Inteligența artificială tocmai ne-a ajutat să descoperim un nou și puternic antibiotic

Inteligența artificială tocmai ne-a ajutat să descoperim un nou și puternic antibiotic

Oamenii de știință au descoperit, cu ajutorul inteligenței artificiale, un nou antibiotic, extrem de puternic.

La descoperirea lor, antibioticele au fost medicamente revoluționare, care au schimbat medicina și lumea. Însă clase noi de antibiotice nu au mai apărut de zeci de ani, iar bacteriile devin din ce în ce mai greu de tratat, pentru că dezvoltă rezistență. Se estimează că peste un milion de oameni mor anual din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice.

Cercetătorii s-au concentrat recent asupra uneia dintre cele mai problematice specii de bacterii - Acinetobacter baumannii, care poate infecta răni și poate provoca pneumonie. Este una dintre cele trei bacterii pe care Organizația Mondială a Sănătății le consideră o amenințare „critică”.

ADVERTISING

Aceste bacterii sunt rezistente în fața mai multor antibiotice și reprezintă o mare problemă în spitale, pentru că pot supraviețui pe suprafețe și echipamente medicale.

Potrivit dr. Jonathan Stokes, de la Universitatea McMaster, această superbacterie este „inamicul public numărul unu”, deoarece sunt multe cazuri în care este „rezistentă la aproape orice antibiotic”.

Pentru a găsi un nou antibiotic în stare să o extermine, cercetătorii au apelat la inteligența artificială, pe care întâi au antrenat-o.

ADVERTISING

Odată ”școlită”, inteligența artificială a descoperit singură compuși în stare să anihileze bacteria, iar soluția câștigătoare pare să fie abaucin, un nou antibiotic experimental puternic, conform BBC.

Experimentele de laborator au arătat că acesta poate să trateze rănile infectate la șoareci și este capabil să omoare mostrele de Acinetobacter baumannii.

În mod interesant, acest antibiotic nu a avut efect asupra altor specii de bacterii, funcționând doar asupra Acinetobacter baumannii. Asta, în condițiile în care multe antibiotice ucid bacteriile fără discernământ. Cercetătorii cred că precizia abaucinului va îngreuna apariția rezistenței la medicamente și ar putea duce la mai puține efecte secundare.

ADVERTISING

Următorul pas este perfecționarea medicamentului în laborator și apoi efectuarea studiilor clinice. Primele antibiotice create cu ajutorul inteligenței artificiale ar urma să poată fi prescrise pacienților în 2030.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇