Ioan Stanomir: Klaus Iohannis a devenit președinte mai jucător decât Traian Băsescu. Nu e exclus ca PSD să obțină în 2022 și majoritatea parlamentară, și președintele

Ioan Stanomir: Klaus Iohannis a devenit președinte mai jucător decât Traian Băsescu. Nu e exclus ca PSD să obțină în 2022 și majoritatea parlamentară, și președintele

Președintele Iohannis nu mai este un mediator, așa cum prevede Constituția, ci a devenit un președinte chiar mai jucător decât a fost Traian Băsescu. Mai mult, Klaus Iohannis ”pariază tot” pe Florin Cîțu și poate să câștige tot, dar și să piardă tot. Nu este exclus ca PSD să obțină în 2022 atât majoritatea parlamentară, cât și Președinția, dacă se ajunge la suspendare și la alegeri anticipate, spune prof. dr. Ioan Stanomir.

Comentariile sunt făcute la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis a declarat că va participa la congresul PNL de sâmbătă și, mai mult, l-a susținut ferm pe unul dintre candidații la președinția partidului, Florin Cîțu, în detrimentul celuilalt candidat, Ludovic Orban.

"Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis", a subliniat Klaus Iohannis, în condițiile în care Constituția spune că președintele este ales prin vot universal (nu de partidele din Parlament), reprezintă statul român (nu partidul care l-a propulsat), iar în timpul mandatului ”nu poate fi membru al unui partid”, în schimb ”veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice”, scop în care ”exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.

ADVERTISING

Pe de altă parte, Rareș Bogdan a sugerat public că președintele Iohannis s-ar fi implicat direct în activitatea PNL, și nu o dată, asigurându-i sprijinul lui Ludovic Orban. ”Preşedintele Iohannis (…) de două ori l-a salvat direct. A fost salvat de preşedintele Iohannis (…) de la schimbarea din preşedinte de partid înainte de termen. De la debarcare”, a declarat Rareș Bogdan.

În aceste condiții, mai poate juca președintele Iohannis rolul constituțional de mediator, de exemplu, între PNL și USR-PLUS, parteneri de guvernare până mai ieri? Și care ar putea fi consecințele deciziilor politice luate de șeful statului în ultima perioadă?

Sunt întrebări la care răspunde pentru cititorii Spotmedia.ro politologul Ioan Stanomir, profesor universitar de Drept Constituțional la Universitatea București și fost președinte al Comisiei prezidențiale de analiză a regimului politic și constituțional din România, ale cărui comentarii vă invităm să le citiți în continuare:

Foto: Facebook / Olivian Breda

Mai jucător decât Traian Băsescu

Președintele Klaus Iohannis este o personalitate paradoxală. Și-a început mandatul promițând că nu va fi președinte jucător, precum predecesorul său, dar sfârșește prin a fi încă mai jucător decât a fost vreodată Traian Băsescu.

ADVERTISING

Apoi, orice președinte, pentru a-și duce a îndeplinire mandatul, are nevoie de o majoritate parlamentară care să îi sprijine Cabinetul. Este ceea ce a încercat și președintele Iohannis să realizeze.

Implicarea în lupta internă din PNL vine în prelungirea punctului anterior – căutarea unui sprijin, a unui partid prezidențial. Chestiunea delicată este că, în acest moment, sprijinirea premierului Cîțu riscă să genereze două tipuri de efecte: Pe de o parte, exacerbarea conflictelor din PNL, iar pe de altă parte exacerbarea conflictelor din fosta coaliție de guvernare – PNL, USR PLUS.

Președintele Iohannis devine, deși nu și-a propus, un parior. El pariază tot pe Florin Cîțu. Poate să câștige tot, dar tot atât de bine poate să și piardă tot.

Mediator sau nu?

Cu siguranță, Klaus Iohannis, ca orice președinte care își propune să încredințeze puterea unui Cabinet care să îi fie loial, nu poate fi mediator în sensul Constituției.

ADVERTISING

Grav este că președintele Iohannis nu a înțeles că domnia sa trebuie să fie mediator, cel puțin între partidele din fosta coaliție.

Grav este că președintele Iohannis recomandă românilor jocul de golf, în loc să recomande soluții concrete la problemele concrete ale cetățenilor.

Grav este că președintele Iohannis sprijină un premier ale cărui competență și credibilitate sunt grav afectate în ultimele zile.

Iată problemele. Nu neapărat că nu mai este un mediator, ci faptul că alegerile domniei sale sunt criticabile în cel mai înalt grad.

O suspendare a președintelui în 2022 ar putea avea succes

PSD este acum într-o situație ideală: În Opoziție, dar aproape și la guvernare, pentru că PNL Cîțu nu mai poate guverna fără PSD.

Dacă, însă, situația dlui Cîțu și a dlui Iohannis se va deteriora, nu este exclus ca PSD să obțină în cursul anului care vine, 2022, două obiective pe care, probabil, nu și le putea imagina că le va câștiga: atât majoritatea parlamentară, cât și președintele.

Pentru că ne putem închipui o situație în care președintele Iohannis să fie suspendat.

Cota de popularitate a președintelui Iohannis nu mai este cea de la începutul mandatului său, este puternic erodată.

Iar conflictul intestin din PNL poate să îi erodeze baza electorală, încât putem asista atât la alegeri parlamentare anticipate, cât și la alegeri prezidențiale anticipate, provocate de suspendarea cu succes din funcție a președintelui Iohannis. (Deocamdată însă PSD nu se gândeşte la suspendarea lui Iohannis - n.red)

Problemele reale ale cetățenilor

Pandemia este o problemă reală, care devine insolubilă din pricina autorităților noastre, pentru că autoritățile noastre și-au propus ținte de vaccinare nerealiste, autoritățile noastre nu au pregătit cum trebuie activitățile care trebuie derulate, autoritățile noastre îi înspăimântă pe cetățeni.

Și tot autoritățile noastre au provocat, printr-o liberalizare ineptă a pieței de energie, o catastrofă al cărei preț social se va vedea în iarnă.

Iar cei care vor beneficia de această catastrofă vor fi partidele din opoziție, PSD și AUR, nu USR-PLUS.

Citește și alte reacții provocate de deciziile recente ale președintelui Klaus Iohannis:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇