Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunță că își va da azi demisia

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunță că își va da azi demisia

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, își va depune astăzi demisia.

El a anunțat gestul pe Facebook și l-a motivat prin dezinteresul premierului față de agricultură. Adrian Oros este singurul ministru din actualul Executiv care l-a susținut pe Ludovic Orban pentru şefia Partidului Naţional Liberal.

„Azi îmi voi depune demisia din funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale!

Pentru Premierul Florin Cîțu, agricultura și industria alimentară nu au fost niciodată priorități”, spune Oros, în mesajul de pe Facebook.

Azi îmi voi depune demisia din funcția de Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale! Pentru Premierul Florin...

Publicată de Adrian Oros pe Luni, 27 septembrie 2021

Oros adaugă că efectele acestui dezinteres al premierului Cîțu ar fi:

ADVERTISING

1. Bugetul MADR pentru anul 2021 reprezintă 60% din execuția bugetară a anului 2020, cu efecte asupra programelor aflate în derulare. La rectificarea bugetară, MADR a primit o sumă infimă, absolut insuficientă.

2. În PNRR nu a fost cuprins niciun proiect major pentru agricultură. Asta deși în primul draft trimis la Comisie, în noiembrie 2020, PNRR conținea un proiect complex pentru gestionarea apei în agricultură (irigații, desecare/ drenaj și sistem antigrindină), în valoare de 6,5 miliarde euro, proiect asumat în Programul de guvernare, alături de Rețeaua de depozitare, procesare si distribuție a produselor românești, alt proiect care nu a mai avut loc in PNRR.

ADVERTISING

3. Nu există suficientă determinare pentru eradicarea activității samsarilor, a vânătorilor de subvenții și a pieței negre, care afectează fermierii corecți. Astfel, orice subvenție, orice formă de sprijin devine ineficientă.

În finalul postării, ministrul adresează mulțumiri celor cu care a colaborat.

UPDATE: Ulterior, Oros a explicat în fața jurnaliștilor că demisia nu i-a fost cerută de Ludovic Orban.

„Demisia am decis-o pe parcursul zilei de ieri, când am văzut că nu există vreo șansă să se schimbe ceva la nivel guvernamental și atunci cred că cel mai corect este să părăsești echipa în care nu te regăsești, mai ales că pentru premierul Florin Cîțu agricultura nu a constituit o prioritate. Nu am avut nici pe departe bugetul de anul trecut, doar 60%, sigur că asta afectează programele aflate în derulare”, s-a plâns Oros.

ADVERTISING

Guvernul Cîțu se află oricum într-o situație dificilă, după demisia în bloc a miniștrilor USR PLUS și depunerea unei moțiuni de cenzură la adresa Cabinetului.

CCR discută marți sesizarea premierului privind moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR.

USR PLUS a anunțat că va depune imediat încă o moțiune de cenzură, dacă actuala moțiune va fi respinsă la CCR. De asemenea, PSD a anunțat că fie va vota moțiunea USR PLUS, fie va depune rapid propria moțiune de cenzură.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇