România are aproape un milion de doze de vaccin antiCovid carantinate sau expirate

România are aproape un milion de doze de vaccin antiCovid carantinate sau expirate

Autoritățile au anunțat, miercuri, care e situația stocurilor de vaccin antiCovid în România, la acest moment.

Astfel, nu doar că avem aproape 3,7 milioane de doze pe stoc, dar alte peste 900.000 sunt carantinate sau expirate.

Iată situația stocurilor active - total 3.699.196 doze, din care:

  • Pfizer - 1.548.646 de doze
  • Moderna - 1.199.324 de doze
  • Johnson & Johnson - 789.017 de doze
  • AstraZeneca - 162.209 de doze

Totodată, autoritățile anunță un alt stoc de 900.702 de doze de vaccin.

Dintre acestea, 748.580 de doze ”sunt carantinate, sunt păstrate la regimul de temperatură corect și se așteaptă recomandările de stabilitate”.

ADVERTISING

Întrebați ce sunt mai exact aceste ”doze carantinate”, responsabilii cu comunicarea au explicat că este vorba de doze de AstraZeneca, pentru care se verifică respectarea temperaturilor necesare pentru păstrare.

”Acestea sunt păstrate în condiții optime de temperatură și nu se află în circuitul de administrare. CNCAV a elaborat proceduri pentru verificarea și respectarea lanțului de frig, documente care au fost transmise la nivel național, de la începutul campaniei de vaccinare.

Faptul că România donează și revinde doze de vaccin altor state confirmă faptul că aceste proceduri sunt respectate, având în vedere obligativitatea de a dovedi lanțul de frig pe toată perioada de timp de la momentul recepției. Se așteaptă precizări din partea producătorului și în funcție de acest aspect se va lua o decizie”, potrivit explicațiilor autorităților.

ADVERTISING

Celelalte 152.122 de doze sunt expirate și au fost scoase din circuitul de administrare. Dintre acestea, 137.352 erau doze de Pfizer și 14.770 erau doze de vaccin Moderna.

De la începutul campaniei de vaccinare, în România au fost administrate 10.873.225 de doze. Până acum 5.56.121 de români au schema completă de vaccin, din care 412.475 au făcut și a treia doză.

În ultimul timp, de când bilanțul Covid vine cu recorduri tot mai negre, a crescut și trendul vaccinării. Numărul celor care aleg să facă prima doză acum este însă cel mult egal cu al celor care fac a treia doză.

ADVERTISING

Medicii au lansat o scrisoare deschisă către cetățeni, intitulată ”Strigăt de disperare, în care spun că le este din ce în ce mai greu să facă față valului de îmbolnăviri de Covid atât în rândul populației, cât și în rândul cadrelor medicale. Ei le cer oamenilor să se vaccineze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇