OMS spune că e imoral și nedrept ca lumea să primească booster-ul de vaccin antiCovid, în timp ce Africa n-a văzut nici prima doză

OMS spune că e imoral și nedrept ca lumea să primească booster-ul de vaccin antiCovid, în timp ce Africa n-a văzut nici prima doză

Faptul că cetățenii multor țări primesc doza booster de vaccin antiCovid, în timp ce state sărace, cum ar fi cele din Africa, abia au acces la serul pentru imunizare este nu numai nedrept, ci și imoral, spune directorul Organizației Mondiale a Sănătății.

”Să dăm startul pentru doza booster e cel mai rău lucru pe care l-am putut face, ca și comunitate globală. Este nedrept pentru că nu vom opri niciodată pandemia ignorând un întreg continent care nu are nicio capacitate să producă vaccin”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un interviu pentru CNN.

ADVERTISING

OMS a recomandat o doză booster, însă doar pentru persoanele cu un sistem imunitar deficitar, însă s-a opus în a oferi la scară largă cea de-a treia doză, până când vaccinul nu va fi ajuns pe întreg globul.

America de Sud, America de Nord, Europa, Asia și Oceania au administrat deja cel puțin o doză de vaccin pentru mai bine de 50% din populație.

În Africa, însă, doar 7% din populație a primit măcar o doză de vaccin împotriva Covid.

În septembrie, FDA a aprobat doza 3 de Pfizer pentru categoriile vulnerabile, aceeași recomandare venind ulterior și de la Agenția Europeană a Medicamentului. Pentru adulții cu un sistem imunitar funcțional, o a treia doză poate fi luată în considerare la cel puțin 6 luni de la administrarea celei de-a doua doze.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇