Florin Cîțu, noul președinte PNL, după o zi care l-a lăsat fără voce

Florin Cîțu, noul președinte PNL, după o zi care l-a lăsat fără voce
Foto: Alexandru Nistor/SpotMedia.ro

Florin Cîțu este noul președinte al PNL, așa cum era de așteptat, în ciuda atmosferei ostile în care și-a ținut astăzi discursul de candidat, în cadrul Congresului PNL.

El a câștigat 2.878 de voturi, adică 60,2 % din numărul voturilor valabile (4.848 de voturi valabile au fost introduse în urnă). Florin Cîțu are cu circa 1.000 de voturi mai mult decât contracanditatul său, Ludovic Orban.

Declarația lui Florin Cîțu:

”Dragi colegi, am spus de mai multe ori, acest vot mă onorează şi mă responsabilizează. În acelaşi timp, trebuie să fiu sincer şi să vă spun că nu mă surprinde alegerea dummneavoastră, pentru că am spus din primul moment că echipa câştigătoare e singura soluţie pentru PNL.

ADVERTISING

În acelaşi timp, vă promit că voi fi preşedintele liberalilor, indiferent pentru cine aţi votat astăzi. De astăzi suntem un partid unit şi vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic, PSD.

Această nu a fost doar o campanie, a fost o mişcare care începe cu PNL şi care va schimba România în bine. Vă mulţumesc tuturor şi împreună construim România liberală. Mulţumesc”.

După care el şi-a invitat pe scenă echipa.

”Mai este o zi mâine, dar sunt încrezător. Aceasta e noua echipă a PNL. Aşa începe mişcarea liberală în România. Acum, bineînţeles, la treabă. Mai avem şi mâine o zi. Vă mulţumim tuturor”.

ADVERTISING

Declarația lui Ludovic Orban:

„Încep prin a le mulţumi celor aproape 1.900 de colegi care mi-au acordat încrederea în condiţiile în care s-a desfăşurat acest Congres. Îl felicit pe Florin Cîţu pentru alegerea ca preşedinte al PNL. De 31 de ani de carieră am apărat valorile liberale şi am acţionat constant pentru a pune în practică un ideal al politicilor liberale.

Voi rămâne consecvent, îmi voi păstra convingerile pentru apărarea democraţiei, a drepturilor şi valorilor individuale şi valorilor liberale şi voi continua să acţionez, așa cum am făcut-o și până acum, alături de colegii mei”.

Ludovic Orban a mai anunțat că își va da demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților și că din acest moment, între el și președintele Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat.

ADVERTISING

„Demisia mea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaților va fi luni, la prima oră, pe masa preşedintelui ales Florin Cîţu şi vreau să vă mai spun un lucru: din momentul de faţă, între Ludovic Orban şi Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat”.

Astăzi, evenimentele au fost neașteptate la Congresul PNL, unde Cîțu a fost puternic huiduit și a avut un discurs cu voce gâtuită. Orban a ținut un discurs puternic, într-o atmosferă foarte favorabilă. El și-a încheiat discursul spunând că indiferent de rezultat, este evident că el a câștigat astăzi.

Sâmbătă, la Congresul PNL, după plecare președintelui Iohannis, sala l-a huiduit încontinuu și puternic pe Florin Cîțu, atunci când și-a susținut discursul în fața miilor de membri PNL veniți să aleagă președintele partidului.

Discursul lui Cîțu a fost chinuit, a încercat să și-l ducă la capăt cu voce gâtuită, bând câte o gură de apă între huiduieli și fluierături. Ludovic Orban a intervenit de două ori, încercând să calmeze sala, dar Cîțu s-a arătat furios și deranjat. Și susținătorii lui Cîțu au fost primiți cu ostilitate.

De cealaltă parte, Ludovic Orban a fost aplaudat și ovaționat de sală, și-a ținut discursul pe un ton puternic și a terminat apoteotic, cu sala aplaudând în picioare. Conștient însă de situație, a ținut să puncteze, la final, că toată lumea știe, indiferent de care va fi rezultatul astăzi, că el este, de fapt, câștigătorul acestor alegeri.

Congresul PNL a început la ora 11:00, imediat după ce a ajuns președintele Klaus Iohannis. Participanții au început să vină însă de la ora 9:00, a fost puhoi de oameni, iar terasele de lângă Romexpo au fost pline de oameni care și-au băut cafeaua sau au servit micul dejun.

De asemenea, în sala de la Romexpo, oamenii au dat mâna ori s-au îmbrățișat, s-au îmbulzit la venirea liderilor sau la ținerea discursurilor. În ciuda faptului că Bucureștiul este deja în scenariul roșu și sâmbătă dimineața a trecut de 4 la mie rata de infectare.

Citește și reacția la cald a Ioanei Ene Dogioiu: Dacă Orban guverna cum a vorbit.... Lamentabilul congres

De asemenea, cei din tabăra Cîțu și inclusiv premierul au încercat să acrediteze astăzi ideea că s-au reluat negocierile cu USR PLUS în vederea refacerii coaliției cu Florin Cîțu premier, însă reprezentanții USR PLUS au reacționat rapid, spunând că este Exclus.

Și Cristian Ghinea a explicat ce este cu propunerea premierului Cîțu de a rămâne ministru, atunci când miniștrii USR PLUS au decis să își dea demisia în bloc.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇