Ludovic Orban a demisionat de la şefia Camerei Deputaţilor: Este o eliberare și un nou început

Ludovic Orban a demisionat de la şefia Camerei Deputaţilor: Este o eliberare și un nou început

Fostul lider PNL Ludovic Orban a anunțat că și-a depus, miercuri, demisia de la conducerea Camerei Deputaţilor, funcţie în care a fost ales în decembrie 2020.

El a precizat că principalul motiv este că nu mai poate fi părtaş la decizii luate de o conducere instalată cu forţa la vârful PNL.

”Motivul principal al demisiei este că nu mai pot fi părtaș la decizii care nu mai au nicio legătură cu angajamentele făcute de PNL în campanie.

Gruparea demolatoare din jurul lui Cîțu, cu sprijinul lui Iohannis, a impus cu forța o conducere a partidului și a încălcat toate angajamentele din campanie”, a declarat Ludovic Orban.

ADVERTISING

Totodată, fostul lider PNL a spus că această demisie reprezintă ”o eliberare și un nou început”. Întrebat dacă asta înseamnă că va demisiona din partid și va înființa o altă formațiune, Orban a replicat că dacă va lua o astfel de decizie va anunța.

Florin Roman, interimar

Anunţul demisiei a fost făcut chiar în discursul rostit după ce a pierdut şefia PNL în faţa lui Florin Cîţu, la congresul PNL din 25 septembrie. Două zile mai târziu, Orban a explicat că îşi va depune demisia la preşedintele partidului, iar în cazul în care, într- o perioadă de maximum 15 zile, nu va fi depusă la Camera Deputaţilor, şi-o va depune personal.

ADVERTISING

Acest ultimatum expirase luni, 11 octombrie, când Florin Cîțu a anunțat că lasă demisia să ”își urmeze cursul”. Noul șef al PNL a spus că liberalii vor avea un candidat. Rămâne de văzut însă dacă PNL va reuși să păstreze șefia Camerei, având în vedere că nu mai are majoritatea.

În orice caz, până una alta, interimatul va fi asigurat de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Florin Roman, după cum singur a anunțat.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile lui Ludovic Orban:

  • Sunt un om de onoare, am făcut mereu ce am zis.
  • În urmă cu 5 minute mi-am scris demisia și am înaintat-o Camerei Deputaților.
  • Demisionez din mai multe motive.
  • În primul rând, pentru faptul că am anunțat această demisie. Pentru că nu mai sunt președinte PNL, cred că nu mai pot exercita această funcție.
  • Motivul principal al demisiei este că nu mai pot fi părtaș la decizii care nu mai au nicio legătură cu angajamentele făcute de PNL în campanie.
  • Gruparea demolatoare din jurul lui Cîțu, cu sprijinul lui Iohannis, a impus cu forța o conducere a partidului și a încălcat toate angajamentele din campanie.
  • Nu pot să fiu complice la decizii care să mă oblige să încalc Constituția și democrația din România.
  • Nu mai pot să fiu președinte al Camerei Deputaților, după ce gruparea demolatoare din jurul lui Florin Cîțu e pregătită să calce în picioare democrația din România.
  • Demisia aceasta reprezintă o eliberare și un nou început.
  • Eu reprezint românii care au încredere în proiectul liberal.
ADVERTISING

Întrebări:

  • Rămâneți membru PNL? Când voi lua o altă decizie, voi anunța.
  • V-a sunat Florin Cîțu? A mințit pentru a nu știu câta oară. Nu m-a sunat.
  • Cum veți acționa de acum în Parlament? Dacă se persistă în această ambiție nebunească de a impune un premier precum Florin Cîțu, care mai are o încredere de doar 10%, eu nu pot să fiu parte la un astfel de proiect, care este anti democratic.

**********

Ce prevede regulamentul

Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, calitatea de preşedinte al Camerei încetează la data menţionată în cererea de demisie.

Potrivit articolului 22 din Regulament, preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu condiţia respectării cvorumului legal.

Dacă niciun candidat nu a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, se organizează un nou tur de scrutin, la care participă cei doi candidaţi care au obţinut numărul cel mai mare de voturi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇