A început vaccinarea cu a treia doză. Putem merge și direct la centru, cu buletinul, fără programare

A început vaccinarea cu a treia doză. Putem merge și direct la centru, cu buletinul, fără programare

Vaccinarea cu a treia doză a început azi în România și cine dorește se poate prezenta la centru și fără programare, doar cu buletinul.

”De când se deschide orice centru de vaccinare, ne prezentăm direct, cu buletinul, fără a fi nevoie de programare. Nu este nevoie să vă programați, dar pentru cei care doresc, pentru oricare motive, să facă și o programare, pot să o facă.

În această noapte (luni noapte - n.red.) va fi activată și platforma de programare, unde poți să vezi toate centrele și să-ți alegi un loc. Doze avem”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, luni seara, la Digi24.

ADVERTISING

El a subliniat că imunizarea se va face cu serurile Moderna și Pfizer.

”Cu ce ne vaccinăm. Cu un vaccin ARN Mesager. Avem în țară în acest moment, pe stoc, 2,2 milioane de doze Pfizer BioNTech și 1,2 milioane de doze Moderna. Cine este eligibil se vaccinează cu vaccin ARN Mesager. Fie că ne-am vaccinat prima dată cu Pfizer BioNTech, cu Moderna sau cu AstraZeneca, ne vom vaccina cu doza 3 cu un vaccin produs prin tehnologia ARN Mesager.

Te poți vaccina cu orice vaccin ARN Mesager. Deci dacă ne-am vaccinat cu Moderna, ne putem vaccina cu Moderna sau cu Pfizer BioNTech, însă recomandarea noastră va fi pentru același tip de vaccin. Vorbim de Pfizer și de Moderna. Dacă cineva dorește din diferite motive să facă un switch poate să facă fără probleme”, a explicat Baciu.

ADVERTISING

Care sunt pașii, dacă vrem să ne programăm

Cine dorește se poate programa și pe platforma digitală. Iar șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că este recomandată programarea, pentru că este posibil ca în aceste zile centrele să se aglomereze. Astfel, cei care au programare nu vor sta la coadă.

Pașii pentru a vă programa pe platformă sunt:

1️⃣ Vă autentificați în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro prin introducerea e-mailul-ui/CNP-ului și a parolei;

2️⃣ Selectați secțiunea „Beneficiari”:- Pentru beneficiarii existenți în cont trebuie doar să accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;- Pentru beneficiarii noi, accesați butonul „Adaugă beneficiar”, completați datele necesare, iar la final accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;

ADVERTISING

3️⃣ Alegeți centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data, intervalul orar, vizualizați sumarul de prezentare a programării și finalizați programarea

4️⃣ La final, accesați secțiunea „Programările mele” pentru vizualizarea programării, respectiv pentru editarea sau anularea acesteia.

În acest moment, persoanele vaccinate cu vaccinul Johnson&Johnson nu sunt eligibile pentru administrarea dozei de rapel (booster).

Cei care au trecut prin boală pot face doza 3?

În ceea ce privește persoanele care au făcut două doze de vaccin și au trecut și prin boală, Valeriu Gheorghiță spune că nu este contraindicat să facă și doza trei.

Însă, afirmă el, aceste persoane pot amâna acest moment până când nivelul anticorpilor va mai scădea.

Mai e valabil certificatul verde dacă nu facem doza 3?

Președintele campaniei de vaccinare a ținut să explice că certificatul verde rămâne valabil pentru cei care nu fac doza a treia.

Așadar, românii care sunt vaccinați doar cu două doze vor fi considerați în continuare ca fiind vaccinați cu schemă completă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇