Newsletter - abonează-te

Azi în 15' • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli în 15 minute tot ce s-a întâmplat important într-o zi
Îl primești de luni până sâmbătă între 19:00 și 20:00
Mă abonez!
Vezi cum arată un newsletter trimis
Reflecția zilei: Marea conștiință a boilor mici
Citește în browser
 
spotmedia.ro

Azi în 15'

un newsletter spotmedia.ro miercuri, 11 decembrie 2024
 

Au continuat negocierile PSD, PNL, USR, UDMR, minorități pentru formarea guvernului. Pe surse, ar fi vorba de un guvern cu 16 ministere (dispar două față de acum - Ministerul Familiei, iar Ministerul Energiei ar deveni parte din Ministerul Economiei). UDMR ar urma să aibă două ministere, USR - 3, PSD şi PNL le-ar împărții pe restul - fie 7 la PSD şi 4 la PNL, fie 6 la PSD şi 5 la PNL. De asemenea, numărul secretarilor de stat va fi redus și am putea avea program de guvernare până la Crăciun.

După apelul mediului de afaceri, azi a venit rândul sindicaliştilor să ceară clasei politice formarea rapidă a unui guvern, stabilirea urgentă a datei alegerilor, elaborarea unui program coerent de guvernare și o „reformă fiscală profundă”, în condiţiile în care România are „cea mai ostilă piaţă a muncii din Europa”. De asemenea, sindicaliștii cer demararea unei anchete privind activitatea serviciilor de informaţii, reforma Curţii Constituţionale și iniţierea, de urgenţă, a unor proiecte legislative pentru "transpunerea referendumurilor votate de cetăţeni, dar ignorate până acum”.

În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a convocat noul Parlament, care va vota noul guvern, vineri, 20 decembrie 2024, la ora 14:00.

În ce privește alegerile prezidențiale, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins contestaţia formulată de preşedintele AUR, George Simion, împotriva deciziei CCR de anulare a procesului electoral cu privire la alegerea preşedintelui României. Decizia este definitivă.

Iar unul dintre cei vehiculați ca posibil candidat comun al partidelor pro-europene la prezidențiale, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, propune ca partidele să facă o listă de 5 potențiali candidați, care să fie analizați „raţional politic” şi „riguros sociologic”. El spune că ar trebui analizate și variantele candidat unic vs doi candidaţi pro-europeni, pe direcţia stânga-dreapta. Apoi, „când va fi momentul, fără orgolii, cei care vedem o Românie euroatlantică ne angajăm în susţinerea candidatului care este cel mai bine poziţionat”.

În timpul ăsta, inflația a trecut din nou de 5%, în noiembrie (5,1% față de 4,7% în octombrie). Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,11%, mărfurile nealimentare cu 4,15%, iar serviciile cu 7,56%.

Și, din calculele think-tankului austriac Agenda Austria, care urmărește calendaristic raportul în bugete dintre veniturile statelor și împrumuturile lor, reiese că România și-a cheltuit tot bugetul public pe 2024 până în data de 24 octombrie (cel mai devreme dintre toate statele UE), în restul zilelor trăind „pe datorie”. „Ziua visteriei goale” este un indicator menit să ”atragă atenția asupra situației bugetare precare”.

Avem și o veste bună: Ţările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez, care a susţinut decizia recentă a Guvernului în acest sens. Decizia vine după ce și Austria a anunţat, luni, că renunţă la opoziţia faţă de aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o aşteptare îndelungată.

Ucraina a trecut de ziua 1022 de război. O rachetă ucraineană a lovit o unitate industrială din regiunea rusă Rostov, distrugând infrastructura critică din orașul Taganrog, situat pe coasta Mării Azov. Și un incendiu s-a produs în orașul Breansk în urma unui atac cu drone ucrainene. Localnicii au spus că a fost lovită o rafinărie, însă un canal de Telegram susține că a fost incendiat un punct de alimentare a gazoductului Drujba.

De cealaltă parte, trupele ruse au distrus sau capturat mai multe poziţii ucrainene în apropierea oraşului Pokrovsk. Forţele Moscovei se află acum la 3 kilometri de periferia sudică a oraşului. Căderea Pokrovskului, un important centru logistic pentru armata ucraineană în est, ar reprezenta cel mai mare eşec militar pentru Kiev din ultimele luni. În plus, peste graniţă, armata rusă a revendicat recucerirea a două localităţi în regiunea Kursk.

Am mai aflat că Rusia a mutat arme nucleare tactice în Belarus, aceasta fiind prima desfășurare a arsenalului nuclear în afara teritoriului rus după Războiul Rece. Această poziționare extinde semnificativ capacitatea Rusiei de a lovi mai multe țări NATO din Europa Centrală și de Est. Polonia, Lituania, Letonia și Estonia sunt direct amenințate, dar și zona de nord-est a României s-ar afla în raza de acțiune a acestora.

Iar premierul maghiar Viktor Orban, abia întors din Florida, unde s-a întâlnit cu Donald Trump, a anunțat că a discutat timp de o oră cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, „pentru a promova încetarea focului şi pacea” în aceste „cele mai periculoase săptămâni ale războiului”. De la Kiev, Volodimir Zelenski a criticat dur demersul premierului maghiar.

Polonia a decis să pună televiziunile mari pe lista companiilor strategice, pentru ca Rusia să nu ajungă să acționeze și aici ca în România. Astfel, aceste posturi mari de televiziune nu pot fi preluate fără aprobarea specială a Guvernului.

Iar Guvernul Republicii Moldova a aprobat declararea stării de urgență în sectorul energetic, pentru o perioadă de 60 de zile. Soluția de avarie, un ajutor din România, este sub semnul întrebării, în condițiile în care și sistemul energetic din țara noastră este la limită.

La noi, avem o inițiativă controversată a primarului Daniel Băluță (PSD) care vrea să impună în Sectorul 4 o taxă de 540 de lei pentru toți cei care au autoturism, dar nu și loc de parcare. În acest sector, sunt înmatriculate 182.000 de vehicule, dar există numai 67.303 locuri de parcare (de reședință și publice). Rămân astfel circa 115.000 de mașini pentru care nu există loc de parcare și ai căror proprietari ar urma să plătească noua taxă. Banii ar urma să fie folosiți atât pentru crearea de locuri de parcare, dar și în alte scopuri.

Iar un fost primar, Clotilde Armand, a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate și riscă să rămână fără funcția de senator pe care a dobândit-o în urma recentelor alegeri parlamentare. În urmă cu doi ani, ANI a acuzat-o pe Armand că a deținut în același timp funcția de primar și pe cea de manager într-un proiect european. În consecință, agenția a cerut și a obținut în instanță interdicția ca aceasta să ocupe funcții publice timp de trei ani. După anunțarea deciziei definitive, Clotilde Armand a zis că e victima unui abuz al PSD și o va ataca la instanțele europene.

Și prosumatorii scapă de obligaţia de a-şi instala baterii pentru stocarea unei părţi din producţia proprie de energie. Decizia a fost luată de Camera Deputaţilor (for decizional), după ce Iohannis a întors legea de la promulgare.

Încheiem ziua cu omul care are cei mai mulți bani din istorie. Este vorba de Elon Musk, a cărui avere a depășit pragul simbolic de 400 de miliarde de dolari, ajungând la 443 de miliarde.

Proprietarul Tesla și al rețelei de socializare X a ajuns la această sumă după o creștere de 60 de miliarde în doar câteva ore a valorii companiei SpaceX, la care deține 42% din acțiuni. Compania a atins o capitalizare 350 de miliarde de dolari, în urma unei recente achiziții de acțiuni de la angajați și depășește acum imperii precum LVMH (335 miliarde), Coca-Cola (271 miliarde), Samsung (249 miliarde) sau Toyota (231 miliarde).

Mai mult, specialiștii anticipează că miliardarul și companiile sale o vor duce și mai bine, beneficiind de apropierea lui Musk de președintele ales Donald Trump.

 

Evenimentele zilei

1.

Inflația trece iar de 5%. Cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, margarina și Poșta

2.

Surse: Noul guvern va avea 16 ministere. Câte posturi primește fiecare partid

3.

După mediul de afaceri, și sindicatele fac apel la partide: Guvern rapid, reformă fiscală și stabilirea urgentă a datei alegerilor

4.

Klaus Iohannis a convocat noul Parlament cu câteva zile înainte de Crăciun

5.

Parlamentul olandez a dat undă verde pentru aderarea deplină a României la Schengen

6.

Ziua 1022 Ucraina, aproape de o pierdere importantă. Moscova acuză furt. Cine plătește impozit militar

7.

Orban l-a sunat pe Putin și au discutat o oră despre „negocierile de pace”. Zelenski a reacționat dur

8.

Guvernul Ucrainei a apobat acordul cu România pentru construirea unui pod rutier peste râul Tisa

9.

Guvernul Republicii Moldova declară stare de urgență în sectorul energetic. România e și ea la limită

10.

Un stat NATO pune televiziunile mari pe lista companiilor strategice pentru ca Rusia să nu acționeze ca în România

11.

Clotilde Armand a pierdut definitiv procesul cu ANI și acuză "Justiția lui Ciolacu". Vlad Voiculescu: Nu-și va putea prelua mandatul de parlamentar!

12.

Primarul din Crevedia a fost arestat, după ce a exploatat la ferma sa un bărbat cu handicap

13.

Cădere la Facebook, Instagram și Messenger. Aplicațiile Meta au avut probleme timp de ore în șir

Știrile zilei

AUR pierde la instanța supremă: Decizia de anulare a alegerilor prezidențiale rămâne în picioare UPDATE

Daniel David, candidat la prezidențiale? Ce condiții pune și ce ar trebui să facă acum partidele pro-europene

Prosumatorii scapă de obligația de a-și instala baterii pentru stocarea de energie

Casa Verde Fotovoltaice - Lista instalatorilor validați și etapele ce trebuie parcurse în următoarele 90 de zile

Beatrice Mahler, avertisment despre Boala X: Nu este un joc și nici o glumă. S-au înregistrat în lume deja 71 de decese din mai puțin de 500 de cazuri

Un înalt responsabil rus confirmă că Assad se află în Rusia

Niciun om nu a mai avut atâția bani în istorie: Averea lui Elon Musk depășește 400 de miliarde de dolari

Trump își trimite nora, o fostă prezentatoare Fox News, ambasadoare în Grecia

Coreea de Nord condamnă în mod ironic „dictatura” din Sud. ”Este o națiune de gangsteri”

Zalando preia rivalul About You într-o tranzacție de peste un miliard de euro

Nu rata azi pe SPOT

Când și cum a început asaltul asupra României, care sunt instituțiile infiltrate și cu ce efecte - Analiză

Când și cum a început asaltul asupra României, care sunt instituțiile infiltrate și cu ce efecte - Analiză

Cum au fost transformați mai mulți rezerviști militari în propagandiști ai Rusiei

Cum au fost transformați mai mulți rezerviști militari în propagandiști ai Rusiei

Cine să fie candidatul comun? Efectul Iohannis

Cine să fie candidatul comun? Efectul Iohannis

Amestecul în alegeri atribuit Rusiei a exploatat nemulțumiri reale în România - analiză BBC

Amestecul în alegeri atribuit Rusiei a exploatat nemulțumiri reale în România - analiză BBC

Putin, mai aproape de colaps decât credem. Războiul din Ucraina se poate termina la Riad. Analiză The Telegraph

Putin, mai aproape de colaps decât credem. Războiul din Ucraina se poate termina la Riad. Analiză The Telegraph

Rusia și-a adus armele nucleare tactice mai aproape de granița NATO: Țările amenințate direct - HARTĂ

Rusia și-a adus armele nucleare tactice mai aproape de granița NATO: Țările amenințate direct - HARTĂ

Vremuri grele pentru democrațiile liberale după un an electoral record

Vremuri grele pentru democrațiile liberale după un an electoral record

Valul extremist și nevoia de reformă a partidelor

Valul extremist și nevoia de reformă a partidelor

Ești din Sectorul 4 și ai mașină, dar nu și loc de parcare? Te „paște” o nouă taxă de 540 lei! E curaj sau e abuz propunerea lui Daniel Băluță?

Ești din Sectorul 4 și ai mașină, dar nu și loc de parcare? Te „paște” o nouă taxă de 540 lei! E curaj sau e abuz propunerea lui Daniel Băluță?

”Ziua vistieriei goale”: România și-a cheltuit tot bugetul pe 24 octombrie și de atunci trăiește numai pe datorie

”Ziua vistieriei goale”: România și-a cheltuit tot bugetul pe 24 octombrie și de atunci trăiește numai pe datorie

Life

Ce spune despre tine faptul că folosești emoji atunci când comunici online

Ce spune despre tine faptul că folosești emoji atunci când comunici online

Este adevărat că alergatul distruge genunchii?

Este adevărat că alergatul distruge genunchii?

Ceasurile Apple ar putea comunica prin satelit

Ceasurile Apple ar putea comunica prin satelit

Ce au căutat românii pe Google în 2024

Ce au căutat românii pe Google în 2024

Județul din România care va deveni Regiune Gastronomică a Europei (Video)

Județul din România care va deveni Regiune Gastronomică a Europei (Video)

Sport

Emoții pentru Simona Halep: Riscă să rateze cel mai important turneu din perioada următoare

Emoții pentru Simona Halep: Riscă să rateze cel mai important turneu din perioada următoare

Wim Fissette, dezvăluiri despre relația cu Simona Halep:

Wim Fissette, dezvăluiri despre relația cu Simona Halep: "Niciun antrenor nu va lucra mai mult de un an cu ea"

FIFA a anunțat țările gazdă de la Cupa Mondială din 2030 și 2034

FIFA a anunțat țările gazdă de la Cupa Mondială din 2030 și 2034

Tiger Woods revine în golf

Tiger Woods revine în golf

FCSB a pierdut doi jucători înaintea meciului cu Hoffenheim: Cum arată echipa probabilă

FCSB a pierdut doi jucători înaintea meciului cu Hoffenheim: Cum arată echipa probabilă

Pronosticul făcut de britanici înainte de Hoffenheim - FCSB: Scorul final anticipat

Pronosticul făcut de britanici înainte de Hoffenheim - FCSB: Scorul final anticipat

Dorit de Rapid și CFR Cluj, Andrea Compagno a dat răspunsul:

Dorit de Rapid și CFR Cluj, Andrea Compagno a dat răspunsul: "Am auzit de interesul lor"

Presa din Scoția, anunț despre plecarea lui Ianis Hagi: „Este inacceptabil ce a trăit”

Presa din Scoția, anunț despre plecarea lui Ianis Hagi: „Este inacceptabil ce a trăit”

FCSB face o ofertă publică pentru Louis Munteanu: Suma oferită de campioană

FCSB face o ofertă publică pentru Louis Munteanu: Suma oferită de campioană

Reacția lui Carlo Ancelotti după victoria dramatică obținută de Real Madrid în Liga Campionilor

Reacția lui Carlo Ancelotti după victoria dramatică obținută de Real Madrid în Liga Campionilor

Pep Guardiola ia o decizie importantă

Pep Guardiola ia o decizie importantă

Radu Drăgușin face un gest superb în Anglia

Radu Drăgușin face un gest superb în Anglia

 

Reflecția zilei: Marea conștiință a boilor mici


Magda Grădinaru publică o analiză - Când și cum a început asaltul asupra României, care sunt instituțiile infiltrate și cu ce efecte în care vorbește despre cum a început, care sunt principalele cauze și cei implicați în ceea ce trăim astăzi.

La final, vorbește despre unde suntem și la ce să fim atenți și pune întrebările esențiale pentru momentul în care ne aflăm (analiza merită citită integral).

„Suntem într-o fereastră de oportunitate în care să diminuăm efectele vulnerabilizării României, pe de o parte, plasată, după expresia lui Iulian Fota, într-o zonă de carantină de către restul aliaților NATO, și, pe altă parte, să restabilim democrația avariată deopotrivă de vicierea procesului electoral și de decizia CCR de anulare a întregului scrutin prezidențial.

Este un moment de turnură, din care fie ieșim cu democrația avariată și societatea slăbită pentru generații, fie cu instituțiile curățate și transparentizate, într-un efort colectiv de mani pulite.

Oliver Jens Schmitt atrage atenția că, fără reformarea fundamentală a întregului sistem politic, România poate pierde și achiziția democratică de până acum. (...) Dar se pune întrebarea: există oameni în partidele principale care ar pune interesele țării mai presus de interesele particulare ale partidului lor într-o astfel de situație de urgență?”

Și Corneliu Bjola spune că „Pe termen lung, este esențial să analizăm cauzele rupturii sociale profunde pe care această criză a revelat-o, arătând clar existența a două Românii: una modernistă, în general bine așezată economic, în linii mari seculară, majoritar urbană și confortabilă în cadrul cultural european; și o Românie tradiționalistă, marginalizată economic, cu valori religioase puternice, care se simte trădată de o clasă politică aparent detașată de preocupările lor din viața de zi cu zi.

Ambele direcții trebuie abordate: pe termen scurt, repararea vulnerabilităților instituționale, iar pe termen lung, reconectarea celor două Românii. Cine și cum va realiza acest lucru reprezintă întrebarea esențială pentru următorii 4-5 ani. A ignora acest semnal de alarmă puternic ne va aduce, fără îndoială, înapoi pe marginea prăpastiei pe care am evitat-o, cu mare dificultate, în ultimele zile”.

„În pofida avertismentelor, însă, semnalele care vin dinspre instituțiile politice arată că politicienii de la putere lucrează mai degrabă pentru a prezerva status quo-ul, arătându-ne o vânătoare de vrăjitoare menită să potolească furia electoratului.

Nici președintele, nici responsabili din serviciile de informații, nici prim-ministrul nu s-au pus la dispoziția națiunii, din contra, își protejează puterea cu prețul netrasparenței și al uzurpării democrației.

Nu există o celulă de criză publică, nu există comunicare ritmică, nu există altă interfață decât același vid de autoritate în care tot forțele extremiste sunt alimentate. (...)

Suntem în același scenariu, în care se aruncă pe piață ipoteze concurente, cât mai grotești, cu aceleași elemente: neolegionarii, neosecuriștii, rușii.

Să ne întoarcem la întrebările de bază: ce s-a întâmplat, când a început, de ce? Suntem în plin război hibrid și haosul e o armă”.

Societatea a transmis cel mai puternic semnal, mediul de business a ieșit, mai clar și vehement ca oricând și a cerut reformarea clasei politice și a statului, sindicatele cer reformarea clasei politice și a justiției, clasa politică merge înainte, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și nimic nu se întâmplă. Puterea au primit-o prin vot, cum se naște conștiința?

 

      Dacă vrei și altceva sau ai propuneri să facem mai bun acest newsletter, dacă ai o idee pentru Reflecția zilei, scrie-ne la cititor.newsletter@spotmedia.ro.

      Fiecare produs SpotMedia.ro este creat pentru a aduce un beneficiu real cititorilor. Ajuta-ne să știm ce vrei și ai nevoie. Garantat răspundem.

Multumim, Echipa SpotMedia.ro


Ai primit acest newsletter de la un prieten? Abonează-te și tu

Vrei să trimiți unui prieten invitația de a se abona? Trimite-i acest link


Ai primit acest newsletter pentru că ești abonat la newsletter-ul Azi in 15'.
Dezabonare

Copyright © 2024 spotmedia.ro