Vești proaste pentru bucureșteni: Nicio firmă nu se înghesuie să schimbe țevile vechi de termoficare din subteranele Capitalei

Vești proaste pentru bucureșteni: Nicio firmă nu se înghesuie să schimbe țevile vechi de termoficare din subteranele Capitalei

Nicio firmă nu s-a înscris, încă, la licitația Primăriei Capitalei pentru înlocuirea conductelor uzate de termoficare din subteranele orașului.

Din păcate, timpul se scurge în defavoarea instituției și a bucureștenilor pentru care iarna viitoare s-ar putea să fie chiar mai grea decât precedentele.

Specialiști cu zeci de ani de experiență în termoficare au explicat pentru Spotmedia.ro că uriașa rețea de conducte din subteranele Bucureștiului se degradează într-un ritm exponențial.

Așa că, de la an de an, sistemul de termoficare funcționează tot mai prost și se îndreptă cu pași din ce în ce mai mari spre colaps.

ADVERTISING

Pentru rezolvarea problemei există o singură soluție: înlocuirea cât mai multor conducte magistrale de termoficare, vechi și uzate. Acestea sunt, de fapt, niște țevi groase prin care circulă apă fierbinte și care – atunci când pocnesc - lasă în frig și fără căldură mii de bucureșteni.

Rețeaua primară a sistemului de termoficare are 954 de kilometri de astfel de conducte groase. Iar din ele, cam 80% ar trebui înlocuite.

ADVERTISING

Din păcate, schimbarea țevilor e anevoioasă. Recordul administației Gabrielei Firea, spre exemplu, a fost înlocuirea a puțin peste 23,5 kilometri de conductă magistrală într-un an.

Cu toate astea, în campania electorală, Nicușor Dan a spus că în mandatul său se pot înlocui cam 100 de kilometri de conductă magistrală pe an.

Ulterior – după preluarea funcției – primarul general a revenit asupra declarației. Și a anuțat că în acest an vrea să înlocuiască 5 tronsoane mari de conductă care au, împreună, circa 53 de kilometri.

ADVERTISING

Din păcate, pe măsură ce trece timpul, e greu de crezut că până și acest obiectiv poate fi atins. Iată de ce.

Conductele de înlocuit nu sunt toate în același loc, ci fac parte din trasee diferite de țeavă, in diverse locuri ale orașului. Mai exact, sunt situate pe:

  • Magistrala I Sud (în zona Pantelimon)
  • Magistrala II Sud (în zona Bobocica și un alt segment în zona Colentina)
  • Magistrala II – III Grozăvești
  • Magistrala Progresu Berceni
  • Magistrala Progresu Ferentari

În zona Bobocica lucrează deja Compania Municipală Energetica Servicii SA. Și ar trebui să termine în acest an.

Aceeași companie municipală lucrează și la Magistrala Progresu Ferentari. A înlocuit deja puțin peste 1.200 de metri de conductă. Dar mai are de făcut vreo 10.000 de metri. Și probabil nu va reuși să termine până la toamnă.

Pentru înlocuirea celorlalte conducte Primăria Capitalei a lansat o licitație Cu circa 150 de milione de lei, instituția vrea să schimbe aproape aproape 40 de kilometri de conductă (care alcătuiește circa 19,86 kilometri de circuit primar de termoficare, cu tur și de retur - n.red.).

inlocuire-conducte-licitatie

Mai multe firme au cerut clarificări. Dar din păcate - deși mai e doar o săptămână până când procedura se va încheia - nicio societate nu a depus încă vreo ofertă, potrivit informațiilor din Sicap.

Ce va face Primăria Capitalei dacă nu-i vine nimeni la licitație, în următoarea săptămână? Rămâne să aflăm.

Oricum, chiar dacă firmele s-ar grăbi să depună oferte pe ultima sută de metri, e greu de crezut că mai au timp să înlocuiască 40 de kilometri de conductă uzată în numai 4-5 luni, cât mai e până va porni încălzirea centralizată în București (în perioada sezonului rece nu se prea înlocuiesc conducte magistrale - n.red.)

Iar în condițiile în care se înlocuiesc puține conducte, în vreme ce sistemul de termoficare continuă să se degradeze în ritm accelerat, e greu de spus ce îi așteaptă pe bucureșteni în iarna care următoare.

Citește:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇