Certificatul Covid obligatoriu pentru angajaţi a picat în Senat. Cîțu: Voi avea grijă ca la Cameră toți parlamentarii PNL să fie prezenți

Certificatul Covid obligatoriu pentru angajaţi a picat în Senat. Cîțu: Voi avea grijă ca la Cameră toți parlamentarii PNL să fie prezenți

Plenul Senatului a respins proiectul de lege prin care se viza introducerea obligativității solicitării certificatului de vaccinare la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat.

Împotriva proiectului au anunțat că votează PSD și AUR, în timp ce PNL, UDMR și USR au spus că susțin proiectul. După o dezbatere cu circ, proiectul a picat la diferență de doar două voturi.

ERATA: Inițial, v-am prezentat că proiectul de lege a fost adoptat la limită. S-au înregistrat 67 de voturi „pentru”, 60 de voturi „împotrivă” și 2 abțineri. Fiind vorba de o lege organică, erau însă necesare 69 de voturi pentru a se considera adoptată.

Inclusiv Florin Cîțu, într-o discuție cu jurnaliștii, după ce a inspectat cum decurge vaccinarea la Palatul Copiilor din Capitală, a spus că e ”perfect” că a trecut de Senat proiectul.

"Au adoptat deja? Perfect! Nu e prea târziu, e foarte bine că avem acum acest proiect. Oricum a fost complicat ca toate forțele să se alinieze la acest proiect. E foarte bine că am reușit.

ADVERTISING

Forma care a plecat de la Guvern știți bine că a fost amendată, am avut și eu câteva amendamente, au avut și colegii mei, și eu zic că suntem într-o formă bună cu acest proiect, iar rezultatele le vedem deja!”, a spus Florin Cîțu.

Puțin mai târziu, când a ajuns la centrul de vaccinare de la Circul Metropolitan București, a aflat și Cîțu că, de fapt, proiectul nu obținuse voturile necesare.

”Între cele două centre am aflat că, deși am votat pentru certificatul verde în forma de la Senat, proiectul nu a trecut. Vom continua la Camera Deputaților, este un proiect important care trebuie aprobat, care ajută România să depășească acest moment și voi avea grijă ca la Camera Deputaților parlamentarii PNL să fie prezenți, să voteze toți”, a promis Cîțu, refuzând să precizeze dacă vor fi sancțiuni pentru liberalii care în Senat nu au fost prezenți sau nu au votat.

ADVERTISING

Dezbatere cu circ

La dezbaterea de azi din Senat, s-a vorbit mult şi s-au spus şi neadevăruri.

Dacă cei procertificat au vorbit despre nevoia de a proteja cetățenii, discursul celor care au fost împotrivă a fost unul presărat cu afirmații și acuzații grave, fără nicio bază reală sau dovadă.

”În țările din vestul Europei unde tindem să ajungem și noi sau pretindem că suntem în aceeași Europă aceste masuri au fost luate, rezultatul este evident. Noi, prin mandatul nostru, trebuie să reprezentăm interesul poporului și eu cred că interesul poporului și societății e să oprim această pandemie, să salvăm fiecare viață și nu să exploatăm din motive politice acest subiect”, a spus senatorul UDMR Turos Lóránd.

Cei de la PNL au precizat că, dacă va fi nevoie de corecturi, ele se pot face în Camera Deputaților, forul decisiv.

”Dacă e perfectibil, foarte bine, el poate fi îmbunătățit în Camera Deputaților. Veți vedea în timp, când vor dispărea aceste manipulări ordinare, cât de benefică a fost această măsură și cum cei care vor fi de acord cu această măsură vor deveni majoritari”, a susținut şi senatorul PNL Daniel Fenechiu.

ADVERTISING

Simona Spătaru a anunțat că și USR votează proiectul și o va face și în Camera Deputaților, pentru că nu încalcă drepturile, ci asigură protejarea cetățenilor:

”În pandemie suntem împreună și în Parlament, și în țară. Oamenii se uită la noi, au poate oameni morți în familie, și noi facem aici circ (…) Pandemia nu face diferență între noi”.

PSD: Și persoanele vaccinate și cele nevaccinate se pot infecta la fel de ușor

PSD a anunțat că va vota împotriva proiectului, pentru că nu i-au fost acceptate amendamente prin care și cei asimptomatici puteau obține certificat verde, dacă făceau teste de anticorpi.

”Sunt de acord că trebuie luate anumite măsuri, dar în ce privește acest proiect de lege, și persoanele vaccinate și cele nevaccinate se pot infecta la fel de ușor cu Sars-CoV-2.

Ceea ce trebuia făcut era să se vadă care este incidența în populație a acestei infecții. Noi avem cca 60% din persoanele care s-au infectat care au făcut infecție asimptomatică. Nu figureză nicăieri și nu se pot înregistra pe platformă”, a spus Adrian Streinu-Cercel, adăugând că ar fi trebuit să se facă teste de anticorpi la medicul de familie și apoi acesta să le încarce în platformă.

Cercel susţine că, dacă legea va intra în vigoare, România riscă să ajungă în crize și mai grave, după ce sectoare esențiale ar putea rămâne fără angajați. El a spus că, de exemplu, am putea ajunge cu străzile pline de gunoaie sau fără apă potabilă.

În plus, social-democrații susţin că, dacă angajații din sănătate vor fi obligați să se vaccineze sau să se testeze pe banii lor, vor pleca și sistemul va intra în colaps total. În ce-i privește pe ceilalți angajați, PSD crede că proiectul încalcă dreptul la muncă.

Mai mult, ei social-democraţii consideră că nu au fost luate în calcul multe categorii. Titus Corlățean a dat exemplul unei femei bolnave de cancer, care deci nu poate face vaccinul, care are patru copii și care nu are venituri să se testeze pe banii ei. Liberalii i-au răspuns că proiectul acoperă foarte clar toate persoanele care au recomandare de nevaccinare de la medic.

AUR: E un act politic prin care trimitem oameni la moarte

Cei de la AUR au venit cu discursul cunoscut și de la protestele ”antipandemie”, presărat cu afirmații și acuzații grave, care nu au acoperire.

”Vă rog să ascultați vocea poporului. E un certificat de segregare, de discriminare și un act politic prin care trimitem oameni la moarte. Dacă veți vota această lege, veți declanșa o criză socială cu potențial exploziv și efecte imposibil de anticipat.

Vreți să se împlinească amenințările pe care le primim cu toții pe telefoane, să iasă poporul cu furci și topoare? Obligativitatea certificatului verde nu e să ușureze viața românilor, ci pentru obligativitatea la vaccinare. E inadmisibil, mai ales că vaccinul nu e vaccin, ci este un tratament experimental care mai dă și rateuri. Mor oameni vaccinați”, a strigat de la tribuna Senatului Claudiu Târziu.

Precizăm că vaccinul nu este experimental, ci a trecut prin numeroase teste și cercetări înainte de a fi aprobat de instituțiile internaționale și naționale abilitate.

O replică i-a dat lui Târziu senatorul USR Narcis Mircescu, prezentând cifrele oficiale care arată clar că peste 92% din cei care mor din cauza Covid sunt nevaccinați.

”Putem avea opinii diferite, dar haideți să nu mai dezinformăm. Peste 92% din cei care decedează din păcate sunt nevaccinați și o cauză a situației grave în care ne aflăm e tocmai fake news-ul”, a spus el, în aplauzele sălii.

Ședința Senatului României din data de 27 Octombrie 2021

Ședința Senatului României din data de 27 Octombrie 2021

Publicată de Senatul României pe Marţi, 26 octombrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇