Stai pe scaun toată ziua în fața unui ecran? Exercițiul simplu care îți îmbunătățește sănătatea mintală și fizică

Stai pe scaun toată ziua în fața unui ecran? Exercițiul simplu care îți îmbunătățește sănătatea mintală și fizică

Dacă și tu te numeri printre cei care petrec zilnic multe ore pe scaun, probabil te simți vinovat că nu faci mai mult sport. Dar câtă mișcare ar trebui, de fapt, să faci pentru o stare mai bună, fizică și mintală?

Un studiu recent, publicat de revista Medicine & Science in Sports & Exercise, a arătat că sunt de ajuns 5 minute de plimbare ușoară la fiecare jumătate de oră pentru a obține un astfel de efect, scrie Science Alert.

În cadrul cercetării, subiecții sănătoși, de vârstă mijlocie, au fost puși să stea pe scaun timp de 8 ore – reprezentând o zi de lucru standard – pe parcursul a cinci zile.

ADVERTISING

Într-una dintre acele zile, participanții au stat timp de 8 ore doar cu pauze scurte pentru a merge la toaletă.

În celelalte zile, s-au testat o serie de strategii diferite de a întrerupe cele 8 ore. De exemplu, într-o zi, participanții au mers ușor timp de 1 minut la fiecare jumătate de oră, iar într-o altă zi au câte 5 minute, la fiecare oră.

Oamenii de știință au vrut să afle care este minimul de timp de mișcare pentru a compensa efectele nocive ale statului pe scaun. În toate cazurile, au fost monitorizate nivelul zahărului din sânge și tensiunea arteriale, doi factori de risc importanți pentru bolile de inimă.

ADVERTISING

Astfel, s-a descoperit că o plimbare ușoară de 5 minute la fiecare jumătate de oră a fost singura strategie care a redus substanțial nivelul de zahăr din sânge comparativ cu statul pe scaun. Mai exact, cu aproape 60%.

Tot această strategie a redus, de asemenea, tensiunea arterială cu patru până la cinci puncte în comparație cu statul pe scaun.

Pe lângă beneficiile pentru sănătatea fizică, au existat și beneficii pentru sănătatea mintală, au descoperit oamenii de știință. În timpul studiului, participanților li s-a cerut să-și evalueze starea mintală folosind un chestionar. S-a descoperit că, în comparație cu perioada în care stăteau pe scaun timp de 8 ore, o plimbare ușoară de 5 minute la fiecare jumătate de oră a redus senzația de oboseală, a adus participanții într-o dispoziție mai bună și i-a ajutat să se simtă mai energici.

ADVERTISING

De asemenea, s-a descoperit că și plimbările o dată pe oră au fost suficiente pentru a stimula starea de spirit și pentru a reduce senzația de oboseală. Prin urmare, chiar dacă nu stăm cu ochii pe ceas, principalul e să ne ridicăm ori de câte ori munca ne permite și să facem câţiva pași.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇