Parlamentul European se pregătește să dea în judecată Comisia pentru că nu a condiționat banii UE de respectarea statului de drept

Parlamentul European se pregătește să dea în judecată Comisia pentru că nu a condiționat banii UE de respectarea statului de drept

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care dă un ultimatum de două săptămâni Comisiei Europene să își îndeplinească obligațiile și să pună la punct măsurile prin care acordarea fondurilor UE e condiționată real de respectarea statului de drept.

Rezoluția a fost adoptată cu 506 voturi pentru, 150 împotrivă și 28 de abțineri, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Dacă CE nu-și îndeplinește obligațiile, eurodeputații atrag atenția că există temei pentru a da Comisia în judecată.

ADVERTISING

Noul instrument de condiționalitate pentru protejarea bugetului UE este în vigoare de la 1 ianuarie 2021 și se aplică și fondurilor de redresare. Cu toate acestea, Comisia nu a propus nicio măsură în temeiul noilor norme și nu a respectat termenul de 1 iunie stabilit de Parlament în rezoluția sa din 25 martie pentru finalizarea orientărilor privind aplicarea regulamentului.

Această situație constituie un temei suficient pentru introducerea de acțiuni în justiție în temeiul articolul 265 din TFUE împotriva Comisiei, afirmă aceștia.

ADVERTISING

Riscul ca bugetul UE să fie utilizat abuziv în țările UE a crescut, iar statul de drept se deteriorează, subliniază eurodeputații și îi încredințează președintelui Sassoli sarcina de a solicita Comisiei, în termen de cel mult două săptămâni, să își îndeplinească obligațiile în temeiul noului regulament.

Pentru a fi gata, Parlamentul va începe între timp pregătirile necesare pentru eventuale proceduri judiciare în temeiul articolul 265 din TFUE împotriva Comisiei, se arată în comunicat.

Eurodeputații spun că CE trebuie să utilizeze toate instrumentele pentru a apăra statul de drept, inclusiv activarea Articolului 7.

ADVERTISING

În comunicat sunt enumerate ca amenințări la statul de drept încălcările persistente ale democrației și ale drepturilor fundamentale în UE, inclusiv atacurile la adresa libertății mass-mediei, a jurnaliștilor, precum și a libertății de asociere și de întrunire.

Citește mai multe pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇