Efectul neașteptat al unui îndulcitor comun asupra sistemului imunitar. Speranță pentru cei cu boli autoimune

Efectul neașteptat al unui îndulcitor comun asupra sistemului imunitar. Speranță pentru cei cu boli autoimune

Un studiu recent asupra unui îndulcitor artificial comun, folosit inclusiv în băuturile de tip ”diet”, dar nu numai, a scos la iveală un efect ciudat pe care acesta îl are asupra sistemului imunitar.

Concret, cercetarea realizată pe șoareci a arătat că îndulcitorul numit sucraloză, consumat în cantitate mare, face celulele T – un tip de leucocite, globule albe din sânge – mai puțin active, scrie Sky News, care citează un raport publicat de jurnalul Nature.

Deși la prima vedere rezultatul studiului oamenilor de știință de la Institutul Francis Crick din Londra ar putea părea îngrijorător, în realitate aceasta este o veste cum nu se poate mai bună pentru cercetători.

ADVERTISING

Dacă se va dovedi că îndulcitorul are efecte similare asupra oamenilor, ar putea fi folosit în tratamentul pacienților cu boli autoimune, așa cum este diabetul de tip 1.

Bolile autoimune presupun ca sistemul de apărare al organismului să atace accidental chiar corpul, cu toate componentele sale, în loc să-l protejeze.

ADVERTISING

Cei care consumă acest îndulcitor în mod normal – în cantități moderate sau chiar mari - nu ar trebui să-și facă griji, spun oamenii de știință, pentru că sub nicio formă nu ar fi expuși nivelurilor folosite în acest studiu.

În cadrul cercetării, dozele testate nu au fost unele periculoase nici măcar pentru om, dar ar echivala cu 30 de cești de cafea îndulcite cu sucraloză pe zi sau cu 10 cutii de băuturi acidulate ”diet”, consumate în același interval de timp.

Sucraloza este un îndulcitor artificial de 600 de ori mai dulce decât zahărul, folosit în mod normal în băuturi și chiar alimente. Totuși, efectele sale asupra organismului nu sunt pe deplin înțelese. Până acum, nu s-au găsit efectele secundare în urma consumului uman de sucraloză.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇