Newsletter - abonează-te

Azi în 15' • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli în 15 minute tot ce s-a întâmplat important într-o zi
Îl primești de luni până sâmbătă între 19:00 și 20:00
Mă abonez!
Vezi cum arată un newsletter trimis
Rușii ard istoria. Cheltuiești, amâni rata la bancă. Control de la Fisc la persoane fizice
Citește în browser
 
spotmedia.ro

Azi în 15'

un newsletter spotmedia.ro miercuri, 25 mai 2022
 

Ucraina a intrat în a 91-a zi de război, iar Volodimir Zelenski a cerut în continuare arme Occidentului, pe care l-a acuzat că nu este unit în sprijinirea țării sale. În timpul ăsta, în Ucraina, rușii devastează bibliotecile și ard cărțile de literatură și istorie, oferind imagini pe care ultima dată le-am văzut la armatele naziste.

Mai multe explozii au fost raportate în Zaporojie, miercuri dimineață. Forţele ruse au ocupat oraşul Svitlodarsk din regiunea estică Donbas, iar cele ucrainene s-au retras. Situaţia este foarte dificilă în Liman, un oraş din nordul regiunii Doneţk, care se află sub foc constant. Rușii își regrupează forțele și echipamentele la frontiera cu Ucraina, lângă regiunile Cernigău (Cernihiv) și Sumi, iar grănicerii ucraineni cred că Rusia ar putea relua invazia în nordul țării.

Mariupol este acum un oraş al fantomelor, spune un consilier al primarului oraşului, care crede că cel puţin 22.000 de locuitori ai oraşului au fost ucişi în trei luni de război.

Iar Vladimir Putin a emis un ordin de simplificare a procedurilor de acordare a cetăţeniei ruse locuitorilor din regiunile Zaporojie şi Herson din sudul Ucrainei. Herson este primul şi singurul oraş important ucrainean ocupat de forţele ruse încă din luna martie.

Tot Putin a vizitat azi un spital militar din Moscova, împreună cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu. Din imaginile prezentate de presa rusă, atmosfera pare extrem de tensionată. Putin nu i-a întrebat pe cei doi soldați răniți căre stăteau drepți în fața sa nici cum au ajuns să aibă nevoie de îngrijiri medicale și nici nu a spus nimic despre războiul din Ucraina. E prima vizită a lui Putin la soldați răniți în război.

Comentând posibilele efecte ale războiului din Ucraina, miliardarul american George Soros a spus că civilizaţia „ar putea să nu supravieţuiască” acestuia. ”Cel mai bun şi singurul mod de a ne proteja civilizaţia este de a-l învinge pe (preşedintele Vladimir) Putin cât mai repede posibil”, a spus Soros. El a criticat politicile Angelei Merkel, care au crescut dependența de Rusia, dar consideră că Europa este într-o „poziţie mai puternică” decât crede în ceea ce priveşte gazul rusesc.

În lume, o tragedie a avut loc într-o școală primară din Texas, unde 19 copii și doi adulți au fost uciși de un tânăr de 18 ani. Atacatorul, care inițial și-a împușcat și bunica, a murit şi el. Într-un comentariu publicat astăzi, Deutsche Welle spune că tragedia care a îndoliat America ne privește direct, pentru că  amocul care-i apucă pe unii adolescenți din Vest are legături nu ușor explicabile și cu restricțiile pandemiei, și cu sistemul nostru liberal.

La noi, Klaus Iohannis a promulgat Legea offshore și oficial, poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Iar ministrul Educației a anunțat mai multe modificări substanțiale în sistemul de învățământ. 100.000 de profesori vor fi formaţi din perspectiva pedagogiei digitale, tabla clasică va fi înlocuită cu un smart board în fiecare dintre cele peste 80.000 de săli de clasă din România, iar școlile vor fi dotate cu laboratoare IT, dar şi cu laboratoare de ştiinţe.

Tot astăzi, a fost făcut public primul raport privind nivelul de literație digitală a elevilor de clasele I-XII din România. Rezultatele acestuia arată că în medie, elevii din România au nivel minim funcțional al competențelor digitale. Mai exact, concluzia generală este că în medie, elevii claselor I-XII cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani din România utilizează tehnologia suficient de bine încât să o facă pe cont propriu, fără să fie ghidați, în cazul unor sarcini bine definite (adică atunci când știu exact care trebuie să fie rezultatul, cum ar fi trimiterea unui e-mail sau aflarea unei informații specifice).

În timpul ăsta, sindicaliştii din şcoli protestau la Guvern, unde au cerut salarii decente în educație și salvarea învățământului românesc.


Forfotă a fost și în zona economică, unde economiștii nu văd cu ochi buni decizia coaliției de guvernare de a permite amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă de 9 luniSfatul acestora este să nu amânăm ratele la bancă, apreciind că pe urmă vom avea de plătit rate la dobânzi mai mari. Raționamentul: cei care au credite și vor lua decizia de a-și amâna ratele vor băga banii în consum alimentând și mai mult inflația, iar BNR va fi obligată să crească și mai accelerat ratele dobânzilor. În plus, la ratele amânate se va plăti dobândă la dobândă și e bine de luat în calcul că situația de acum nu se compară cu cea din 2020, când românii au putut să își amâne ratele din cauza pandemiei. Criza din 2020 era temporară, actuala criză s-ar putea prelungi. În concluzie, nu este vorba despre un cadou, ci de un măr otrăvit.

Măsura a fost decisă fără consultarea mediului bancar, iar forma ordonanței de urgență pentru amânarea ratelor nu este cunoscută în acest moment.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a venit astăzi cu unele precizări, care mai mult au creat confuzie. El a spus că amânarea ratelor va putea fi făcută și de persoane fizice, și de companii, dar nu de toată lumea, ci doar de cei cărora le-au crescut cheltuielile, respectiv costurile. „În pandemie, criteriul principal a fost scăderea veniturilor. Acum vom avea ca şi criteriu creşterea cheltuielilor per familie sau creşterea costurilor per companie cu 25% faţă de perioada anului trecut”, a spus Câciu.

Tot din zona ajutoarelor fără număr acordate de guvern, am aflat astăzi că PSD şi PNL nu au negociat cu Comisia Europeană banii de vouchere pentru cei mai săraci dintre români, așa cum a anunțat. USR a primit un răspuns oficial de la Bruxelles pe această temă. Pentru vouchere, Coaliția a promis că vor fi finanţate cel puţin în proporţie de 50% din fonduri europene.

Între timp, Fiscul a început controale la persoane fizice. Numeroase persoane fizice, stabilite în zone diferite ale țării, care își desfășoară activitatea în domenii diferite, au primit, în ultimele luni, avize de verificare a situației fiscale personale. Procedura nu este una simplă pentru contribuabil.

Am mai aflat astăzi și că șeful Volkswagen spune că va depăși Tesla la vânzările de mașini electrice până în 2025, că Elon Musk a pierdut 90 de miliarde de dolari într-o lună, iar fostul președinte Traian Băsescu este amenințat cu evacuarea.

Încheiem ziua cu lentilele de contact inteligente care sunt în stare să trateze glaucomul. Au fost create de o echipă de cercetători din China. Sunt niște lentile de contact flexibile, care simt presiunea oculară și eliberează, atunci când e nevoie, un medicament ce ar putea ajuta la tratarea glaucomului, a doua principală cauză a orbirii în lume. Mai exact, atunci când presiunea oculară atinge niveluri de risc ridicat, sistemul wireless declanșează eliberarea de brimonidină, cu care sunt tratate lentilele, care curge din partea inferioară a lentilei în ochi, împinsă de un curent electric slab.

 

Evenimentele zilei

1.

Iohannis a promulgat Legea offshore. Oficial, poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră

2.

Niciun preț nu va mai fi modificat fără să fie indicat cel vechi, a decis Guvernul

3.

Amânarea ratelor la bănci nu va fi pentru oricine, cum spunea Ciolacu. Beneficiarii trebuie să dovedească cheltuieli cu 25% mai mari

4.

Economiștii nu ne sfătuiesc să amânăm ratele la bancă: Un măr otrăvit! Dobânzile vor fi și mai mari și mai greu de plătit

5.

USR a primit răspuns de la Bruxelles: PSD şi PNL nu au negociat cu Comisia Europeană banii de vouchere pentru cei mai săraci dintre români

6.

Ciucă amână evaluarea miniştrilor până la finalizarea celor 58 de apeluri din PNRR

7.

Atac armat la o şcoală din Texas: 19 copii și 2 adulți au fost uciși

8.

Șefa Înaltei Curţi a primit daune de zece ori mai mici decât a cerut în procesul cu statul român

9.

Cristi Dănileț a fost exclus încă o dată din magistratură de CSM

10.

Asociația Parcul Natural Văcărești renunță la colaborarea cu Primăria Capitalei și denunță modul de lucru incompetent și haotic. Ce spun cei acuzaţi şi Nicușor Dan

11.

Au trecut aproape 2 luni şi Băsescu nu a plecat din vila de protocol. UPDATE RA-APPS îl amenință cu evacuarea

12.

Jurnalista ucisă în Cisiordania a fost atacată în mod deliberat de forțele israeliene, arată o anchetă a CNN

13.

O tonă de deșeuri se strâng săptămânal de la șoferii de pe Valea Oltului. Poliția nu a dat nicio amendă în 2022

Ziua 91 de război în Ucraina

LIVE Ziua 91. ONU vorbește de război nuclear. Rușii dau foc istoriei la propriu, cu tot cu biblioteci (Foto & Video)

Putin a vizitat în premieră soldați răniți pe front în Ucraina. Au stat drepți în fața lui (Foto & Video)

Mariupol este un oraş al fantomelor, cu 22.000 de morţi, spune un consilier

De la "denazificare" la rusificare: Putin simplifică acordarea cetăţeniei ruse locuitorilor din Zaporijie şi Herson

Moscova e dispusă să asigure un coridor umanitar pentru navele cu alimente din Ucraina, dar pune o condiție

Se rezolvă criza cerealelor? Moscova anunţă că redeschide portul Mariupol

Putin majorează pensiile și salariul minim: 2022 va fi un an dificil

Curiosul caz al unui pilot rus pensionat, trimis la moarte în Ucraina la 63 de ani

Soros atenţionează că civilizaţia ''ar putea să nu supravieţuiască'' războiului din Ucraina: Putin trebuie învins cât mai repede

Nu rata azi pe SPOT

Parastasul PNL și efectul Iohannis

Parastasul PNL și efectul Iohannis

Debranșarea de la sistemul de termoficare e scumpă şi dificilă, în Bucureşti. Cum se face, ce acte îţi trebuie, cât costă şi câţi au făcut-o deja

Debranșarea de la sistemul de termoficare e scumpă şi dificilă, în Bucureşti. Cum se face, ce acte îţi trebuie, cât costă şi câţi au făcut-o deja

Dincolo de poleiala gardului rânjește leopardul

Dincolo de poleiala gardului rânjește leopardul

Cum a reușit o economistă să cultive roșii de milioane într-o seră ultramodernă din Cluj

Cum a reușit o economistă să cultive roșii de milioane într-o seră ultramodernă din Cluj

Se apropie examenele. Cum poți ajuta copilul să învețe eficient?

Se apropie examenele. Cum poți ajuta copilul să învețe eficient?

Controale ANAF la persoanele fizice: Atenție la procedură și nu uitați de amnistie

Controale ANAF la persoanele fizice: Atenție la procedură și nu uitați de amnistie

Fenomenul ”marea demisie” continuă cu presiune și mai mare pe salarii (Raport PwC)

Fenomenul ”marea demisie” continuă cu presiune și mai mare pe salarii (Raport PwC)

Germania aplică un dublu standard pentru refugiați

Germania aplică un dublu standard pentru refugiați

Life

Au fost create lentilele de contact inteligente, în stare să trateze glaucomul

Au fost create lentilele de contact inteligente, în stare să trateze glaucomul

Vechii mayași purtau nestemate pe dinți

Vechii mayași purtau nestemate pe dinți

Se redeschide campusul Politehnicii: Ne putem plimba cu program şi fără câine sau bicicletă

Se redeschide campusul Politehnicii: Ne putem plimba cu program şi fără câine sau bicicletă

În medie, elevii din România au nivel minim funcțional al competențelor digitale

În medie, elevii din România au nivel minim funcțional al competențelor digitale

Elon Musk a pierdut 90 de miliarde de dolari într-o lună

Elon Musk a pierdut 90 de miliarde de dolari într-o lună

Sport

Cum arată partea de tablou a Simonei Halep după rezultatele din primul tur de la Roland Garros 2022

Cum arată partea de tablou a Simonei Halep după rezultatele din primul tur de la Roland Garros 2022

Sorana Cîrstea, eliminată de la Roland Garros după ce a pierdut 12 game-uri consecutive

Sorana Cîrstea, eliminată de la Roland Garros după ce a pierdut 12 game-uri consecutive

Emma Răducanu, eliminată de la Roland Garros

Emma Răducanu, eliminată de la Roland Garros

Încep meciurile pe bani grei: Miza financiară a Openului Franței

Încep meciurile pe bani grei: Miza financiară a Openului Franței

LIVE Finala Conference League: AS Roma vs Feyenoord - arbitru Istvan Kovacs

LIVE Finala Conference League: AS Roma vs Feyenoord - arbitru Istvan Kovacs

Măsurile luate de Federația Română de Hochei după ce mai mulți componenți ai naționalei României au cântat imnul secuiesc

Măsurile luate de Federația Română de Hochei după ce mai mulți componenți ai naționalei României au cântat imnul secuiesc

Ofertă de 4 milioane de euro pentru Dan Petrescu:

Ofertă de 4 milioane de euro pentru Dan Petrescu: "Nu o să mai aibă nimeni o asemenea ofertă"

Ploaie de transferuri la CFR Cluj | Dan Petrescu:

Ploaie de transferuri la CFR Cluj | Dan Petrescu: "Am decis ce jucători luăm"

FRF trece la fapte după ce Anamaria Prodan ar fi intervenit pentru ca fiul ei să fie selectat la lotul național

FRF trece la fapte după ce Anamaria Prodan ar fi intervenit pentru ca fiul ei să fie selectat la lotul național

Daria Saville spune că nu se mai poate întoarce în Rusia:

Daria Saville spune că nu se mai poate întoarce în Rusia: "Imaginează-ţi să nu ai o casă"

 

Reflecția zilei: Înșira-te mărgăritare


Zilele trecute, am fost anunțați, pe Facebook, că au decis liderii coaliției care ne conduce că putem să ne amânăm pentru 9 luni ratele la bănci, dacă ne confruntăm cu „dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă”.

Știre de mare interes, având în vedere explozia din ultima vreme a dobânzilor și creșterea pe măsură a ratelor la credite. Lumea s-a agitat și a venit cu explicații mai întâi Marcel Ciolacu, atoateștiutorul lider PSD, care ne-a spus că va putea beneficia de amânarea ratelor bancare „cine dorește”. 

Azi a venit Câciu, ministrul Finanțelor, și a zis că nu e chiar așa. E și pentru persoane fizice, și pentru firme, dar nu dacă ți-au scăzut veniturile, ci doar dacă ți-au crescut cheltuielile, cu cel puțin 25%. Și nu e singura declarație derutantă, întregul discurs e abracadabrant.

M-am tot gândit. Când nu mai poți să îți plătești ratele? Când nu ai venituri suficiente să îți acoperi și cheltuielile curente (utilități, alimente, întreținere personală, copii etc). Dacă toate astea nu au crescut în medie decât cu rata inflației și nu cu 25%, înseamnă că ai de unde să plătești rata, dacă nu mai ai venituri?

Și dacă ai dat lovitura și ai câștigat la loto sau ți-au crescut veniturile cu 100% și ți-ai crescut și cheltuielile cu 25% sau chiar cu 50%, ești în situația să nu mai poți să îți achiți rata la bancă?

Iar cine are același salariu, dar s-a tot confruntat cu creșterile aberante de prețuri din ultima vreme, ce a făcut? Și-a redus ce a putut din cheltuieli, că nu avea cum să le crească, pentru că nu avea de unde. Cum ar putea să aibă cheltuieli mai mari cu 25%?

Și situația este la fel și la companii, unde o creștere de costuri de 25% este însoțită de reduceri de cheltuieli de peste tot de pe unde se poate.

Acum, avem două variante: ori ministrul Finanțelor s-a exprimat greșit (nu zic că nu știe ce vorbește sau habar n-are), ori Coaliția a găsit soluția să dea fără să dea. Pe ce să pariez?

 

      Dacă vrei și altceva sau ai propuneri să facem mai bun acest newsletter, dacă ai o idee pentru Reflecția zilei, scrie-ne la cititor.newsletter@spotmedia.ro.

      Fiecare produs SpotMedia.ro este creat pentru a aduce un beneficiu real cititorilor. Ajuta-ne să știm ce vrei și ai nevoie. Garantat răspundem.

Multumim, Echipa SpotMedia.ro


Ai primit acest newsletter de la un prieten? Abonează-te și tu

Vrei să trimiți unui prieten invitația de a se abona? Trimite-i acest link


Ai primit acest newsletter pentru că ești abonat la newsletter-ul Azi in 15'.
Dezabonare

Copyright © 2022 spotmedia.ro