Newsletter - abonează-te

Azi în 15' • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli în 15 minute tot ce s-a întâmplat important într-o zi
Îl primești de luni până sâmbătă între 19:00 și 20:00
Mă abonez!
Vezi cum arată un newsletter trimis
Reflecția zilei: Cârdășie vs școală
Citește în browser
 
spotmedia.ro

Azi în 15'

un newsletter spotmedia.ro vineri, 26 aprilie 2024
 

În ziua 793 de război, Ucraina a renunțat pentru moment să mai folosească tancurile americane de luptă Abrams M1A1 furnizate de SUA, în parte pentru că războiul rusesc cu drone face prea dificilă operarea lor fără a fi detectate sau atacate, au declarat doi oficiali militari americani. SUA vor colabora cu ucrainenii pentru a schimba tacticile de luptă. De peste ocean aflăm şi că primele arme din noul pachet de ajutor oferit Ucrainei vor ajunge în câteva zile la destinație.

Pe front, trei copii și o femeie au fost răniți după ce rușii au bombardat partea centrală a orașului Derhachi din regiunea Harkov. Presiunea asupra Ceasiv Iar crește, iar trupele ruse care se apropie din est își intensifică eforturile pentru a captura orașul pe care îl vizează din luna martie, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Rușii încearcă să câștige cât mai mult teren până la sosirea ajutorului american în Ucraina, arată analiștii de la Washington.

SUA speră că recenta decizie de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru. Spania va trimite rachete Patriot în Ucraina. Informația prezentată pe surse nu a fost confirmată oficial. În schimb, Grecia nu va trimite sisteme de rachete Patriot și sisteme antiaeriane S-300, de fabricație sovietică, în Ucraina, în ciuda presiunilor UE și ale aliaților din NATO. Iar Elveția va oferi bani, urmând să acorde Ucrainei un ajutor de peste cinci miliarde de euro.

De cealaltă parte, Moscova spune că nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, iar secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, chiar de la Beijing, că Rusia s-ar chinui în Ucraina dacă nu ar avea sprijinul Chinei.

O întâlnire interesantă se anunță la Budapesta, unde preşedintele Chinei, Xi Jinping, este așteptat în perioada 8-10 mai.

În SUA, protestele studențești anti-israeliene se extind. Poliția a început să intervină în forță, fiind înregistrate ciocniri între manifestanți și forțele de ordine la universitățile din Ohio și Washington DC. USC (California) a anulat festivitățile de absolvire.

Iar vaccinul pentru tratarea melanomului, o formă agresivă de cancer de piele, a intrat în ultima fază de testare, pe 1.100 de oameni din toată lumea. Este adaptat în funcție de fiecare pacient și stimulează sistemul imunitar pentru a bloca inclusiv recidivarea bolii.

Și Regele Charles al III-lea se pregăteşte să-şi reia activităţile publice de marţea viitoare. Medicii săi consideră „foarte încurajatoare” evoluţia stării sale de sănătate de la anunţarea diagnosticului de cancer.

La noi, a fost inaugurat primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni. Este vorba de 43 de kilometri de drum judeţean (drumul judeţean DJ 107I), aceasta fiind cea mai mare investiţie pe un drum judeţean din România, cu o valoare totală a proiectului de peste 73 de milioane de euro, proiect în mare parte finanţat din fonduri europene. Drumul, în lungime totală de 78 de kilometri, face legătura între municipiul Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74). Imaginile sunt spectaculoase.

Și am aflat de cazul unui copil de numai 6 ani, din Gorj, vândut în decembrie 2023 de părinți pe o sumă derizorie în Germania. Caz despre care autoritățile din România nu ar fi știut nimic, dacă nu ar fi fost anunțate de omologii din Germania, care au cerut să fie verificat dacă băiețelul se află la domiciliul său. Familia din care provine avea mai mulţi copii, dar Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului zice că nu era monitorizată, pentru că nu ar fi ridicat probleme în trecut. Acum, au descoperit că tatăl este alcoolic și mama ar avea probleme psihice. De urgență s-au mobilizat chiar șeful DGASPC Gorj și ministrul Familiei, Natalia Intotero, care s-au dus să vorbească cu frații copilului, preluați între timp de asistenți maternali.

În Justiție, Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, a fost condamnată la 3 ani și 6 luni cu executare pentru luare de mită. De asemenea, i-a fost interzis să fie aleasă în funcţii publice sau să ocupe funcţia de manager în cadrul unui spital public, pe o durată de trei ani.

În schimb, Anca Dumitrovici Ababneh, fosta șefă a secției de Oncologie de la Spitalul Județean de Urgență Suceava, a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Asta deși procurorii anticorupție au stabilit că într-o singură zi medicul luase mită de la 29 de pacienți bolnavi de cancer și medicul a recunoscut toate acuzațiile. Instanța i-a interzis Ancăi Ababneh Dumitrovici să mai profeseze ca medic în sistemul public timp de cinci ani, însă ea va putea lucra în sistemul privat.

Iar o echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa  că a fost pus din nou sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Informarea s-a făcut la domiciliul fostului şef de stat, în prezenţa avocatului, având în vedere vârsta înaintată şi starea precară de sănătate. Operațiunea a durat circa 10 minute.

Nu putem să nu consemnăm și că la Brașov, o femeie a fost amendată cu 100 de lei pentru că a plantat flori în grădina blocului.

Încheiem ziua cu Luvrul, care se transformă în sală de sport, înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Cel mai vizitat muzeu din lume oferă o nouă experienţă „Courez au Louvre”, „o sesiune de pregătire fizică ce combină tururi ghidate, dans şi antrenament sportiv”.

Începând cu ora 8.00, înainte ca uşile să se deschidă pentru publicul larg, vizitatorii pot explora operele de artă într-un mod activ din punct de vedere fizic.

Timp de o oră, mai mulţi antrenori vor ghida vizitatorii curajoşi în diferite părţi ale muzeului pentru patru sesiuni de zece minute. În program: yoga, dancehall, cardio şi disco.

 

Evenimentele zilei

1.

Primul lot din Transapuseana, cea mai mare investiție pe un drum județean din România, a fost inaugurat (Foto)

2.

Ziua 793 Ministru eliberat cu 1,8 milioane de euro. Rusia lovește rețeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare

3.

Dosarul Mineriadei: Procurorii s-au dus acasă la Ion Iliescu, să-l anunțe că a fost pus din nou sub acuzare

4.

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la trei ani și jumătate de închisoare cu executare

5.

Un director din Complexul Energetic Oltenia, reținut de DNA pentru șpagă

6.

Grădiniță în pericol? Terenul s-a tasat în continuare și craterul se adâncește la Slănic. Ciolacu: "Ce să fac, să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?" UPDATE

7.

Marcel Ciolacu, gafă de proporții: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți! (Video) UPDATE Premierul vine cu explicații: Mama era din Tecuci

8.

Instructorul de yoga acuzat de viol și trafic de persoane a fost reținut. Sechestru pe 10 imobile

9.

Statul român a demarat executarea silită a Gabriel Resources

Știrile zilei

USR acuză PSD că a mințit când a zis că scoate păcănelele din localitățile mici până la finalul lunii aprilie

Restricții de circulație în Capitală, sâmbătă, pentru pelerinajul de Florii

Viorel Cataramă revine în PNL, la aproape șase ani de la excluderea din partid

Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI și trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată

O femeie din Brașov a fost amendată, pentru că a plantat flori în grădina blocului

Un copil de 6 ani din Gorj, vândut de părinți și scos din țară cu acte false, de un cetățean german

Un urmărit internațional a fost prins după ce a alimentat la o benzinărie din Pitești și nu a plătit

Medicul oncolog care a luat mită de la 280 de bolnavi de cancer nu va face închisoare

Doi angajați la o bancă din București au furat aproape 140.000 de euro din contul unui client

Regele Charles își reia activitățile publice după aproape trei luni de la anunțul că are cancer

Evacuarea molozului din Gaza, inclusiv a muniției neexplodate, ar putea dura 14 ani

Benzinăriile din Ungaria, obligate să vândă mai ieftin. Guvernul le acuză că au prețuri de război

Nu rata azi pe SPOT

Există un preț pentru retragerea lui Piedone? Alegerea lui Ciolacu

Există un preț pentru retragerea lui Piedone? Alegerea lui Ciolacu

Ce înseamnă că Iohannis e în cărți pentru șefia Comisiei Europene: renunță PPE la Ursula von der Leyen? Interviu video cu Siegfried Mureșan

Ce înseamnă că Iohannis e în cărți pentru șefia Comisiei Europene: renunță PPE la Ursula von der Leyen? Interviu video cu Siegfried Mureșan

Cât costă un proiectil de artilerie, vital pentru Ucraina ca să reziste în fața Rusiei?

Cât costă un proiectil de artilerie, vital pentru Ucraina ca să reziste în fața Rusiei?

Bilanțul influenței statelor la nivel european: România - în Top 5 ca ”agent de putere” în PE. Dar are și chiulangii de top

Bilanțul influenței statelor la nivel european: România - în Top 5 ca ”agent de putere” în PE. Dar are și chiulangii de top

Propaganda prin presă, mărul de aur al partidelor

Propaganda prin presă, mărul de aur al partidelor

Mica istorie: ziua de 26 aprilie în lume - Austria declara „Anschluss” în Bucovina

Mica istorie: ziua de 26 aprilie în lume - Austria declara „Anschluss” în Bucovina

Life

O plantă spectaculoasă a înflorit după 20 de ani! Din păcate, acesta e și momentul din care începe să moară

O plantă spectaculoasă a înflorit după 20 de ani! Din păcate, acesta e și momentul din care începe să moară

Posibilă legătură între anumiți emulsifianți și riscul de diabet

Posibilă legătură între anumiți emulsifianți și riscul de diabet

Yoga și cardio la Luvru. Muzeul se transformă în sală de sport, înainte de Jocurile Olimpice de la Paris (Video)

Yoga și cardio la Luvru. Muzeul se transformă în sală de sport, înainte de Jocurile Olimpice de la Paris (Video)

Primarul Veneției declară un succes introducerea biletului de acces în oraș

Primarul Veneției declară un succes introducerea biletului de acces în oraș

Un oraș japonez va bloca o priveliște spre Muntele Fuji pentru a evita supraturismul

Un oraș japonez va bloca o priveliște spre Muntele Fuji pentru a evita supraturismul

Medic: Atenție la acidul hialuronic și toxina, cumpărate de pe Net. Pacienții să ceară

Medic: Atenție la acidul hialuronic și toxina, cumpărate de pe Net. Pacienții să ceară "pașaportul de frumusețe"

Sport

România ajunge la 80 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice 2024: Lista completă

România ajunge la 80 de sportivi calificați la Jocurile Olimpice 2024: Lista completă

Caroline Wozniacki, taxată dur:

Caroline Wozniacki, taxată dur: "De când te-ai luat de Simona Halep, n-ai mai câștigat niciun meci"

Sorana Cîrstea și-a aflat adversara de la Madrid: Meci de 5 stele pentru sportiva noastră

Sorana Cîrstea și-a aflat adversara de la Madrid: Meci de 5 stele pentru sportiva noastră

Jaqueline Cristian elimină o câștigătoare de Roland Garros și avansează la Madrid

Jaqueline Cristian elimină o câștigătoare de Roland Garros și avansează la Madrid

Boris Becker a scăpat de faliment

Boris Becker a scăpat de faliment

FCSB și-a găsit atacant pentru sezonul următor: Negocierile sunt urgentate

FCSB și-a găsit atacant pentru sezonul următor: Negocierile sunt urgentate

Un star de la CFR Cluj și-a anunțat plecarea:

Un star de la CFR Cluj și-a anunțat plecarea: "Toți au spus că sunt terminat"

FCSB a stabilit echipa de start pentru meciul cu Farul: Două schimbări în primul 11

FCSB a stabilit echipa de start pentru meciul cu Farul: Două schimbări în primul 11

Rapid primește o veste excelentă

Rapid primește o veste excelentă

FCSB pregătește o mutare neașteptată

FCSB pregătește o mutare neașteptată

Florinel Coman a aflat verdictul medicilor: Decizia luată de FCSB

Florinel Coman a aflat verdictul medicilor: Decizia luată de FCSB

 

Reflecția zilei: Cârdășie vs școală


Într-o analiză Deutsche Welle, Propaganda prin presă, mărul de aur al partidelor, este făcut următorul raționament:

Marea parte a presei din România nu e liberă nu pentru că ar fi cenzurată de politicieni, așa cum a fost mai ales în primul deceniu postdecembrist, ci pentru că e plătită de partide pentru propagandă cu bani de la buget. Altfel spus, trusturile de presă se autocenzurează pentru a fi pe placul plătitorilor.

Peste 20 de milioane de euro, aproape jumătate din banii alocați anul trecut de la bugetul de stat pentru finanțarea partidelor, de circa 45 de milioane de euro, a fost direcționată către presă și propagandă. S-au transformat în știri false, în sondaje de opinie trucate, comandate de unele posturi de televiziune, de ziare sau de site-uri pentru ca rezultatele să fie pe placul partidului care achita nota de plată, în omisiunea unor știri compromițătoare la adresa unui partid, a unui politician, a unui client politic în vizorul DNA.

În timpul ăsta, partidele au alocat pentru activitățile politice doar 8,5% (4,2 milioane de euro) din totalul subvențiilor. Birourile teritoriale sunt cel mai adesea încuiate cu șapte lacăte. (...) Activitățile politice sunt deversate în festivaluri populare, în cine de taină cu baronii locali, în petreceri cu afaceriști privilegiați și chiar cu interlopi.

Dar cea mai importantă activitate politică pe care partidele ar trebui să o finanțeze din banii publici, sume generoase, este formarea de cadre - cursuri universitare, studii doctorale, studii politice de perfecționare în străinătate. Unde alocarea de resurse tinde spre zero. De ce liderii politici nu fac acest lucru? Pentru că se tem și în somn să nu le fie tras scaunul de sub picioare. Și pentru că instituția clientelismului nu are nevoie de oameni care să facă politică fără a se folosi de broderia grosolană a cârdășiei.

Citeam analiza și mi-a venit în minte gafa venită din ignoranță și lipsa noțiunii de responsabilitate a premierului Marcel Ciolacu. Cel care la o conferință de presă de după o reuniune de partid, a zis - spunând oricum ceva destul de lipsit de sens -, „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!”, făcând referire la orașul natal.

Au apărut rapid reacții, fiind acuzat că a jignit întreaga Moldovă și că atitudinea e una iresponsabilă pentru un prim ministru.

Ciolacu a revenit cu un mesaj pe Facebook, în care zice că înainte de orice e român, că își iubește țara și crede în Dumnezeu, că mama lui e din Tecuci și că în principiu el a pus Moldova pe harta României. Și încheie și cu un ps, ceva cu căldura moldovenilor pentru el.

Nicio vorbă demnă de un premier. Dar nu-i de mirare, ci doar o confirmare că fondurile din subvenții ale partidelor sunt folosite prost.

Poate că e nevoie de mult prea multă imaginație, dar cum ar fi arătat oare România PSD+PNL, dacă Ciolacu ar fi frecventat mai multă școală (politică)?

 

      Dacă vrei și altceva sau ai propuneri să facem mai bun acest newsletter, dacă ai o idee pentru Reflecția zilei, scrie-ne la cititor.newsletter@spotmedia.ro.

      Fiecare produs SpotMedia.ro este creat pentru a aduce un beneficiu real cititorilor. Ajuta-ne să știm ce vrei și ai nevoie. Garantat răspundem.

Multumim, Echipa SpotMedia.ro


Ai primit acest newsletter de la un prieten? Abonează-te și tu

Vrei să trimiți unui prieten invitația de a se abona? Trimite-i acest link


Ai primit acest newsletter pentru că ești abonat la newsletter-ul Azi in 15'.
Dezabonare

Copyright © 2024 spotmedia.ro