În Israel apar semne de scădere a infecţiilor cu varianta Delta, după a treia doză de vaccin

În Israel apar semne de scădere a infecţiilor cu varianta Delta, după a treia doză de vaccin

La mai puţin de o lună de la debutul campaniei de administrare a unei a treia doze de vaccin pentru Covid-19, în Israel au apărut primele semne ale impactului acesteia asupra ratei de infectare şi formelor grave de îmbolnăvire alimentate de varianta Delta a coronavirusului, potrivit autorităţilor şi specialiştilor.

Delta a intra în Israel în iunie, chiar când ţara începea să beneficieze de efectele celei mai rapide campanii de vaccinare, transmite Reuters.

Cu economia deschisă şi majoritatea restricţiilor eliminate, Israelul a trecut rapid de la un număr cu o singură cifră al infecţiilor şi niciun deces la circa 10.000 de cazuri zilnice, înregistrate marți.

ADVERTISING

Pe 3 iulie, Israelul a început să administreze a treia doză a vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BionTech persoanelor de peste 60 de ani, fiind prima ţară care a făcut acest lucru.

Joi, eligibilitatea a fost extinsă la persoanele peste 30 de ani care au primit a doua doză acum cel puţin 5 luni, afirmând că vârsta ar putea fi redusă în continuare.

În ultimele 10 zile, pandemia a început să scadă la prima grupă de vârstă, din care au fost vaccinate deja cu a treia doză peste 1 milion de persoane, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii şi specialiştilor intervievaţi de Reuters.

ADVERTISING

Scade rata de răspândire a bolii

Rata de răspândire a bolii în rândul persoanelor vaccinate de peste 60 de ani - cunoscută sub numele de rata de reproducere - a început să scadă constant în jurul datei de 13 august şi a coborât sub 1, indicând faptul că fiecare persoană infectată transmite virusul la mai puţin de o altă persoană. O rată de reproducere mai mică de 1 înseamnă că un focar cedează.

"Cifrele sunt încă foarte mari, dar ceea ce s-a schimbat este că această creştere foarte mare a ratei infecţiilor şi a cazurilor severe a încetinit, la fel ca şi ritmul în care se răspândeşte pandemia", a spus Eran Segal, cercetător de date la Institutul Weizmann şi consilier al guvernului.

ADVERTISING

Potrivit lui Doron Gazit, membru al echipei de experţi pentru Covid-19 a Universităţii Ebraice, care acordă consultanţă Guvernului, creşterea numărului de persoane vaccinate grav bolnave în grupul de 60 de ani şi mai în vârstă a încetinit în mod constant în ultimele 10 zile.

"Atribuim acest lucru rapelurilor şi comportamentului mai precaut din ultima perioadă", a spus Gazit.

Mai mult de jumătate dintre persoanele de peste 60 de ani au primit o a treia doză, potrivit Ministerului Sănătăţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇