Crăciun în pandemie fără kilograme în plus pe cântar? Sfatul specialistului

Crăciun în pandemie fără kilograme în plus pe cântar? Sfatul specialistului

Dacă pandemia ne-a dat peste cap stilul de viață sănatos și, din cauza sedentarismului și anxietății prin care am trecut cu toții, am acumulat câteva kilograme în plus, asta nu înseamnă că masa de Craciun trebuie să ne mai aducă un plus pe cântar.

E drept, din dorința de a normaliza pe cât posibil aceasta situație care ne-a urmărit pe tot parcursul anului, majoritatea românilor vor avea masa de sărbători plină, așa cum ne-am obișnuit în fiecare an, plină ochi cu bucate care mai de care, bineînțeles, foarte bogate în calorii. 

Dacă totuși dorim să ne bucurăm de masa festivă de Crăciun și să mâncăm din toate, cea mai bună metodă este CUMPĂTAREA

Iulian Dinu, Președintele Asociației Internaționale de Psihologie, Nutritie, Sport și Fitness, având o experiență de peste 13 ani în domeniul sportiv și al sănătății ca și kinetoterapeut, preparator fizic, psiholog sportiv și antrenor personal, ne recomandă câteva sfaturi pe care le putem urma ca să nu acumulăm kilograme în plus în această perioadă. 

Iulian-Dinu1
  1. Nu sări peste micul dejun
ADVERTISING

Micul dejun, știm cu totii, este cea mai importantă masă a zilei. În perioada de sărbători, chiar dacă stăm acasă și ne trezim mai târziu, este important să nu sărim peste micul dejun. Acesta ne oferă sațietate și ne ajută să nu mâncăm excesiv apoi la prânz sau cina. 

Daca vrei să mănânci 1-2 felii de cozonac, o poți face la micul dejun, pentru că pe parcursul zilei, metabolismul tău va arde caloriile consumate dimineața. 

  1. Nu mânca toate alimentele la o masă

Chiar dacă pe masa de Crăciun nu vor lipsi sarmalele, friptura de porc, cozonacul, salata de boeuf sau alte preparate tradiționale, sfatul meu este să nu le mâncați pe toate odată. Puteți mânca într-o zi sarmale, într-o zi friptură, în alta salata de boeuf. 

Un alt sfat important: nu mânca același fel de mancare de mai multe ori pe zi. Alternează mâncarea de Crăciun, cu salate, legume, fructe și alte alimente slabe caloric.

ADVERTISING
  1. Nu consuma dulciurile imediat după ce ai mâncat

Știm clar că nu vom putea să ne abținem de la dulciuri, dar este important să nu le consumăm imediat dupa o masă. Cel mai bine este să așteptăm câteva ore până să mâncăm ceva dulce, chiar dacă suntem obișnuiți la o masă să avem felul 1, felul 2 și desert. Și bineînțeles, să nu exagerăm cu dulciurile, și să le consumăm o dată la 2-3 zile. 

  1. La masa de seară manâncă ceva ușor

Pentru că organismul nostru metabolizează mâncarea mai lent pe timpul nopții, este de preferat să nu mâncăm mâncaruri grele seara, cum ar fi sarmalele sau fripturile. Dacă pe parcursul zilei nu am reușit să ne ținem de treabă și ne-am înfruptat din multe bunătăți, măcar la masa de seară să mâncăm ceva ușor, cum ar fi o salată cu ton sau o supă de legume.

  1. Mănâncă încet până simți că te-ai săturat, nu până simți că ești prea plin
ADVERTISING

Un alt sfat care functionează foarte bine - și ca metodă de a conștientiza cât este nevoie să mâncăm până ce organismul nostru ne dă semnalul să ne oprim - este să mancam încet, lent, cu înghitițuri mici și să fim atenți la ce ne spune organismul. 

Dacă masa de Crăciun o petrecem în familie și suntem tentați să vorbim între noi și să uităm de ceea ce mâncăm, vom mânca mult mai mult decât organismul nostru are nevoie. Așadar, încercați să conștientizați ce mâncați și cât mancați, ca să monitorizați pe cât posibil când apare senzația de sațietate. Atunci e timpul să vă opriți, ca să nu exagerați. 

  1. Fă pe cât posibil mișcare

Da, ințeleg că perioada de sărbători este una de relaxare și de încărcare a bateriilor. Dar pentru că este și perioada în care tindem să exagerăm cu mâncarea, trebuie să facem și mișcare. Fie că vorbim de plimbări prin parc cu familia, sau de o jumătate de oră de exerciții acasă, puțină mișcare poate face diferența la finalul sărbătorilor pe cântar. 

”O altă problemă pe care am observat-o în cei 13 ani de carieră sportivă este mâncatul de plictiseală. Mai ales de sărbători, când avem liber de la serviciu și nu avem ce face decât să ne vedem cu familia și prietenii, plictiseala o sa intervină fără să ne dăm seama. Iar multă lume, de plictiseală, vizitează frigiderul mai des decat ar fi nevoie. Sfatul meu: încercați să găsiți activități de recreere, care să vă țină ocupați și să nu mai fiți tentați să mâncați de plictiseală”, spune Iulian Dinu, CEO Fitness Education School, CEO Business Education School și CEO Fitness Academy .

Pandemia, o provocare pentru sănătate

Din momentul izbucnirii pandemiei COVID-19, interesul tuturor a fost îndreptat către măsuri de siguranță și sănătate și, din păcate, această perioadă a fost caracterizată, în cazul multora, de schimbarea stilului de viață, prin trecerea de la cel  activ și sănătos, la unul sedentar. 

Din cauza restricțiilor, sălile de fitness au fost închise o perioada lungă de timp, sportul nu s-a mai regăsit în obiectivele principale ale oamenilor, munca de la domiciliu a condus la dezvoltarea sedentarismului, iar toată situația provocată de această pandemie a dus la accentuarea anxietatii și, implicit, la dezvoltarea unui stil de viață complet nesănătos. 

Din acest motiv, Iulian Dinu a lansat Asociatia Internațională de Psihologie, Nutriție, Sport si Fitness, care își propune să pună accentul pe adoptarea unui stil de viață sănătos, pe combaterea obezității, dar și pe ajutarea depășirii anxietății în rândul românilor și nu numai. 

Împreună cu o întreagă echipă de psihologi și psihoterapeuți, antrenori personali și campioni în fitness, doctori nutriționiști și tehnicieni nutriționiști, această asociație va schimba complet percepția oamenilor asupra adoptarii unui stil de viață sanatos: pornind de la natura psihologică a problemelor întampinate în această perioadă, va identifica soluții și va propune progame de fitness și nutriție aplicabile la nivel național.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇