Exclusiv Cristian Ghinea: Nicușor Dan - “Mesia din debara”. Face bugetul ca Firea, toți directorii de spitale puși de ea au rămas - Interviu video

<span style="color:#990000;font-size:100%;">Exclusiv</span> Cristian Ghinea: Nicușor Dan - “Mesia din debara”. Face bugetul ca Firea, toți directorii de spitale puși de ea au rămas - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu video</span>

Nicușor Dan stă într-o debara și este un fel de Mesia. Nu vorbește cu nimeni, nu dă telefoane, nu răspunde la telefoane și dă bule. Toată lumea trebuie să stea drepți și să execute că dă el bule. E absolut scandalos că pe 19 aprilie i-a prelungit mandatul directorului Spitalului Foișor, afirmă ministrul Cristian Ghinea.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, ministrul Ghinea îl acuză pe Nicușor Dan că face bugetul ca Gabriela Firea, nu dă și nu răspunde la telefone, nu discută cu consilierii USR-PLUS, cere directorilor din primărie să nu le dea date, blochează toate proiectele USR-PLUS. „Spune să facă USR-PLUS un buget alternativ. Dă-ne măcar datele!”

"Mă voi opune să aducem pe masa coaliției, și așa foarte complicată, faptul că nu se înțeleg la Iași, la București. Să ții o coaliție funcțională cere un efort și o răbdare fantastice, un ficat rezistent la surprize. Dacă începem să aducem pe masa coaliției problemele din orașe, atunci să te ții!", spune Cristian Ghinea.

Nicușor Dan - “Mesia din debara”. Face bugetul ca Firea

Avem o criză a bugetului la București, primarul susținut de USR-PLUS și PNL este în conflict cu grupul consilierilor USR-PLUS care refuză să-i voteze bugetul. Ce se întâmplă?

E un primar independent, pe care cred că l-am deranjat cu niște “pretenții” care apar într-un protocol.

ADVERTISING

Care pretenții?

Cea de bază, umană, e să dai un telefon consilierilor care vrei să-ți voteze bugetul.

Omul acesta nu vorbește cu consilierii noștri. Poate că nu a aflat: alegerile în București au fost câștigate de USR-PLUS, care are cel mai mare grup în Consiliul General. Poate e o noutate, îi reamintim.

I-a tratat pe consilierii USR-PLUS ca pe ăia mici și proști care îl votează orice ar fi.

Dl Nicușor Dan suferă de sindromul de “Mesia din debara”. Îl știu foarte bine de la USR. El stă într-o debara și este un fel de Mesia. Nu vorbește cu nimeni, nu dă telefoane, nu răspunde la telefoane și dă bule. Toată lumea trebuie să stea drepți și să execute că dă el bule. Nu merge așa!

E primarul Captalei, nu a fost votat șef la Șoimii Patriei.

Nu știați toate acestea când l-ați susținut?

Știți bine care a fost contextul, era greu să refuzi un candidat cu o anumită credibilitate și notorietate pe subiectul acesta, susținut de PNL. Era greu să vii să spui că ai niște probleme legate de stilul de lucru.

Era o situație imposibilă, era de ales între el și Firea și, deși face bugetul ca Firea, eu îl consider mai bun ca Firea.

ADVERTISING

Cum adică face bugetul ca Firea?

Face exact ce critica la bugetul lui Firea, supraestimarea veniturilor. Eu aș fi putut înțelege un buget de criză, dar se putea explica. Cum faci să reduci cheltuielile aberante ale Primăriei? Dar a făcut ca Firea. Atunci de ce s-a mai schimbat?

Consilierii ne-au anunțat la partid că e o problemă uriașă și nu vor să voteze. A fost o decizie de birou municipal.

Este o chestiune locală pe care Nicuşor Dan trebuie să o rezolve cu consilierii și conducerea partidului din București. Nu a vorbit cu Claudiu Năsui, președintele USR București, deloc, dinainte de alegeri.

Cu dl Voiculescu, președintele PLUS București, o fi vorbit?

Nu cred, nu știu. Consilierii și viceprimarul se plâng că nici măcar nu le-a pus la dispoziție date. Directorii din Primărie le-au spus că primarul le-a interzis să le spună informații.

Toate inițiativele depuse de consilierii USR-PLUS nu primesc niciun răspuns, nici măcar nu, fără de care nu pot intra la vot în consiliu. Sistematic, la tot ce propunem.

Asta nu e comportament de partener politic. Noi am câștigat alegerile la Consiliu și, dacă se dorește votul nostru, trebuie să se vorbească cu acei oameni.

ADVERTISING

Și nu e o problemă de coaliție, care are oricum problemele ei. Facem niște eforturi și un balet extraordinar să stăm pe program, să ne înțelegem.

Să ții o coaliție funcțională cere un efort și o răbdare fantastice, un ficat rezistent la surprize și nu văd de ce am aduce pe masa ei faptul că Nicuşor Dan nu e în stare să vorbească cu consilierii USR-PLUS de la București.

N-am adus pe masa coaliției faptul că Clotilde Armand a avut o problema cu consilierii PNL de la Sectorul 1. Iată că n-a fost o tragedie!

Au respins bugetul, a mai dat o tură, au mai discutat și acum a trecut. Nicuşor Dan să mai discute cu oamenii aceia, supune la vot din nou și, dacă se rezolvă niște chestiuni, va trece.

USR-PLUS îți spune că nu-ți votează bugetul și tu îl pui la vot. De ce, dacă nu aveai voturile? Ori ca să îl treci cu PSD, ori ca să faci scandal.

Spune să facă USR-PLUS un buget alternativ. Dă-ne măcar datele!

Și mai e ceva absolut scandalos. Știți că pe 19 aprilie, acum 10 zile, dl Nicușor Dan a prelungit mandatul dlui Stoica în funcția de director al Spitalului Foișor?

Suntem un guvern implicat în gestionarea unei pandemii și un director de spital spune și ministrului Tătaru și ministrului Voiculescu că nu îl interesează. Guvernul hotăraște ca un spital al statului să devină Covid și un baron spune: nu, e al meu, nu vi-l dau.

Este o discuție că doar în România există spitale Covid.

Da, asta e altă discuție, e o dezbatere interesantă, dar nu ăsta e fondul argumentului. Este o știrbire a autorității statului român în plină pandemie, mă așteptam ca acel director să nu mai fie acolo și aflu că Nicuşor Dan i-a prelungit mandatul peste capul viceprimarului care are în grijă spitalele.

Doar pentru asta și ar fi meritat să nu votăm bugetul.

Deci e adevărat că un motiv a fost și faptul că viceprimarul Tomescu pretinde drept de semnătură pe domeniul spitalelor?

Viceprimarul USR PLUS trebuie să aibă acele atribuții conform protocolului de susținere a lui Nicuşor Dan. Ideea că semnăm ceva și apoi ne gândim dacă vă dam e o porcărie. Ne dă ceva ce a semnat în schimbul sprijinului.

I s-a tot spus că nu respectă protocolul și a ignorat. Nu face nimic, nu a schimbat pe nimeni, toți directorii de spitale puși de Firea sunt acolo. Care este reforma pe Sănătate pusă în protocolul de susținere?

Revin la poza mare: un primar propus de USR, în competiție cu candidatul PLUS, asumat apoi de PNL a fost oferta pentru Capitală a opoziției unite și a ajuns primarul unei capitale ajunsă în pragul blocajului și într-o stare foarte proastă. Chiar nu considerați că USR-PLUS are o doză de răspundere pentru oferta aceasta?

Să nu uităm că decizia PNL a tranșat situația. USR PLUS s-a comportat înțelept, a pus interesul de a scăpa de Firea în față, deși aveam semnele noastre de întrebare.

Nu merge la infinit ca USR-PLUS să fie cel înțelept, cel care cedează, să fie adultul din cameră.

Am cedat, l-am susținut, a semnat un protocol cu noi pe care trebuie să-l respecte. Trebuie să stea de vorbă cu consilierii, care trebuie să primească răspunsuri la propunerile pe care le fac, trebuie să aibă acces la informații despre felul în care s-a făcut bugetul.

Dacă vrea votul nostru. Dacă nu-l vrea, poate se descurcă cu PSD. Se poate vota din nou după discuție, dar nu în modul acesta.

Mă voi opune să aducem pe masa coaliției, și așa foarte complicată, faptul că nu se înțeleg la Iași, la București. Problema de la Sectorul 1 nu a fost adusă la coaliție. De se să fie adusă numai când se opun conslierii USR-PLUS?

Dacă va dori să-l ajutăm să mediem, o facem, dar să discute întâi cu cei cărora le cere votul.

În privința coaliției, nu prea mai pare adevărată declarația dlui Barna că se uita la TV cu dl Cîțu și râd văzând ce scandaluri a mai inventat presa?

Așa era. Declarația lui Dan Barna a fost făcută înainte de criza Voiculescu, care a căzut ca o rachetă neașteptată pe masa coaliției. Și a fost nevoie de un protocol pentru ca rachetele să nu mai fie neașteptate.

Având această masă complicată, ne mai trezim cu problemele lui Chirică, lui Nicuşor Dan. Negociați-vă majoritățile în consilii, cum facem și noi în coaliție! Nu scrie niciunde în protocolul coaliției nimic de București.

E, totuși, nefiresc ca partide care guvernează împreună să se ciomăgească pe unde se prind în teritoriu.

Să nu mai confundăm coaliția cu o căsătorie din dragoste. E un contract, în care noi, adulți vaccinați, stabilim niște obiective – implementarea programului de guvernare de către Guvern, nu problemele lui Nicuşor Dan la București, pe care trebuie să le rezolve alți adulți vaccinați.

Dacă începem să aducem pe masa coaliției problemele din orașe, atunci să te ții!

Citeşte şi:

Gâlceavă pe banii bucureştenilor. Nicușor Dan nu înțelege de ce USR PLUS refuză să voteze bugetul: Sunt uluit! Nu se poate așa ceva!


În partea a doua a interviului cu Cristian Ghinea veţi afla: ce a rămas din PNRR, care sunt riscurile și ce presiuni politice au existat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇