Sectoarele 2 și 3 rămân fără apă caldă și căldură din cauza unei avarii la CET Sud. Sunt afectate și câteva zeci de blocuri din Sectoarele 4 și 5

Sectoarele 2 și 3 rămân fără apă caldă și căldură din cauza unei avarii la CET Sud. Sunt afectate și câteva zeci de blocuri din Sectoarele 4 și 5

Din cauza unei avarii la CET Sud, Sectoarele 2 și 3 nu mai pot fi alimentate cu apă caldă și căldură în noaptea care urmează. Mai poate fi folosită doar apa fierbinte care a fost deja pompată în uriașa rețea de conducte din subteranele Capitalei. Dar temperatura acesteia va scădea treptat, în orele care vin.

Lucrurile ar putea reveni la normal cel mai devreme în cursul zilei de miercuri, a explicat pentru Spotmedia.ro directorul adjunct al Termoenergetica SA, Adrian Gîtlan.

Administratorul special al ELCEN, Claudiu Crețu, a precizat pentru Spotmedia.ro că la CET Sud a avut loc o avarie în circuitul intern de termoficare.

În consecință, această centrală nu mai poate livra momentan apă fierbinte prin sistemul de conducte de termoficare din subternalele Capitalei.

Claudiu Crețu a precizat că în câteva ore estimează că avaria se va repara, iar alimentarea din CET se va relua la parametri normali.

ADVERTISING

Problema este că dacă apa din rețeaua de conducte din subternele Bucureștiului apucă să se răcească, ea nu mai poate fi adusă înapoi la temperatură înaltă într-un timp foarte scurt. Iar asta înseamnă că apa de la robinet va curge rece, iar caloriferele vor avea timp să se răcească, la rândul lor.

Problemele s-ar putea resimți mai repede în zonele unde apa caldă și căldura ajung greu oricum. Un exemplu e zona Colentina - Doamna Ghica, unde niciodată termoficarea nu e chiar la parametri optimi.

Principalul motiv este că CET Titan, care deservea zona, a fost dezafectat prin 2013. Iar de atunci, alimentarea se face din CET Sud, care e la distanță foarte mare. Iar starea proastă a conductelor face ca apa să se răcească și mai mult până ajunge în Colentina.

Iar când se mai și strică părți din sistemul de termoficare - fie că pocnește vreo țeavă sau intervine o defecțiune la CET - caloriferele se răcesc și mai repede ca în alte zone. Iar apa - care și așa era abia dezmorțită - nu mai poate fi folosită pentru duș.

ADVERTISING

Afectate sunt și cîteva zeci de blocuri din Sectorarele 4 și 5.

Lista completă cu blocurile afectate se actualizeză. O puteți consulta pe siteul Companiei Municipale Termoenergetica SA, în meniul Funcționare sistem termoficare.

În mod normal, dacă avaria de la CET Sud se repară, iar centrala reîncepe să pompeze apă opărită prin conductele magistrale, problema s-ar putea rezolva.

Marele neajuns este că sistemul are, însă, o inerție destul de mare. Așa că există riscul pronunțat ca apa caldă și caloriferele să se răcească, în următoarele ore, înainte ca sistemul să înceapă să își revină.

Oricum, în comunicările Termoenergetica, ”furnizare deficitară” de căldură și apă caldă poate însemna ca apa din calorifere și din robinete e rece.

Potrivit Termoenergetica SA, funcționarea ar trebui să revină la normal miercuri, pe 31 martie, la ora 15.00.

Spotmedia.ro vă va ține la curent cu evoluția situației.

ADVERTISING

Dacă te interesează, poți afla, în continuare, cum funcționează sistemul de termoficare:

Sistemul de termoficare al Capitalei are două tipuri de componente: centralele care produc apă fierbinte și o rețea de conducte și puncte termice care distribuie acea apă.

Cele mai multe și mai mari centrale sunt ale ELCEN (deținut de Guvern). Rețeaua de distribuție aparține, însă, Primăriei Capitalei care a dat-o în exploatare Companiei Municipale Termoenergetica SA.

Această rețea e o megastructură alcătuită din: 954 km de conducte groase (magistrale), 1.027 de puncte termice și 2.963 de km de conducte mai subțiri.

În schema de mai jos puteți vedea principiul de funcționare a sistemului.

termoficare
Centralele livrează apă fierbinte până în punctele termice, prin conducte magistrale. În punctul termic, apa de pe magistrale intră într-un schimbător de căldură și încălzește apa de pe alte țevi, mai subțiri. Abia acea apă din conductele subțiri va ajunge la robinetele și în calorifere noastre. În schimb, apa venită pe magistrală la punctul termic se va întoarce la centrala care a livrat-o. Grafic: Alexandru Nistor

Cum Capitala are doar 4 CET-uri, atunci când unul cedează, sute de mii de oameni rămân în frig și fără apă caldă.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇