Orban acuză o ”lovitură de partid” la congresul PNL, cu Iohannis planificator: Seamănă cu comunizarea României orchestrată sub bagheta lui Vîșinschi (Video)

Orban acuză o ”lovitură de partid” la congresul PNL, cu Iohannis planificator: Seamănă cu comunizarea României orchestrată sub bagheta lui Vîșinschi (Video)

Ludovic Orban a lansat, luni, acuzații grave și a adresat cuvinte grele despre modul în care s-au desfășurat alegerile interne în PNL, în urma cărora a câștigat șefia partidului Florin Cîțu.

Orban a acuzat o lovitură de partid, dată prin mijloace folosite de regimuri totalitare, și a lansat întrebarea retorică dacă cei care au putut face asta pentru a câștiga conducerea unui partid nu vor aplica aceleași metode și la conducerea țării.

Direct vizat a fost președintele Klaus Iohannis, pe care Orban îl consideră planificator. El spune că nu va iniția suspendarea lui Iohannis, dar că a prezentat scuze mai multor persoane care l-au votat președinte al țării pentru că așa le-a cerut el.

”Dacă cineva își imaginează că îmi poate închide gura după ce s-a întâmplat sămbătă și duminică înseamnă că nu mă cunoaște. Am asistat la cele mai grave încălcări ale normelor democratice săvârșite vreodată într-un partid în ultimii 31 de ani.

ADVERTISING

După o campanie în care racolarea în echipa câștigătoare s-a făcut mai mult cu arcanul, în care au fost dați afară zeci de susținători ai mei, o campanie caracterizată prin presiuni, amenințări, prin utilizarea puterii de stat în intimidarea membrilor PNL, după o campanie în care au fost utilizate promisiuni de bani publici, în care președintele PNL a fost atacat mai mârșav decât a făcut-o PSD, totul a culminat într-un așa-zis congres, în care a fost încălcat în mod flagrant și grav un drept fundamental într-o democrație - libertatea de a alege.

Mecanismele de control utilizate parcă sunt desprinse din apanajul regimurilor totalitare. Să vezi miniștri, primari, președinți și vicepreședinți de CJ cum împiedică exercitarea liberă a modului de vot e fără precedent în democrație.

Planificatorii acestei lovituri de partid, care au orchestrat cea mai puternică lovitură împotriva democrației, și uneltele lor jalnice din afara și din interiorul partidului și-au bătut joc de istoria glorioasă a PNL și l-au transformat în ceva ce n-a fost niciodată, coborându-l la cele mai joase cote de popularitate”, a acuzat Orban.

ADVERTISING

Întrebat cine sunt acești planificatori, Orban inițial a refuzat să indice persoane cu nume și prenume, cum i-au cerut jurnaliștii.

”Toți cei care au gândit aceste mecanisme absolut diabolice de a silui voința reală a oamenilor și de a-și bate joc de ceea ce crede majoritatea românilor. Instrumentele de control utilizate, modul în care s-a derulat campania, seamănă mai mult, dacă vă aduceți aminte, cu comunizarea României orchestrată sub bagheta lui Vîșinschi (Andrei Vîșinschi, reprezentantul URSS în România)”, a spus Orban.

"Președintele României a încălcat Constituția!"

Jurnaliștii însă au insistat și el l-a indicat direct pe președintele Klaus Iohannis.

”Ați văzut cu ochii dvs cum la acest congres președintele României a încălcat Constituția. (...) Inclusiv cei care l-au sprijinit pe Cîțu deja pun la cale cu cine să-l schimbe pe Cîțu. Ați văzut cu ochii dvs cine a spus limpede că-l sprijină pe Cîțu. Președintele României”, a precizat Orban.

ADVERTISING

Întrebat dacă va iniția suspendarea șefului statului, el a spus că nu.

”Acum mie, care port o răspundere foarte mare pentru alegerea lui Klaus Iohannis ca și președinte al României, să mă apuc acum să vorbesc de suspendarea președintelui e un pic cam mult.

Pe de altă parte, pot să spun că deja le-am cerut scuze la foarte mulți români care m-au abordat direct și mi-au bătut obrazul, care au votat cu Iohannis pentru ca le-am cerut eu”.

Comisia de Control SRI să facă anchetă

Orban a spus însă că ar trebui să fie făcută o anchetă de către Comisia de Control al SRI, pentru a se stabili dacă serviciile s-au implicat în alegerile din PNL și l-au impus pe Cîțu la șefie.

”Sigur că serviciile nu lucrează la vedere, au sisteme. Aici în mod normal Comisia de Control al SRI ar trebui să cerceteze acest subiect. Serios vă zic. (…) S-a confirmat în ultimii 30 de ani că există intervenții ale serviciilor în zone în care serviciile nu ar trebui să fie prezente.

În mass-media, de exemplu, în justiție, în administrație, în partide politice. Acest lucru nu ar trebui să existe și mă întreb dacă CNSAS-ul nu ar trebui mai degrabă să se ocupe de colaboratorii serviciilor de astăzi, nu ai fostei Securități”, a acuzat Orban.

Întrebat dacă îl recunoaște pe Florin Cîțu ca președinte al PNL, Orban a râs, dar a evitat să dea un raspuns.

Conferință de presă susținută de Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban

Conferință de presă susținută de Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban

Publicată de Ludovic Orban pe Luni, 27 septembrie 2021

Citește mai multe despre cum s-a desfășurat Congresul PNL:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇