Congresul PNL: Cîțu, puternic huiduit, discurs cu voce gâtuită. Orban zice că indiferent de rezultat, el a câștigat astăzi Live&Video

Congresul PNL: Cîțu, puternic huiduit, discurs cu voce gâtuită. Orban zice că indiferent de rezultat, el a câștigat astăzi <span style="color:#990000;font-size:100%;">Live&Video</span>
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

De momente total neașteptate am avut parte, sâmbătă, la Congresul PNL, unde, după plecare președintelui Iohannis, sala l-a huiduit încontinuu și puternic pe Florin Cîțu, atunci când și-a susținut discursul în fața miilor de membri PNL veniți să aleagă președintele partidului.

Discursul lui Cîțu a fost chinuit, a încercat să și-l ducă la capăt cu voce gâtuită, bând câte o gură de apă între huiduieli și fluierături. Ludovic Orban a intervenit de două ori, încercând să calmeze sala, dar Cîțu s-a arătat furios și deranjat. Și susținătorii lui Cîțu au fost primiți cu ostilitate.

De cealaltă parte, Ludovic Orban a fost aplaudat și ovaționat de sală, și-a ținut discursul pe un ton puternic și a terminat apoteotic, cu sala aplaudând în picioare. Conștient însă de situație, a ținut să puncteze, la final, că toată lumea știe, indiferent de care va fi rezultatul astăzi, că el este, de fapt, câștigătorul acestor alegeri.

Congresul PNL a început la ora 11:00, imediat după ce a ajuns președintele Klaus Iohannis. Participanții au început să vină însă de la ora 9:00, a fost puhoi de oameni, iar terasele de lângă Romexpo au fost pline de oameni care și-au băut cafeaua sau au servit micul dejun. De asemenea, în sala de la Romexpo, oamenii au dat mâna ori s-au îmbrățișat, s-au îmbulzit la venirea liderilor sau la ținerea discursurilor. În ciuda faptului că Bucureștiul este deja în scenariul roșu și sâmbătă dimineața a trecut de 4 la mie rata de infectare.

SpotMedia v-a prezentat în format LIVE TEXT desfășurarea Congresului.

Congresul Partidului Naţional Liberal 2021

Congresul Partidului Naţional Liberal 2021.

Publicată de PNL Bucuresti pe Sâmbătă, 25 septembrie 2021

16.41 - Votul s-a încheiat cu puțin timp în urmă. La acest moment, urnele cu voturi se strâng și urmează să înceapă numărătoarea voturilor. Potrivit lui Gheorghe Falcă, vor fi două echipe de câte 48 de oameni care vor număra voturile.

ADVERTISING

urnele

16.00 - Corespondenții Spotmedia.ro transmit că o persoană a căzut de pe scenă, în timp ce își făcea selfie. La acest moment, primește îngrijiri de la un echipaj al SMURD.

cazut-in-scena-

15.20 - Potrivit corespondenților Spotmedia.ro de la congres, votul a început. Dar e îmbulzeală la ridicarea buletinulor de vot. Parte dintre liberali strigă „Incompetenților” și ”Dați drumul la vot!”.

După ce a votat, premierul Florin Cîțu a susținut că alegerile au fost bine organizate. N-a negat că e aglomerație, dar a susținut că toți liberalii poartă mască și că totul va fi în regulă.

Votare
Foto: Spotmedia.ro

Ulerior, votul a început. Potrivit corespondenților Spotmedia.ro, mai mult de jumătate dintre delegați au votat deja.

urne-la-vor-Citu-Orban-
Foto: Alexandru Nistor

Digi 24 transmite că tocmai în momentul în care Ludovic Orban ieșea din cabina de vot, organizatorii întrebau o membră PNL de ce și-a fotografiat votul și cine i-a cerut asta.

Într-un alt caz, mai multe persoane au fost identificate în aceeași cabină de vot, potrivit Digi 24.

„Sunt 14 organizații cărora li s-a cerut să își fotografieze votul. Constanța, Vaslui, Neamț, Teleorman... mai mulți. Să le fie rușine! Asta nu e democrație!”, a declarat Ludovic Orban, după ce a votat.

vot-multa-lume-
Foto: Alexandru Nistor

14:30 - discursurile s-au terminat, se anunță condițiile în care va începe votul pentru alegerea președintelui PNL. Se anunță că 4.874 de delegați sunt prezenți.

14.15 - Adrian Veștea, președinte al Consiliului Județean Brașov - a enumerat o serie de motive pentru care consideră că Orban ar trebui să fie următorul președinte al PNL.

În cadrul discursului, Veștea a amintit că astăzi este ziua fiului lui Orban. Mai mulți liberali din sală au aplaudat.

ADVERTISING

14.10 - Virgil Guran - susținător al lui Ludovic Orban - susține că „lui Mircea Ionescu Quintus nu i-ar plăcea ce vede aici” la Congres - n.red.).

Acesta a susținut că - în ciuda celor spuse de Rareș Bogdan - PNL Dâmbovița n-a huiduit și n-a făcut scandal. Dar, susține Guran, un lucru e cert: din punctul său de vedere, singurul capabil să conducă PNL e Ludovic Orban.

guran-
Cât vorbesc susținătorii lui Ludovic Orban, susținătorii lui Florin Cîțu fac poze în aproapierea scenei. Foto: Alexandru Nistor

Guran a susținut inclusiv că trebuie plafonate prețurile la energie în perioada următoare (proiect susținut, momentan, doar de PSD).

14.05 - A luat cuvântul Siegfried Mureșan. Acesta îi asigură pe liberali că echipa Orban va performa. Și spune că nimeni nu va încerca să controleze votul, la cabine. Și că fiecare va putea alege după cum crede și cum simte.

14.00 - Vorbește Violeta Alexandru

Ne-am simțit bine primiți în filialele unde am fost. Cu mici excepții, dar se înțelege, cu tensiunea din campanie.

Mi-a folosit enorm să îmi dau seama că e important să cunoști partidul înainte să poți să-l conduci. Drumul unui om ca mine și ca Florin Cîțu abia începe. Să nu ardem etapele!

Cei care mă cunosc știu: sunt un om foarte exigent. Și că sunt un om de echipă.

violeta-alexandru-
Violeta Alexandru. Foto: Alexandru Nistor

Alexandru a mai spus că va urmări cu atenție ca antreprenorii să fie sprijiniți de viitoarea conducerea a PNL, nu doar să fie numiți „eroi” de la microfon (cuvând folosit de Florin Cîțu). „Când ajungeți în cabină, vă rog gândiți-vă: nu e în regulă ce se întâmplă, avem nevoie de îmbunătățiri. Și se vor face!”, a spus Violeta Alexandru.

ADVERTISING

13.45 - Vorbesc susținătorii lui Ludovic Orban. Ionel Dancă ia primul cuvântul și susține că „și-a băgat dracul coada la PNL”.

„Trebuia să fie o fie o zi de sărbătoare. Dar și-a băgat dracul coada! «Diavolo» înseamnă în greacă și «a tranșa un animal». Unde am auzit noi că «s-a tranșat» consiliul de azi? La echipa câștigătoare!”, a spus Dancă.

Danca-
Ionel Dancă. Foto: Alexandru Nistor

Acesta a susținut că adevărata echipă câștigătoare este cea a lui Ludovic Orban.

13:30 - Ludovic Orban își începe discursul de candidat.

Își cere scuze pentru huiduieli, spune că trebuie refăcută coaliția de guvernare și este aplaudat. Apoi vorbește despre liberalism și rolul PNL. Ludovic Orban vorbește liber și are un discurs pe un ton extrem de ridicat. Este aplaudat periodic.

”Astăzi nu avem un premier şi un guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat vreun guvern sau premier care să aibă o cotă de neincredere atât de joasă. (...)

Fraților, ce facem cu guvernarea? Realitatea este în momentul de față că suntem într-o ecuație aproape imposibilă. Atâta timp cât niște parteneri care au fost cu noi în coaliție s-au retras din coaliție și au spus că au o singură condiție pentru a reveni în coaliție, stau și mă întreb cum vom îndeplini această condiție (...)

Credeți că există vreun liberal cu capul pe umeri care să fie de acord cu a bate palma cu PSD, cu refacerea USL-ului, cu compromiterea PNL într-o combinație pe masă sau pe sub masă cu PSD? Eu cred că nu! Iar dacă există cineva, să o spună deschis, pentru că negocieri pe sub masă s-au făcut. Și dacă cineva își imaginează că Guvernul minoritar va putea rezista cu sprijin în parlament înseamnă că e naiv și că nu cunoaște PSD”, a declarat Orban.

Finalul este apoteotic, aproape urlat, sala izbucnește în aplauze și se ridică în picioare.

orban-dupa-citu
Ludovic Orban. Foto: Alexandru Nistor

Acesta le-a transmis liberalilor prezenţi la Congres că trebuie să se gândească fiecare în parte la binele PNL, atunci când decide viitorul preşedinte al formaţiunii.

„Stimate colege, stimaţi colegi, daţi-mi voie să închei şi să nu mi-o luaţi ca o lipsă de modestie. Din punct de vedere moral, al opiniei publice, Ludovic Orban a câştigat această competiţie. Acesta este adevărul pe care îl ştiţi fiecare dintre voi.

Gândiţi-vă fiecare la binele PNL, atunci când luaţi decizia pe cine să votaţi. Mie mi se pare evident că noi nu mai avem de ales, ca în urmă cu 3 luni, între o variantă bună şi una mai puţin bună. Din păcate, astăzi avem de ales între o variantă relativ bună şi evident una proastă. Iar eu vă îndemn să votaţi nu cu cel care a provocat criza, ci cu cel care are puterea să soluţioneze criza. Vă îndemn să nu votaţi cu acela care de 3 luni de zile s-a dus în cap. Eu vă îndemn să îl votaţi pe acela care ţine unit PNL, nu pe acela care a inventat o echipă care de când a apărut pe scena politică a pierdut 8% in intenţia de vot.

Eu vă indemn să votaţi pe cel care cunoaşte PNL, care a participat la toate bătăliile alături de voi şi care a forţa, inteligenţa de a duce PNL la victorie şi de a fi la guvernare care să asigure saltul pe care România îl merită. Doamne ajută”, a conchis Orban.

13:20 - Emil Boc a avut un disurs mult mai calm și mai optimist.

Mult a fost, puțin mai este. Vin din inima Ardealului. Să învățăm din lecția celor 1.000 de ani în care Ardealul a trăit separat de România. Doar uniți putem reuși.

S-a depășit de multe ori limita unei dezbateri. Dar trecutul nu-l putem schimba. Cele rele să se spele!

În susțin pe Florin Cîțu pentru că n-am fost de acord cu ce a spus domnul Orban «Dacă eu nu sunt bun, nici voi nu sunteți buni», nu există așa ceva.

13:15 - Rareș Bogdan își începe discursul de susținere a lui Florin Cîțu.

Vorbește tare, strigat, pentru a acoperi și descuraja huiduielile din sală.

Dușmanii sunt în afara sălii, nu aici, spune Rareș Bogdan. Este huiduit. Îi numește pe susținătorii lui Cîtu și fiecare nume este fluierat de sală.

Noi nu suntem pesediști, PSD e dușmanul nostru, mai spune Rareș Bogdan, în timp ce sala scandează Orban, Orban.

„Dușmanii noștri sunt în afara sălii, nu aici. Îi rog pe colegii mei de la Brașov, Dâmboviță, Vrancea și Argeș și Sectorul 3 să respecte pe toți delegații la Congres!

Unitate! E normal să susțineți un candidat. Dar nu 5 județe să rechiziționați o țară”, a spus Rareș Bogdan.

Vă rog din suflet, încetați! «Demisia» nu se strigă aici, că e guvernul nostru! Noi nu suntem PSD-iști! Am auzit de-a lungul timpul că a fost un război prea dur.

Nu, dragi mei. La Republicani, au fost 18 candidați. Și toți l-au atacat pe Trump. Dar când a fost ales, toți s-au așezat în spatele lui. Așa trebuie să ne așezăm și noi în spatele lui Florin Cîțu”, a spus Rareș Bogdan.

A lucrat la Banca Noii Zeelenade, Luxemburg, la Frankfurt. Este pregătit să conducă această țară. Vorbim despre PNRR: 80 de miliarde de euro. Niciodată n-am avut această șansă.

Dragii mei, Florin Cîțu va fi primul ministru! Băgați-vă mințile-n cap, dragi colegi de la USR și PLUS!”, a strigat Rareș Bogdan.

13:08 - Gheorghe Flutur spune că susține o „amnistie a supărărilor” în PNL și „reluarea bunei guvernări”. Vorbește tare, la microfon. Dar din sală continuă să se audă huiduieli. Reușește să primească adeziune din partea sălii doar când vorbește de unitate.

13:06 - Într-un cor de huiduieli, Dan Vîlceanu a susținut că Ludovic Orban și-a învățat susținătorii să facă scandal, pe toată durata campaniei electorale.

”Nu le mai cereți acum să stea liniștiți! Asta i-ați învățat toată campania! Dărâmați zidul pe care l-ați ridicat în PNL, domnule Orban!”

13:03 - Iulian Dumitrescu spune că a fost trecut repede pe linie moartă, ca și Ilie Bolojan și Mircea Hava, din cauza lui Ludovic Orban.

Am fost lângă Orban. Am văzut de aproape defectele. Ilie Bolojan e aici. Din multe motive a demisionat destul de repede. Mircea Hava, cam din aceleași motive s-a retras la Alba. Și eu, fost vicepreședinte, am fost trecut repede pe linie moarte. Manciu, Dancă, Mădălina au fost sfătuitorii lui Ludovic. Așa este Ludovic, din păcate.

Cîțu are calități multe. Și-a riscat cariera politică pentru PNDL. Așa se comportă un lider! Felicitări Florin Cîțu pentru curaj.

13:00 - și susținătorii lui Cîțu sunt huiduiți și se strigă Demisia!

12:40 - fețe din sală, în timpul discursului lui Florin Cîțu

Blaga
Bolojan
turcan

12:36 - a început Florin Cîțu să își țină discursul. Este huiduit, i se cere demisia, vorbește cu vocea gâtuită. Se adresează sălii, să afle de ce este întrerupt, dar își pierde practic vocea.

”Ştiţi că asta înseamnă să vă daţi jos propriul Guvern. Deci numai Dragnea făcea asta. Câtă emoţie! Frumos, frumos. Deci PNL este viu şi asta trebuie să vadă toţi românii. Democraţie. Vă salut pe toţi, dragi colegi liberali. O campanie lungă şi dificilă, nu e aşa? Aşa e, dar eu vă spun că nu regret nimic din această campanie pentru am văzut că românii au nevoie de liberalism.

Am mers în toată ţara pentru că am vrut să cunosc toate problemele cu care se confruntă comunităţile locale, dar şi dvs personal, colegi liberali. Probleme pentru care aţi primit doar promisiuni. Vă promit că nu o să vă dezamăgesc”, le-a spus Cîţu contestatarilor”.

Bea o gură de apă, iar sala izbucnește în huiduieli și fluierături. Ostilitatea este maximă.

Ludovic Orban face apel către susținători să îl lase pe Florin Cîțu să vorbească, premierul se arată deranjat.

”Am rugămintea, către toţi susţinătorii mei, domnul Florin Cîţu îşi prezintă moţiunea, să stea liniştiţi şi să îl lase să îşi prezinte moţiunea. Noi suntem pozitivi. Rugămintea mea către toţi susţinătorii mei să îl lăsăm să îşi prezinte moţiunea”, spune Orban.

”Domnule preşedinte, nu am nevoie de susţinere. Pot să îmi susţin moţiunea şi în uralele tuturor românilor. Eu pot să îmi susţin moţiunea. Do your worst. Eu ştiu că nu am fost perfect, am făcut greşeli, dar doar echipa câştigătoare a avut o campanie optimistă şi pozitivă pentru că am avut încredere în voi, toţi colegii liberali. Ştiu că astăzi veţi lua decizia corectă. Colegi liberali, eu sunt Florin, omul care nu a intrat demult în politică, dar care a muncit mult ca să ajungă aici. Şi pentru asta vă mulţumesc vouă”, a fost replica lui Cîţu.

Este susținut doar când îl laudă pe Ludovic Orban.

Apoi din nou este huiduit prelung și face o pauză lungă în discurs.

Citu-5

Vă garantez că atâta timp cât voi fi preşedinte al PNL deciziile le vom lua împreună. Sunt un liberal convins şi mă voi bate pentru PNL aşa cum nu au ştiut, nu au vrut sau nu au putut alţii să o facă. Voi lupta pentru refacerea coaliţiei de guvernare, dar niciodată nu voi permite ca PNL să fie înghenunchiat. Noi suntem liberali şi trebuie să ne purtăm ca atare. Eu sunt un liberal convins şi în orice poziţie am fost mi-am făcut bine treaba.

Am început spălând vase în SUA ca să mă întreţin în facultate. Apoi am lucrat în bănci şi în sistemul privat. Respect munca şi spiritul antreprenorial al românilor. Nu am făcut compromisuri. Nu fac compromisuri. Pentru mine proprietatea privată e sfântă, iar antreprenorii sunt eroi. Sărăcia trebuie eradicată din România şi vă garantez că doar noi liberalii avem soluţia – se numeşte România liberală. Eu nu vă voi propune niciodată să facem din PNL o copie a PSD.  

Vreau să fiţi mândri că sunteţi liberali. Vreau să mai spun ceva – Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Cum aş putea când PSD rămâne cel mai mare duşman al PNL? Cât sunt eu preşedinte al PNL nu vom face alianţă cu PSD. Ne delimităm de acest partid toxic, îl ţinem în opoziţie acum, dar şi după 2024. Pe mine nu o să mă vedeţi niciodată în ipostaza de a forţa o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern. Suntem liberali. Nu facem ca Dragnea. Aceste lucruri le vedeţi la PSD, nu la liberali.

Huiduit, se adresează din nou sălii.

Colegii care nu au înţeles asta până acum, înseamnă că nu cunosc valorile liberale, iar locul lor sunt în opoziţie. Vă promit că niciodată, dar niciodată nu o să pun în pericol parteneriatul cu Klaus Iohannis. Cei care fac acest lucru sunt ipocriţi. Acest parteneriat e garantul guvernării liberale până în 2024. Parteneriatul meu cu preşedintele Iohannis este unul onest şi Klaus Iohannis reprezintă împreună soluţia pentru România.

Dragi colegi liberali, suntem o echipă. Toţi construim, nu distrugem. Nu ne sabotăm propriul Guvern.

Pe fondul intensificării huiduielilor, Ludovic Orban a intervenit din nou, însă fără prea mare succes.

Domnule preşedinte, dacă nu vă ascultă nici pe dvs. Când am văzut că la MS nu funcţionează lucrurile, am luat o decizie şi lucrurile s-au îmbunătăţit. La Finanţe la fel. Guvernarea este despre decizii în interesul românilor, nu despre şantaj politic. 30 de ani s-au găsit scuze. Acum nu e momentul de reformă. Noi liberalii şi eu ca premier am susţinut toate iniţiativele colegilor noştri. Reciproca nu a fost valabilă. A trebuit să spun – ajunge. Suntem liberali. Până aici. Da, recunosc. Eu sunt un politician atipic. Eu nu mint. Am fost acuzat de PSD, dar mai nou şi de unii colegi din coaliţie – că probuşesc economia, că o închidem. De fiecare dată am demonstrat contrariul. De fiecare dată cifrele au arătat că este bine. Am aprobat PNI pentru români.

Florin Cîțu face eforturi majore să își regăsească vocea.

Fapte nu vorbe, colegi liberali. Asta vor românii de la noi şi astăzi, dragi colegi liberali, vă cer să votaţi omul faptelor. Eu vă spun sincer că acest Congres ne va face mai puternici, pentru că guvernăm o ţară şi o facem bine, puternici pentru că am gestionat criza foarte bine. Nu vom închide mall-urile, afacerile, pieţele, atâta timp cât sunt eu preşedinte. Indiferent de ce se întâmplă în această campanie, de mâine suntem puternici. Doar împreună îi putem convinge pe români că soluţia e România liberală.

Stimaţi colegi liberali, eu sunt Florin şi sper că v-am convins pe toţi să veniţi în echipa mea să construim România liberală în următorii 8 ani.

Pleacă într-un cor de huiduieli și fluierături.

12:20 - Florin Cîțu face poze, în timpul discursului președintelui PNL, Ludovic Orban.

Florin-Citu-congres-PNL

12:14 - Ludovic Orban și-a început discursul. A fost super aclamat de sală, care a fost împânzită de bannere de susținere. A fost nevoie să facă apel la sală să facă liniște, ca să poată să își termine discursul, în aplauze și urale.

Congres-PNL-Orban-sala

Face o trecere în revistă a rezultatelor obținute de PNL sub conducerea sa.

Congres-PNL-sala

12.01 - Ține un discurs președintele PMP, Cristian Diaconescu.

Acesta spune că în sală și-a întâlnit o mulțime de „foști colegi”. Și spune că oamenii politici prezenți au datoria să întărească Dreapta. De asemenea, Diaconescu a spus că trebuie ținut cont de faptul că ceea ce se întâmplă acum la București se vede în marile capitale europene.

12.00 - Președintele Klaus Iohannis părăsește, în urale, congresul PNL. Pe fundal, se suprapun scandările taberelor liberale. Unii scandează ”Cîțu!”, iar ceilalți „Orban!”.

Plecare-presedinte-de-la-congres-PNL
Foto: corespondent Spotmedia.ro

11:45 - Președintele UDMR Kelemen Hunor își ține discursul.

Hunor spune că pentru o guvernare de succes e nevoie și de compromisuri și de a „trece peste orgoliile personale”, pentru că „politica nu este despre noi, ci este pentru cetățeni”.

Hunor a mai spus că guvernarea este despre programul pe care l-au promis, înainte de alegeri. Și că - deși ziua de astăzi, a alegerii viitorului președinte al PNL - este una foarte importantă, ea va trece repede. Iar de mâine va reîncepe confruntarea cu probleme care trebuie rezolvate, în România.

„M-am uitat pe câteva cifre și sunt alarmante. Sunt 4,5 milioane de consumatori care plătesc 40-50 lei pentru curentul consumat. Adică pentru un bec și un frigider. Mai sunt consumatorii care plătesc 100-110 lei. Cam o treime sau un pic mai mult dintre gospodării vor ajunge să plătească pentru gaze și curent peste jumătate din veniturile gospodăriei”, a spus Kelemen Hunor.

Acesta a amintit despre posibilitatea plafonării prețului la energie (propusă și de PSD).

Kelemen
Foto: Alexandru Nistor

Hunor a mai menționat, printre marile probleme ale momentului, situația pandemică, dar și declinul demografic.

„Stați în fruntea Coaliției. De săptămână viitoare trebuie să refacem coaliția!”, a spus Hunor.

11: 13 - Klaus Iohannis și-a ținut discursul, fiind întrerupt periodic de susținătorii lui Ludovic Orban, care scandau Orban, Orban!.

Ne aflăm într-un punct de inflexiune, nu doar pentru PNL, ci și pentru România. Nu a fost o campanie internă așa cum ne-am fi dorit. PNL este un partid viu, mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei. Viitorul președinte al PNL va avea o misiune foarte, foarte grea (strigăte și urale din sală), să demonstreze în continuare că PNL este cel mai important partid din România.

Vremea confruntărilor electorale s-a încheiat. Să nu uităm că am promis oamenilor 4 ani de stabilitate economică și finalizarea de reforme îndelung așteptate.

De mâine, ambele echipe trebuie să fie conștiente că menținerea unității partidului este esențială pe mai departe. România are nevoie de un liberalism puternic. PNL se află în fața unui text de maturitate.

Dragi liberali, vă văd hotărâți pe cei de aici și știu că vă doriți un singur lucru, ca România să câștige, să fie condusă de un guvern în care forța motrice să fie PNL. Este imperativ să depășim cât mai repede actuala criză. Aceată guvernare poate să continue, pentru că nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să își dea demisia. Cu atât mai mult cu cât miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să dea dovadă de solidaritate și să îi susțină din toate părțile. Sunt de neînțeles sabotajele venite din propriul partid (huiduieli).

Klaus-rade-la-congres
Klaus Iohannis. Foto: Alexandru Nistor

România poate avea un deceniu de guvernare de dreapta. (Aplauze) Ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de fapte, de acțiuni specifice care să dea rezultate concrete pentru cetățeni. Să avem și înțelepciunea și maturitatea de a ne așeza împreună la aceeași masă, la masa discuțiilor pentru soluții pentru România.

Este nevoie ca guvernul să își asume principii ferme și să readucă speranța oamenilor că pot avea un trai bun, prosper aici, în țara noastră.

Dragi liberali, am încredere că parteneriatul pe care l-am început acum mulți ani cu PNL va continua și va aduce multe beneficii pentru România. Contați mereu pe implicarea mea pentru a pune în aplicare programul care are în plin plan o Românie normală. O democrație consolidată și un viitor mai bun pentru fiecare român.

echipa-castigatoare-
Foto: Alexandru Nistor

Vă mulțumesc și vă doresc mult succes la acest congres. Văd că sunteți energizați și așa este bine, dar la final trebuie să fiți o echipă. (Aplauze furtunoase)

Iohannis a spus că guvernarea nu este un loc pentru ironii pe Facebook, de unde partenerii să plece la primele semne de tensiune (făcând referie la USR PLUS, fără a pronunța numele partidului -n.red.).

11:03 - Potrivit unor informații interne, 3.660 de delagați sunt prezenți până la această oră, din 5.000.

11:02 - a ajuns la Romexpo și președintele Klaus Iohannis. Este întâmpinat atât de Florin Cîțu, cât și de Ludovic Orban și este primit cu aplauze răslețe. Intră in sală cu un întreg alai de oameni după el și în scandări puternice din toate colțurile sărlii: Orban, Orban, Cîțu, Cîțu! Parcurge calm li calculat tot drumul până în fața sălii.

11:00 - Florin Cîțu spune, în așteptarea președintelui Klaus Iohannis: Astăzi vom culege roadele acestei campanii, care a fost una dificilă, e adevărat, dar una foarte bună pentru PNL, pentru că după ziua de azi, aşa cum am spus în fiecare colţ din ţară unde am fost, PNL să fie mai unit, mai puternic. Şi se va pregăti în fiecare zi pentru a câştiga alegerile din 2024.

Citu-Orban-Congres

10:50 - a ajuns și președintele UDMR, Kelemen Hunor. Florin Cîțu a spus că au fost invitați toți președinții de partide din România, dar până acum, Kelemen Hunor este singurul care a ajuns la Romexpo.

10:43 - Sorin Cîmpeanu, întrebat ce se întâmplă cu școlile, a spus: “Practic, nu trebuiau deschise”.

10.34 - Ludovic Orban a intrat în sală și e aclamat de câteva zeci de delegați. Și Florin Cîțu se salută cu delegații.

Citu-Congres-PNL

10:29 - Foarte mare aglomerație și în interior, unde, teoretic, fiecare participant ar trebui să stea pe 3 mp și să păstreze distanța. Theodor Stojan anunță regulile și îi roagă pe liberali să se abțină de la îmbrățișări: “Dorim ca acest Congres să se desfășoare cât mai scurt. Timpul alocat discursurilor a fost redus.

aglomeratie-interior-Congres-PNL

10:25 - Aglomerația este din ce în ce mai mare în curtea de la Romexpo, dar și la toate intrările. Delegațiile intră pe județe.

aglomeratie-Congres

10:14 - A ajuns și premierul Florin Cîțu. O să fie un congres realizat impecabil și totul va fi transparent, a promis Cîțu.

10:00 - A ajuns și Emil Boc, care a spus că partenerii de la USR PLUS sunt așteptați la masa negocierilor, după ce vor fi finalizate alegerile în ambele partide. Până la finalizarea alegerilor, puține lucruri se vor întâmpla, a spus fostul premier, care a subliniat că „important este ca partenerii noștri să revină la masă”.

9:55 - Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a scris pe Facebook despre congresul PSD că e dictatură, în cea mai pură formă a ei. „La 1.000 de cazuri și 19 decese pe zi, au interzis celui mai mare partid din România să-și țină alegerile interne. În schimb, la aproape 8.000 de cazuri și 140 de decese pe zi, au aranjat legile pentru ca partidul prezidențial să-și țină mărețul congres”.

Dictatură, în cea mai pură formă a ei! La 1.000 de cazuri și 19 decese pe zi, au interzis celui mai mare partid din...

Publicată de Marcel Ciolacu pe Vineri, 24 septembrie 2021

9:52 - Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a spus că alegerile interne din PNL vor fi „un festival al bunului simţ” și i-a transmis „o provocare” lui Dacian Cioloş. „Am înţeles că se gândeşte la o poziţie de ministru. Dacă domnia sa vine de la Bruxelles pentru o poziţie de ministru, automat voi intra şi eu în Guvern alături de Florin Cîţu pe o altă poziţie”. Rareş Bogdan a mai spus că procentul pierdut de PNL în sondajele de opinie poate fi recuperat, dacă partidul „livrează” în următorii doi ani.  

9:50 - terasele din jurul Romexpo sunt pline de participanți la congresul PNL, care stau la mese unul langă celalalt, fără mască și își beau cafelele sau servesc micul dejun.

gratare-congres-PNL

09:24 - a ajuns la Romexpo actualul președinte al PNL, Ludovic Orban. Am incredere că vor fi respectate toate procedurile de vot și președinteșe Klaus Iohannis este binevenit, a spus Orban.

9:00 - Un ciolan uriaș a fost postat în fața Romexpo de Comunitatea Declic.

Programul orientativ al Congresului:

  • 11.00 - începe
  • Luări de cuvânt invitați:
    • Klaus Iohannis
    • mesaj video Antonio Lopez și Manfred Weber
  • Luări de cuvânt invitați din partea partidelor politice
  • Prezentarea rapoartelor de activitate ( Ludovic Orban, Daniel Buda, Mihai Barbu)
  • Luări de cuvânt candidați la șefia Curții de Arbitraj și a Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori
  • Luări de cuvânt moțiuni
    • Florin Cîțu (20 de minute candidat, plus câte 5 minute, 5 vorbitori)
    • Ludovic Orban (20 de minute candidat, plus câte 5 minute, 5 vorbitori)
  • Începerea votului (estimată la circa trei ore de la începerea Congresului).

A doua zi după Congres, duminică, va avea loc Consiliul Naţional al PNL, cu 2.000 de delegaţi, pentru alegerea celorlalte funcţii de conducere din partid.

Context:

Deși cifrele îl dau câștigător pe Florin Cîțu, Ludovic Orban a susținut, până în ultimul moment, că ”Preşedintele PNL se va alege la Congres”. Peste 30 de lideri de organizaţii au anunţat că îl susţin pe Florin Cîţu pentru şefia partidului. Aceştia vor trimite la congres peste 3.000 de delegaţi. De cealaltă parte, pentru Ludovic Orban şi-au exprimat susţinerea 12 lideri de organizaţii, care totalizează aproximativ 1.000 de delegaţi. Vineri, surse din echipa lui Ludovic Orban au afirmat că liderul PNL mizează pe voturile a peste 2.700 de delegaţi, afirmaţia fiind făcută după ce, în această săptămână, au fost contactaţi telefonic peste 4.200 dintre participanţii la Congres.  

Congresul PNL în cifre: Cum se împart taberele între Ludovic Orban şi Florin Cîţu

Pe ce scor mizează tabăra lui Florin Cîțu (surse)

Competiţia internă dintre Ludovic Orban – politician cu 30 de ani de carieră - şi premierul Florin Cîţu - economist cu o carieră politică fulminantă şi un trecut controversat – a scindat partidul. În spatele fiecărui candidat s-au poziţionat lideri cu vechime în partid, dar şi unii dintre liderii cu cele mai bune rezultate în alegeri de-a lungul anilor. Sunt, însă, şi politicieni cu notorietate – cum sunt Dan Motreanu sau Ilie Bolojan – care nu şi-au exprimat susţinerea pentru vreunul dintre candidaţi. Mai mult, Dan Motreanu afirma, vineri seară, că este ”un congres ratat”, pentru că a devenit doar o luptă pentru funcţii. 

Citește și: Cronologia unui Congres pe care s-au pus toate cărțile: cine are prima șansă, ce e mai bine pentru Iohannis, USR PLUS, PSD și țară

Despre mizele acestui congres vorbește și Ioana Ene Dogioiu, în editorialul Festivalul grotesc și alegerea imposibilă: „Când îl votează, indiferent ce punctaje mestecă domnia sa la TV, liberalii trebuie să fie conștienți că dl Cîțu nu are cum să mai formeze o majoritate care să îl susțină. (...) De partea cealaltă e Ludovic Orban, ceea ce face alegerea liberalilor între ciumă și holeră”.

Mai multe proteste sunt anunțate

Mai multe proteste au fost anunţate la Congresul PNL. Comunitatea Declic anunţă că liberalii vor primi un ciolan cu mesajul ”După ce vă împărţiţi ciolanul, desfiinţaţi Secţia Specială!". Evenimentul declic este programat la ora 09.00.

”Membrii Declic vor aduce liberalilor un ”ciolan'' de mari dimensiuni, înalt de peste 2.5 metri, cu mesajul:  „După ce vă împărţiţi ciolanul, desfiinţaţi Secţia Specială!"”, au transmis reprezentanţii platformei civice.

Şi sindicaliştii din cadrul confederaţiei Cartel Alfa au anunţat că vor organiza o acţiune de protest la adresa Guvernului sâmbătă, în perioada în care se va desfăşura Congresul PNL. 



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇