Bucureștiul e aproape de noi restricții, inclusiv închiderea școlilor. Rata de infectare a ajuns la 5,57

Bucureștiul e aproape de noi restricții, inclusiv închiderea școlilor. Rata de infectare a ajuns la 5,57

Bucureștiul se apropie cu pași repezi de o rată de infectare de 6 cazuri la mia de locuitori. Marți, incidența a ajuns la 5,57, potrivit Direcției de Sănătate Publică București.

În ceea ce privește sectoarele Capitalei, cel mai bine stă Sectorul 3, iar cel mai prost Sectorul 1:

  • Sectorul 1 (6,85)
  • Sectorul 2 (6,66)
  • Sectorul 3 (4,41)
  • Sectorul 4 (5,37)
  • Sectorul 5 (5,47)
  • Sectorul 6 (5,57)

2.559 de noi infectări cu coronavirus au fost raportate luni, în București, adică aproape jumătate din totalul la nivel național (5.655). A fost cel mai mare bilanţ raportat în Capitală, de la debutul pandemiei. Recordul anterior datează din 25 martie, când au fost raportate 2.171 de cazuri.

ADVERTISING

Bucureștiul este oficial în scenariul roșu din noaptea de vineri spre sâmbătă, când incidența ajunsese deja la 4,1 (de 3 la mie am trecut miercuri, însă decizia oficială a întârziat). Certificatul COVID a devenit astfel obligatoriu pentru toţi cei peste 12 ani, dacă vor să participe la anumite activităţi.

Apoi, duminică, s-au adoptat noi măsuri de către Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă, impuse în Capitală începând de luni, după ce incidența cazurilor de Covid ajunsese ieri la 4,35 la mie. Noile restricţii le găsiţi aici.

Se închid școlile

La o incidență de peste 6, unitățile de învățământ se vor închide. La începutul lunii, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea că estimările arată că Bucureștiul va ajunge la rata de infectare de 6 la mie în octombrie, moment în care școlile se închid. Se pare că a fost prea optimist.

ADVERTISING

”Previziunile arată 6 la mie în octombrie. În București din păcate, pentru elevi prezența fizică nu va mai fi posibilă. Va fi posibilă pentru creșe și grădinițe, unde învățământul online este o aberație. Din fericire, sunt convins că va fi pentru o perioadă scurtă, pentru că și în valul 3 am avut o perioadă de circa 10 zile în care s-a depășit rata de 6 la mie”, spunea Cîmpeanu.

Se instituie și carantina de weekend

Totodată, va fi interzisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20.00- 5.00, cu următoarele excepții:

  • deplasarea persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;
  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi (pe baza declarației pe proprie răspundere sau adeverinței de la angajator);
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente (pe baza declarației pe proprie răspundere);
  • deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie (pe baza declarației pe proprie răspundere).
ADVERTISING

Totodată, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, magazinele se vor închide la ora 18:00.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇