Raed Arafat: Suntem într-o creştere şi clar că suntem într-un nou val al pandemiei în acest moment

Raed Arafat: Suntem într-o creştere şi clar că suntem într-un nou val al pandemiei în acest moment

Secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat, a precizat că ne aflăm în cel de-al treilea val al pandemiei, iar acesta ne găseşte cu peste o mie de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă, comparativ cu valul al doilea, când erau 500 de pacienţi internaţi la ATI.

”Suntem într-o creştere, fără nicio discuţie şi clar că suntem într-un nou val în acest moment. Dezavantajul este că începem la Terapie Intensivă cu un număr care a existat în secţiile ATI de peste 900 de bolnavi, 900 şi ceva, comparativ cu valul trecut când erau mai puţini în secţiile ATI.

ADVERTISING

Vreo 500 erau când a început să crească atunci şi asta normal solicită să creştem şi capacitatea de terapie intensivă, lucru care premierul a solicitat duminică în cadrul videoconferinţei pe care am avut-o cu toate judeţele ţării, cu DSP-urile, cu reprezentanţii zonali de terapie intensivă, cu Centrele judeţene de coordonare a intervenţiei”, a declarat Arafat, luni seară, la Digi 24.

Peste 10.000 de pacienți sunt internați

Arafat a mai adăugat că se analizează detaşările de personal şi că în prezent sunt peste 10.000 de pacienţi cu Covid, internaţi în spitale, la nivelul întregii ţări.

ADVERTISING

Am început să analizăm din nou detaşările şi să detaşăm personal. Pentru a creşte în anumite zone, numărul de paturi de Terapie Intensivă, obligatoriu trebui să muţi categorii de personal, sunt rezidenţi la ATI, medici specializaţi în domeniu, să îi mutăm de la spitale mai puţin afectate către spitalele unde vrem să creştem numărul paturilor, dar nu avem suficient personal. În acest moment avem peste 10.000 de pecienţi internaţi şi în terapiile intensive am depăşit 1.200, deci asta însemană că presiunea este derioasă”, a declarat Arafat.

ADVERTISING

Secretarul de stat a prezentat şi situaţia din Bucureşti unde se lucrează la pornirea a două unităţi mobile de terapie intensivă şi a arătat că sunt 131 de pacienţi în UPU care aşteaptă să fie transferaţi la spitale - suport.

”În Bucureşti am început să lucrăm la pornirea a două unităţi mobile de terapie intensivă care să vină cu o creştere de 16 - 20 de locuri în următoarea perioadă. La Victor Babeş, la Sfântul Ioan şi sper să le vedem cât mai repede operaţionalizate. (…) În Bucureşti, în acest moment avem 131 de pacienţi în UPU din care 4 sunt intubaţi în stare critică. Mai sunt mai mulţi pe bentilaţie non-invazivă şi mai multe persoane suspecte care sunt pe oxigen simplu. Clar, cu cât se eliberează locuri, pacienţii respectivi sunt transferaţi”, a declarat Arafat.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇