGU JIU. Aflăm că vine de la Craiova echipaj corespunzător.

Nu mai avem medici de chirurgie infantilă pentru a se ocupa de aceste cazuri din Târgu Jiu, nu avem medic de neurochirurgie pentru urgenţe, nu avem medic de chirurgie plastică, nu avem medic cardiolog (nici medic de cardiologie infantilă) de gardă, nu avem medic de chirurgie toracică, toţi cei enumeraţi mai sus fiind necesari în urgenţă (ce facem fără ei in cazul unui accident?), iar lista cu „nu avem” devine îngrijorător de lungă", scrie medicul.

„Soseşte ambulanta de la Craiova, dar este prea târziu. Copilul este netransportabil şi în curând decedează.

Ca medic, cu ani de experienţă, cu mii de cazuri, ajung în situaţia să mă întreb: să îl operez, depăşindu-mi competenţa, riscând să evolueze nefavorabil, să fiu acuzat că l-am operat nefiind de specialitate şi că nu l-am trimis la spital cu medici de chirurgie infantilă?

Să solicit transferul pacientului către spitalul cu medici de chirurgie infantilă sperând să-i cresc şansele la viaţă? Am ales a doua variantă.

Ca medic cu ani de experienţă, cu ani în care m-am dedicat complet meseriei, mă întreb: mie mi se datorează situaţia Serviciului de Ambulanţă Gorj? Mie mi se datorează lipsa cadrelor medicale de specialitate din acest spital? Mă întreb, după ani de experienţă şi mii de cazuri, mie mi se datorează această lungă listă cu „nu avem?"

Care ar trebui să fie ierarhia în România 2024 între conștiință, dedicare (oamenilor, nu meseriei), și „nu avem”, ca să nu mai moară în spitale cineva care ar fi putut fi salvat?

 

      Dacă vrei și altceva sau ai propuneri să facem mai bun acest newsletter, dacă ai o idee pentru Reflecția zilei, scrie-ne la cititor.newsletter@spotmedia.ro.

      Fiecare produs SpotMedia.ro este creat pentru a aduce un beneficiu real cititorilor. Ajuta-ne să știm ce vrei și ai nevoie. Garantat răspundem.

Multumim, Echipa SpotMedia.ro


Ai primit acest newsletter de la un prieten? Abonează-te și tu

Vrei să trimiți unui prieten invitația de a se abona? Trimite-i acest link


Ai primit acest newsletter pentru că ești abonat la newsletter-ul Azi in 15'.
Dezabonare

Copyright © 2024 spotmedia.ro