Parlamentul European va dezbate încă o dată aderarea României și Bulgariei la Schengen

Parlamentul European va dezbate încă o dată aderarea României și Bulgariei la Schengen

Eurodeputatul PNL Rareș Bogdan, din cadrul grupului european PPE, a anunțat că Parlamentul European va dezbate în plen, pe 5 octombrie, o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Votul va avea loc în al doilea plen al Parlamentului care se va reuni între 17 și 20 octombrie, a scris europarlamentarul pe Facebook.

"Datorită grupurilor EPP și S&D, respectiv delegațiilor EPP (PNL /PMP/ UDMR, adică 14 eurodeputati), și S&D (PSD, 9 eurodeputati), pe 5 octombrie vom dezbate în plenul de la Strasbourg al Parlamentului European o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

ADVERTISING

Urgentarea procedurilor privind aderarea la Schengen a fost pusă pe ordinea de zi a plenului de președinta P.E., Roberta Metsola, în urma deciziei Conferinței Președinților. Motorul acestei decizii sunt EPP, cel mai mare grup politic (181 de deputați), și S&D (145 de deputați), dar avem și susținerea celorlalte două grupuri politice pro-europene.

A existat o tentativă ca dezbaterea și rezoluția să se refere doar la Croația, având în vedere că România și Bulgaria au obținut deja în plen rezoluții de susținere. EPP și S&D au reușit, însă, să-și impună punctul de vedere, împotriva opoziției grupurilor suveraniste, așadar, dezbaterea va avea loc miercuri la prânz, iar votul va avea loc în al doilea plen din octombrie, programat intre 17 și 20.

ADVERTISING

Manfred Weber, șef al EPP și al EPP Group, a participat azi la Conferința Președinților cu o strategie discutată ieri dimineață la ora 8, într-o întâlnire inițiată de el, la care am luat parte alături de Paolo Rangel, președintele Delegației EPP Portugalia și șef al Schengen Scrutiny Group, Andrei Kovatcev, președinte al Delegației EPP Bulgaria, Karlo Ressler, președinte al Delegației EPP Croația, secretarul general al EPP Simon Busuttil și Siegfrid Mureșan, vicepreședinte al EPP Group", a anunțat Rareș Bogdan.

DEZBATERE LA STRASBOURG ȘI REZOLUȚIE PENTRU ROMÂNIA ÎN SCHENGENDatorită Grupurilor EPP și S&D, respectiv a...

Publicată de Rares Bogdan pe Joi, 29 septembrie 2022

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat duminică, la Sofia, că Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen şi că ele încă aşteaptă, alături de Croaţia, ca decizia finală în acest sens să fie luată de Consiliul UE.

ADVERTISING

"Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European", a transmis preşedintele formaţiunii paneuropene, care conduce şi grupul PPE din Parlamentul European.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇