Cafeaua ne ferește de diabet? Ce au descoperit cercetătorii

Cafeaua ne ferește de diabet? Ce au descoperit cercetătorii

De câte ori mergem la medic suntem întrebați, și nu întâmplător, dacă avem cazuri de diabet în familie. Conștientizăm și atunci, dar nu doar atunci, că și noi înșine putem ajunge să fim diagnosticați cu această boală. Dar un studiu recent a arătat că banala cafea e în stare să micșoreze acest risc.

Cercetarea, care a fost publicată în American Journal of Clinical Nutrition, a presupus monitorizarea a nu mai puțin de 4.522 de femei, timp de mai mulți ani, subiecții răspunzând la întrebări legate de dietă – inclusiv consumul de cafea cu cofeină și decofeinizată.

ADVERTISING

În timpul studiului, 979 dintre participanți au fost diagnosticați cu diabet de tip 2. S-a dovedit însă că un consum regulat de cafea cu cofeină a fost asociat cu un risc redus de diabet de tip 2.

”Studiul este interesant și important, deoarece arată cum cafeaua poate avea un impact pozitiv asupra vieții femeilor, care sunt mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2″, a declarat Amber Dixon, CEO, dietetician și asistent medical geriatric pentru Eat This, Not That!.

”Este posibil ca această cofeină să aibă un efect diferit asupra femeilor decât asupra bărbaților, ceea ce ar avea sens, având în vedere concluziile acestui studiu”, a mai spus omul de știință.

ADVERTISING

”Ingredientul activ din cafea este cafeina, un stimulent care poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează faptului că ea blochează receptorii de adenozină din creier, ceea ce scade nivelul de insulină și crește absorbția glucozei”, a mai spus omul de știință.

Cercetătorii au mai descoperit că obișnuința de a bea cafea cu cafeină a fost asociată cu un profil metabolic îmbunătățit. Studiul a arătat că un consum mai mare de cafea poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, ajutând și la menținerea greutății și a unui nivel sănătos al tensiunii arteriale.

ADVERTISING

”Pe lângă faptul că acționează ca un supliment alimentar pentru diabet, s-a demonstrat că şi cafeaua și cofeina au mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de apariție a bolii Parkinson, datorită antioxidanților, și reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer, datorită cofeinei”, a mai explicat omul de știință.

Expertul recomandă una până la trei cești pe zi, cantitate care este benefică ”pentru creier, inimă și alte organe”. Dacă se depășește însă această cantitate, crește riscul de boli de inimă și unele tipuri de cancer, mai avertizează Dixon.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇