OMS: Pandemia nu se va încheia decât atunci când 70% din populația lumii va fi vaccinată

OMS: Pandemia nu se va încheia decât atunci când 70% din populația lumii va fi vaccinată

Pandemia de COVID-19 nu se va încheia decât după vaccinarea a cel puţin 70% din populaţia mondială, a declarat vineri directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Totodată, acesta s-a declarat îngrijorat de contagiozitatea mult mai puternică observată în cazul noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, inclusiv pentru varianta indiană.

„Pandemia se va termina atunci când vom atinge o acoperire vaccinală minimală de 70%”, a declarat Hans Kluge într-un interviu acordat pentru AFP de la Copenhaga.

ADVERTISING

El a deplâns "o desfăşurare a vaccinării (...) încă prea lentă", inclusiv în Europa, unde contagiozitatea noilor variante virale reprezintă o sursă de îngrijorare, informează AFP.

"Ştim, de exemplu, că varianta B.1617 (detectată prima dată în India) este mai contagioasă decât varianta B.117 (identificată mai întâi în Marea Britanie), care era deja mai contagioasă la rândul ei decât tulpina precedentă", a mai spus directorul pentru Europa al OMS, subliniind că vaccinurile funcţionează totuşi, în prezent, împotriva mutaţiilor detectate ale noului coronavirus.

Directorul regional al OMS consideră că este importantă accelerarea ritmului vaccinării, pentru a pune capăt acestei pandemii care durează "mai mult timp decât ne aşteptam".

"În timpul unei pandemii, rapiditatea este esenţială", a adăugat Hans Kluge, iar viteza de reacţie a lipsit la începutul pandemiei, a mai spus el.

"Chiar şi atunci când OMS a declarat pandemia, numeroase ţări erau în continuare în expectativă, am pierdut un timp preţios", a explicat acelaşi medic belgian.

Chiar şi astăzi, "timpul joacă împotriva noastră (...) Trebuie să accelerăm (campania de vaccinare, n.r.), trebuie să creştem numărul de vaccinuri", a mai spus el.

În cele 53 de teritorii aflate în regiunea Europa, potrivit criteriilor OMS, 26% din populaţie a primit o primă doză a unui vaccin anti-COVID-19.

În Uniunea Europeană, 36,6% din populaţie a primit cel puţin o doză a unui vaccin, potrivit unei numărători realizate de AFP, iar 16,9% dintre rezidenţii din UE au fost vaccinaţi cu schemă completă.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇