Iohannis s-a bucurat că avocatul general al CJUE spune că înființarea SS e contrară dreptului UE și spune că se rezolvă după alegeri. PNL promitea de anul trecut că o desființează

Iohannis s-a bucurat că avocatul general al CJUE spune că înființarea SS e contrară dreptului UE și spune că se rezolvă după alegeri. PNL promitea de anul trecut că o desființează

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri, în conferința săptămânală de presă, despre declarația avocatului general al Curții Europene de Justiție a UE, Michal Bobek, care a spus că numirea interimară a șefului Inspecției Judiciare (IJ) și normele naționale privind înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ sau SS) sunt contrare dreptului Uniunii.

Șeful statului spune că s-a bucurat să vadă că Bobek a adus aceleași argumente pe care le-a prezentat și el în anii trecuți, când PSD era la guvernare și modifica legile justiției.

ADVERTISING

PNL anunțase încă de la finalul anului trecut, când a preluat guvernarea, că va desființa Secția Specială, dar acest lucru nu s-a întâmplat în aproape un an. Acum Iohannis spune că repararea legilor justiției va avea loc după alegeri.

„Eu voi insista și cred că voi avea succes ca, imediat după alegeri, de la Ministerul Justiției să apară propunerile pentru discuția publică pentru a repara Legile justiției, pentru a reda viteză luptei anticorupție, pentru a face procedurile transparente și pentru a garanta magistraților independența lor.

ADVERTISING

Când am citit această propunere a avocatului general - pentru că e propunere, decizia va fi luată de CJUE -, dar aceste propuneri sunt, și nu întâmplător, exact lucrurile pe care le-am spus și eu, pe care le-a spus și PNL, pe care le-a spus și societatea civilă când PSD s-a apucat să distrugă Legile justiției încercând să pună mâna pe Justiție.

Mă bucură că, iată, avocatul general de la CJUE are exact aceeași opinie pe care am avut-o și eu, exact acestea au fost argumentele cu care am atacat la vremea respectivă modificările împinse de PSD la legile justiției. Este o încurajare pentru noi și am spus acum câteva săptămâni că legile justiției în această toamnă trebuie să intre în discuție și trebuie să fie reparate”, a mai spus șeful statului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇