Norvegia: Trei oameni vaccinaţi cu AstraZeneca sunt trataţi în spital pentru cheaguri de sânge UPDATE Reacția companiei

Norvegia: Trei oameni vaccinaţi cu AstraZeneca sunt trataţi în spital pentru cheaguri de sânge <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Reacția companiei

Trei lucrători din domeniul sănătăţii din Norvegia care au primit recent vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 sunt trataţi în spital pentru formarea de cheaguri de sânge, au declarat sâmbătă autorităţile sanitare norvegiene.

„Nu ştim dacă respectivele cazuri sunt legate de vaccin”, a declarat Sigurd Hortemo, medic principal la Agenţia Norvegiană pentru Medicamente, într-o conferinţă de presă organizată în comun cu Institutul Norvegian de Sănătate Publică, relatează Reuters.

UPDATE AstraZeneca a reacționat în acest caz și a transmis că o analiză făcută asupra cazurilor raportate după administrarea a 17 milioane de doze de vaccin nu indică o creştere a riscului de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă sau de trombocitopenie - scădere a numărului de trombocite, conform Reuters.

ADVERTISING

”De fapt, numărul de astfel de cazuri raportat pentru vaccinul anti-COVID al AstraZeneca nu este mai mare decât numărul celor care ar fi fost înregistrate în mod natural, dacă populaţia nu ar fi fost vaccinată”, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei, citată de News.ro.

Toate cele trei persoane au sub 50 de ani.

Agenţia europeană pentru medicamente EMA va investiga cele trei incidente, a adăugat el.

Norvegia a oprit joi utilizarea vaccinului AstraZeneca, după o măsură similară a Danemarcei. Ulterior şi Islanda a oprit vaccinarea cu acest ser.

ADVERTISING

Înaintea Danemarcei şi Norvegiei, Austria a încetat să mai folosească un lot de vaccin AstraZeneca, pentru a investiga un deces cauzat de tulburări de coagulare şi o boală cauzată de o embolie pulmonară.

Totuşi, EMA a declarat joi că beneficiile vaccinului au depăşit riscurile şi ar putea continua să fie administrat.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇