Experiment: Câteva grădiniţe din Finlanda au transformat locurile de joacă în „păduri”. Ce s-a întâmplat cu imunitatea copiilor

Experiment: Câteva grădiniţe din Finlanda au transformat locurile de joacă în „păduri”. Ce s-a întâmplat cu imunitatea copiilor

Câteva grădiniţe din Finlanda au transformat locurile de joacă în spaţii verzi, în cadrul unui experiment. Imunitatea copiilor care s-au jucat apoi în aceste „păduri” cu iarbă verde, arbuşti şi alte plante s-a schimbat după numai o lună, indică rezultatele experimentului.

Diversitatea microbiomului intestinal şi a celui al pielii copiilor au cunoscut modificări benefice într-un timp foarte scurt, se arată în studiul publicat în Science Advances anul trecut şi readus în atenţie de Science Alert.

ADVERTISING

Faţă de copiii de la grădiniţele cu locuri de joacă standard, cu pavele din beton şi nisip, copiii de trei, patru şi cinci ani care au avut acces la spaţii verzi de cinci ori pe săptămână au cunoscut o creştere a numărului de celule T şi a altor indicatori importanţi ai imunităţii în 28 de zile.

Flora intenstinală a copiilor de la grădiniţele cu locuri de joacă verzi a fost similară cu cea a copiilor care vizitează pădurea în fiecare zi, mai spun oamenii de ştiinţă.

Experimentul din Finlanda este primul care manipulează în mod explicit mediul urban al unui copil şi analizează apoi schimbările microbiomului copilului şi efectele asupra sistemului său imunitar.

ADVERTISING

Rezultatele studiului confirmă aşa-numita „ipoteză a biodiversităţii”, potrivit căreia contactul cu natura îmbogăţeşte microbiomul uman şi promovează echilibrul imunitar, iar reducerea biodiversitatii în mediul urban este cel puţin parţial responsabilă pentru numărul tot mai mare de afecţiuni legate de sistemul imunitar, cum sunt bolile autoimune şi alergiile.

Aceste rezultate nu sunt însă concludente şi este nevoie în continuare ca ele să fie verificate în contextul unor studii mai cuprinzătoare.

ADVERTISING

Cu toate acestea, există mai multe studii care arată că beneficiile spaţiilor verzi depăşesc sfera sistemului imunitar al copiilor. Timpul petrecut în natură este benefic şi pentru ochii şi sănătatea mintală a celor mici, iar spaţiile verzi pot determina schimbări structurale în creierul lor, potrivit acestor studii.

C.S.

Vezi şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇