Omul pe care UDMR îl vrea Avocat al Poporului s-a pensionat la 49 de ani și primește lunar peste 10.000 de lei, dar s-a enervat când jurnaliștii l-au întrebat despre asta (Video)

Omul pe care UDMR îl vrea Avocat al Poporului s-a pensionat la 49 de ani și primește lunar peste 10.000 de lei, dar s-a enervat când jurnaliștii l-au întrebat despre asta (Video)

Fabian Gyula, propus de UDMR pentru funcția de Avocat al Poporului după ce Renate Weber a fost revocată săptămâna trecută, a primit raport favorabil din partea comisiilor juridice din Cameră și Senat.

Raportul a fost aprobat cu 22 de voturi pentru și 13 împotrivă și urmează să fie dezbătut și votat în plenul reunit al celor două camere.

Audierea a avut loc în această dimineață, când în spațiul public a apărut și scrisoarea trimisă de Comisia de la Veneția șefilor Parlamentului român, în care se cer explicații despre legalitatea deciziei. SpotMedia.ro a obținut documentul și îl puteți consulta AICI.

ADVERTISING

Pensionat la 49 de ani, cu peste 10.000 de lei pensie

După audiere, Fabian a stat de vorbă cu jurnaliștii și a fost întrebat de aceștia ce va face dacă pe masa sa va ajunge un proiect pentru plafonarea pensiilor speciale pentru magistrati.

”Jurisprudența CCR în acest domeniu e clară în favoarea magistraților. Și magistrații sunt persoane fizice care au drepturi și libertăți, ori Avocatul Poporului îi reprezintă pe toți cetățenii”, a răspuns Fabian.

Întrebat dacă el, ca fost procuror timp de 25 de ani, își dorește să primească pensie specială, a precizat că ceea ce primește este pensie de serviciu, nu specială. Fabian Gyula este născut în 1971 și s-a pensionat anul trecut, la 49 de ani.

ADVERTISING

”Sunt născut în 1971 și anul trecut pe 22 decembrie m-am pensionat, ceea ce înseamnă că aveam 49 de ani. (...) Nu este o pensie specială, e pensie de serviciu”, le-a spus Fabian jurnaliștilor, aceștia întrebând dacă cuantumul este de ordinul zecilor de mii de lei.

”Adică vreți să aflați și cuantumul acestei sume? Așteptați să vedeți în declarația de avere. Raportat la pensia medie e o pensie mare. Ordinul zecilor de mii... deci peste 10.000 de lei”, a răspuns el.

Contre cu jurnaliștii: Minimalizați rolul magistraților. Dvs puteți juca pe bursă

Jurnaliștii au insistat cu întrebările despre motivele pentru care magistrații beneficiază de asemenea condiții de pensionare.

ADVERTISING

”Raportat la presiunea la care ești supus în magistratură… Am lucrat 24 de ani fără să ocup funcții de conducere, abia după aceea am început să ocup funcții de conducere. La un moment dat, am stat 15 ani în același scaun, soluționând acea ciclicitate de dosare care nu erau simple, mă ocupam și de cooperare internațională.

Obișnuiesc să spun, și acum va auzi toată țara, o anecdotă din această activitate, dupa care să apreciați cât de grea e activitatea de magistrat. Lucram la Parchetul tribunalului, când într-o noapte, pe la 4, am ajuns acasă, și mă sună pe fix comandantul arestului. Și atâta mi-a comunicat, 'să știți că cel pe care l-ați audiat 2 ore și jumătate în cursul acestei nopți, la verificările efectuate de medicul din arest, s-a dovedit a fi TBC activ'. Și așa a închis discuția, 'sa aveți grijă de copilașii dvs.'. Deci aceasta este activitatea de magistrat”, a relatat Fabian.

Jurnaliștii i-au atras atenția că la acest contact periculos sunt expuși majoritatea angajaților români.

”Da, aveți această tendință de a minimaliza rolul unui magistrat. Atunci încercați să dați examene de promovare, de definitivat și apoi să rezistați în hățișul procedural, să vedeți cât de ușor e.

Eu nu pun juriștii în vârful piramidei, dar dvs puteți să vă întâlniți cu un TBC-ist, dar în același timp puteți să înființați și societăți comerciale, să faceți operațiuni pe bursă...

Restricțiile, incompatibilitățile... de unde a pornit totul: am vrut o Românie în care să nu existe corupție, o Românie curată și acum, când am realizat acest lucru, li se reproșează magistraților că au fie salarii prea mari, fie pensii de serviciu”, a închis Fabian Gyula subiectul.

Fabian Gyula, candidatul coaliției pentru funcția de Avocat al Poporului - declarații după audierea în Comisia Juridică

Fabian Gyula, candidatul coaliției pentru funcția de Avocat al Poporului - declarații după audierea în Comisia Juridică

Publicată de Epoch Times Romania pe Miercuri, 23 iunie 2021

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇