A fost bugetul Capitalei adoptat ilegal? Nicușor Dan susține că n-a greșit când i-a delegat atribuțiile city managerului

A fost bugetul Capitalei adoptat ilegal? Nicușor Dan susține că n-a greșit când i-a delegat atribuțiile city managerului

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, susține că n-a greșit atunci când și-a delegat atribuțiile managerului public al Bucureștiului și nu unuia dintre cei doi viceprimari, pentru perioada în care a fost nevoit să lucreze din izolare, de acasă.

Înainte de Paști, Nicușor Dan a lucrat de acasă circa 2 săptămâni, după ce a aflat că fiica sa are Covid 19.

Pentru respectiva perioadă, primarul general și-a delegat atribuțiilor city managerului Diana Punga.

Printr-o adresa trimisă Primăriei Generale, Instituția Prefectului din București i-a transmis lui Nicușor Dan că acea delegare de atribuții nu e legală. Motivul: Codul Administrativ spune clar că, în cazul în care nu își poate exercita atribuțiile, primarul general trebuie să-i dea delegare unuia dintre viceprimari, care a fost anterior desemnat de Consiliul General pentru a conduce orașul.

ADVERTISING

Prefectul Alin Stoica susține că, în situația prezentă, Nicușor Dan ar trebui să ratifice (să semneze și el – n.red) actele semnate, în locul primarului general, de city managerul Diana Punga.

Marea problemă este că – din informațiile SpotMedia.ro – o persoană a inițiat deja o acțiune în instanță, susținând că Diana Punga a convocat fără drept ședința de Consiliu General în care s-a adoptat bugetul Bucureștiului pentru anul 2021.

ADVERTISING

În caz de reușită a acestei acțiuni, Primăria Generală ar putea avea dificultăți în finanțarea unor proiecte pentru care deja alocă bani cu mare întârziere.

Nicușor Dan susține, însă, că, din punctul său de vedere, nu există niciun pericol pentru instituție.

”Da, sunt mai multe litigii inițiate de consilierii din Opoziție (adică din PSD – n.red.) fie pe dispoziții emise de mine, fie pe hotărâri ale Consiliului General. Când o să fie prima admisă de tribunal, o să vă anunț. Dar e treaba lor ca partid de opoziție să facă.

ADVERTISING

Aici, ca să lămurim opinia publică. Există o diferență între situația în care există imposibilitatea de a-ți exercita funcția și cea în care am fost eu.

Eu a trebuit să stau la domiciliu, dar am prestat muncă de la domiciliu. Și atunci, ca să nu fie obligați oamenii să vină la mine acasă cu hârtii de semnat și să nu fim obligați să îi punem în contact fizic cu mine, a semnat city managerul în locul meu. Atât.

Sunt două situații diferite. Una este imposibilitatea exercitării atribuțiilor și alta ce am făcut eu. Am intrat pe calculator la ședința de Consiliu și am fost în permanență în contact prin Internet și telefon cu ce a fost aici”, a precizat Nicușor Dan, în timpul unei conferine de presă de miercuri, 2 iunie.

Puteți urmări întreaga declarație în materialul video de mai jos, cu începere de la minutul 33.45:

În direct de la Primăria Municipiului București

Conferința de presă susținută de Primarul General, Nicușor Dan, înaintea ședinței Consiliului General al Municipiului București

Publicată de Primăria Municipiului Bucureşti pe Marţi, 1 iunie 2021

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇