Cum explică Tătaru situaţia din judeţele "verzi" unde se fac sub 10 teste de Covid pe zi

Cum explică Tătaru situaţia din judeţele "verzi" unde se fac sub 10 teste de Covid pe zi

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, susţine că în toate judeţele trebuie efectuate testările pentru COVID-19 în funcţie de protocoalele şi actele normative în vigoare.

Întrebat marţi seară, într-o emisiune la TVR, care este explicaţia pentru care în unele judeţe se fac considerabil mai puţin teste pentru depistarea infecţiilor cu SARS-CoV-2 decât în alte judeţe, ministrul Sănătăţii a susţinut că testările se fac în funcţie de protocoalele stabilite şi că nu există motive pentru care aceste teste să fie realizate.

ADVERTISING

"Este normal să păstrăm un anumit algoritm. Noi testăm în baza unei definiţii de caz şi a anumitor criterii pe care avem impuse: cămine de bătrâni, cei care sunt instituţionalizaţi, cei care îngrijesc, tot ce înseamnă pacient oncologic, transplant, tot ce e imunodepresat, ce înseamnă dializă, tot ce înseamnă personal medical cu simptomatologie, tot ce înseamnă femei însărcinate care intră sau ies din carantină sau izolare.

Sunt mai multe criterii şi tot ce reiese din ancheta epidemiologică – cel care este pozitiv, contactul direct sau simptomaticul.

ADVERTISING

În contextul în care avem o solicitare de recoltare trebuie să fie recoltare şi trebuie să fie o analiză a acelui test. În condiţiile în care noi avem un ordin de ministru şi specificăm că în 24 de ore acel test trebuie să fie lucrat şi să avem şi un rezultat, ar trebui să existe”, a declarat Nelu Tătaru.

Tătaru, despre carantinarea unei localități: Se merge pe criteriul de şase infectări la o mie de locuitori

A cerut o evaluare

Ministrul Sănătăţii a precizat că a cerut o evaluare pentru a vedea în ce măsură în teritoriu sunt respectate criteriile după care se face testarea celor suspectaţi de a fi fost infectaţi cu noul corornavirus. Acele laboratoare care nu respectă angajamentele vor fi excluse din protocolul de testare.

ADVERTISING

"În aceste judeţe sau localităţi ori nu există o recoltare ori nu există testul acelei recoltări, ori nu există o activitate a unui laborator. Noi am solicitat mai multe evaluări în acest moment pentru fiecare judeţ în parte, pentru fiecare laborator care respectă aceste criterii. În măsura în care nu respectă aceste criterii, nu vom mai avea în listă pentru a participa la această testare”, a adăugat Tătaru.

Ce spune Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a vorbit și el, în conferința de marți seara, despre acest subiect.

Întrebat ce soluții sunt pentru rezolvarea acestor diferențe - în condițiile în care avem județe cu mii de teste, altele cu 8-9 pe zi, iată ce a replicat șeful statului:

Am lansat această provocare experților, am primit un răspuns preliminar care arată cum se organizează testările și că testarea se face după anchetă epidemiologică sau la cerere. Astăzi (marți - n.red) am avut o discuție cu ministrul Sănătății și cu secretarul de stat Arafat și am continuat discuția, i-am rugat să aprofundeze un pic mai bine tematica și să vină cu măsuri de echilibrare a testării, dacă e posibil.

Klaus Iohannis

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇