Vaccinarea din România e o anomalie etică. După ce criterii și cum se fac programările în statele occidentale

În Canada, vaccinarea se face în baza unui cod strict care enumeră categoriile de vârstă care se pot programa și în ce perioadă.
Vaccinarea din România e o anomalie etică. După ce criterii și cum se fac programările în statele occidentale
  • Un sfert din vaccinurile administrate până acum a ajuns la persoanele de peste 65 de ani;
  • În primele două luni de campanie, peste 170.000 de “esențiali” au fost imunizați;
  • România are cea mai mare pondere din UE de persoane vaccinate care nu îndeplinesc criteriile legate de vârstă (peste 65 de ani) sau de boală cronică;
  • Care sunt condițiile pentru vaccinare și cum se fac programările în mai multe state occidentale;
  • În Elveția, toate persoanele de peste 75 de ani au fost imunizate;

Autoritățile din România se laudă de câte ori au ocazia cu succesul campaniei de vaccinare, anunțând pe ce locuri fruntașe se află țara noastră în competiția globală pentru imunizarea populației împotriva Covid-19.

Realitatea e un pic diferită. Campania de vaccinare a început în data de 27 decembrie 2020, iar până în ziua de 24 februarie fuseseră vaccinate 855.097 de persoane.

Din acest total, doar 223.427 de persoane cu vârsta peste 65 de ani au primit cel puțin o doză de vaccin, deși 84% din decesele asociate cu infecția Covid-19 provin din această categorie de vârstă.

“În ceea ce privește etapa a doua de vaccinare, din 15 ianuarie au fost vaccinate 655.605 persoane. Defalcat, pe categorii de persoane vulnerabile, vorbim de persoane cu boli cronice – 223.633 de persoane; persoane peste 65 de ani – 223.427…”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.

Există multă nemulțumire în rândul opiniei publice cu privire la modul în care se fac programările și la faptul că se vaccinează pe “pile”.

Din 15 ianuarie și până acum au fost vaccinate pe post de “lucrători esențiali” 178.225 de persoane, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță. Aici intră angajați ai Guvernului și ai agențiilor guvernamentale, parlamentari, membrii ai administrației locale, șefi de instituții publice, dar și mulți funcționari care în perioada pandemiei au lucrat de acasă.

ADVERTISING

De asemenea, mulți “piloși” au fost vaccinați ca “bolnavi cronici”, pentru că nu există criterii clare în ce privește programarea pentru această categorie, ajungându-se în situația ca multe persoane cu adevărat bolnave cronic, care fac parte din programele naționale de medicație și tratament, să nu se poată programa și vaccina.

Pentru a arăta cât de relativ e procesul de vaccinare din România, e important să fie prezentate câteva modalități de vaccinare din alte state.

În cele mai multe state civilizate, vaccinarea se face exclusiv pe criteriul de vârstă și de persoane care au afecțiuni cronice.

Nu există prevederi legate de angajații guvernamentali, iar atunci când e vorba de lucrători esențiali, există o listă clară cu profesiile care se califică în această categorie.

Șefii de instituții sau administratorii companiilor nu pot face programări în masă și, în general, reprezentanții guvernului anunță cetățenii prin email, sms sau scrisori clasice în care e trecută data și centrul la care sunt programați pentru vaccinare.

România este țara din Uniunea Europeană care are cea mai mare pondere de persoane vaccinate care nu fac parte din categoria persoanelor în vârstă sau nu sunt bolnavi cronici.

Suntem pe locul 6 în Uniunea Europeană la număr de vaccinuri inoculate, dar în niciunul din statele aflate în fața noastră nu a început vaccinarea “angajaților esențiali”.

Elveția, Cantonul Geneva 

În această țară, fiecare canton a dezvoltat propriul sistem de comunicare și programare a populației pentru vaccinare. E interesant că în acest canton se folosește o “platformă online de programare”, dar aici se opresc asemănările cu România.

Start of the Covid-19 vaccination - Bern
Prima persoană vaccinată în Elveția a fost în data de 11 ianuarie 2021, iar zilele trecute, autoritățile medicale au anunțat că au imunizat toate persoanele peste 75 de ani care au dorit să se vaccineze - Foto: Hepta.ro

În Geneva, Elveția, primele persoane vaccinate sunt cele cu vârsta peste 75 de ani.

“Zilele acestea, autoritățile au anunțat că au terminat de vaccinat persoanele din această grupă de vârstă”, a declarat pentru SpotMedia.ro Adriana Crăciun, manager într-o organizație umanitară și care locuiește de mai mulți ani în Elveția împreună cu familia.

O altă categorie de persoane vaccinate în prima etapă este cea a “adulților cu grad înalt de vulnerabilitate a stării de sănătate, indiferent de vârstă”. Afecțiunile sunt listate într-un document al Biroului Federal pentru Sănătate Publică, iar persoana respectivă trebuie să obțină un “certificat pentru vaccinare” eliberat de un medic specialist.

“Acest certificat este obligatoriu și poate fi obținut fără programare, prin simpla anunțare telefonică a medicului. Poate fi predat unei rude sau trimis direct persoanei în cauză, prin poștă sau e-mail. Persoanele care se înregistrează pentru vaccinare trebuie să aibă acest certificat  și să îl prezinte la centrul de vaccinare”, se arată în procedura autorităților elvețiene.

A treia categorie de persoane vaccinate în prima etapă este cea a personalului medical care vine în contact cu persoanele “cu mare risc de infectare”.

“Conform Biroului Federal pentru Sănătate Publică, e vorba de personalul care lucrează în căminele de bătrâni pentru vârstnici (inclusiv membrii de sprijin ai apărării civile, serviciului public și personalului militar angajat momentan să lucreze în aceste case) și în spitale (unități de terapie intensivă și îngrijire intermediară, servicii pentru pacienții cu COVID-19 și servicii de urgență)”, se arată în regulamentul elvețian.

În faza a doua de vaccinare, regulamentul prevede imunizarea persoanelor peste 65 de ani și a întregului personal sanitar. Niciun cuvânt despre “speciali” și “esențiali”.

Canada, Regiunea British Columbia

Și în acest stat, fiind unul federal, fiecare regiune a dezvoltat propriul sistem de vaccinare. În linii mari, seamănă unul cu celălalt.

CanadaVaccinare
Cele patru faze de vaccinare din regiunea British Columbia, Canada. Fiecare fază are prevăzută o perioadă de realizare - Sursa: Guvern British Columbia

Interesat e faptul că autoritățile din British Columbia își fundamentează criteriile de vaccinare pe unele etice.

“British Columbia s-a angajat să adopte o abordare etică a fazelor de imunizare. Vaccinul COVID-19 va fi distribuit în mod echitabil și etic persoanelor din regiune, urmând normele etice naționale și Codul de luare a deciziilor etice COVID-19”, se arată în documentul autorităților canadiene.

În British Columbia sunt patru faze de imunizare și două etape. În prima etapă va fi vaccinată populația cu grad înalt de risc, care se află în faza unu și doi, iar în a doua etapă va fi vaccinată populația generală care se află în faza trei și faza patru.

Faza 1:

  • Locuitorii și personalul instituțiilor de îngrijire pe termen lung (case pentru persoane în vârstă, centre pentru copii etc.);
  • Persoanele evaluate pentru și care așteaptă îngrijirea pe termen lung;
  • Rezidenți și personalul reședințelor asistate medical;
  • Vizitatori esențiali la instituțiile de îngrijire pe termen lung și la reședințele asistate medical;
  • Lucrători din domeniul sănătății din spitale care pot oferi îngrijire pacienților cu COVID-19 în unități de terapie intensivă, secții de urgență, paramedici, unități medicale și unități chirurgicale;
  • Comunități indigene izolate și izolate;

Faza 2:

  • Persoane în vârstă de 80 de ani și peste care nu sunt imunizați în faza 1; 
  • Persoane în vârstă indigene (Primele Națiuni, Métis și Inuit) cu vârsta peste 65 de ani, vârstnici și alte comunități indigene neimunizate în faza 1;
  • Personalul spitalului, medicii generaliști din comunitate (medici de familie) și specialiștii medicali neimunizați în faza 1;
  • Populațiile vulnerabile care trăiesc și lucrează în anumite zone adunate;
  • Personal în serviciile de asistență medicală la domiciliu și asistență medicală pentru vârstnici;

Faza 3:

  • Toate persoanele cu vârsta între 60 și 79 de ani;

Faza 4:

  • Toate persoanele cu vârsta între 18 și 59 de ani;

OBS. Vaccinarea pe criterii de vârstă e realizată în intervale de 5 ani. De exemplu, persoanele cu vârsta între 75 și 79 de ani vor fi imunizate în perioada 1 aprilie - 2 mai.

Vaccinarea se încheie în data de 2 septembrie 2021. Nu există niciun criteriu de vaccinare pentru “esențiali”.

“În Canada, procesul de vaccinare e întârziat din cauza faptului că SUA au rechiziționat toată producția de vaccin Pfizer realizată pe teritoriul american, iar Canada n-a mai primit vaccinul contractat, iar foarte multă lume e supărată din această cauză”, a declarat pentru SpotMedia Ada Bucur, artist fotograf și designer, care locuiește de patru ani în Vancouver, British Columbia, Canada.

“În afara acestei întârzieri, întregul proces de vaccinare e bine organizat și etic, iar autoritățile speră ca până în luna septembrie toată lumea să fie vaccinată”, a mai declarat Ada Bucur.

Suedia

În această țară nordică, vaccinarea se face tot pe criterii de vârstă și vulnerabilitate provocată de boli cronice.

Suedia are patru faze de vaccinare.

În prima fază sunt vaccinate “persoanele care locuiesc în case de îngrijire a vârstnicilor sau care beneficiază de îngrijire la domiciliu, precum și lucrătorii din domeniul asistenței medicale care au un contact strâns cu persoanele vulnerabile și cu alți adulți care împart o gospodărie cu persoanele care primesc îngrijire la domiciliu”, se arată în regulamentul publicat de autoritățile medicale.

În faza a doua sunt vaccinate persoanele cu vârsta peste 65 de ani și apoi toți bolnavii cronici peste 18 ani. Iar în faza a patra, restul populației.

Trebuie remarcat că nici în Suedia nu există nicio referire la “lucrători esențiali”, la angajați ai Guvernului sau oameni politici. Singurele criterii folosite pentru vaccinare sunt cele legate de vârstă și starea de sănătate.

Marea Britanie

În Marea Britanie, au fost vaccinate peste 17 milioane de persoane până acum. Procesul de vaccinare are trei faze bazate, la fel, pe criterii de vârstă și de afecțiuni cronice.

În prima fază au fost vaccinate persoanele peste 70 de ani, personalul medical și bolnavii cronici sub 70 de ani.

În a doua fază de vaccinare, sunt imunizate persoanele cu vârsta între 50 și 69 de ani, iar în ultima, restul populației.

Pompierii, militarii, profesorii și alți lucrători esențiali pot fi vaccinați în faza a doua în funcție de situația epidemiologică și numărul persoanelor internate.

În Marea Britanie, autoritățile medicale anunță fiecare cetățean când se poate înscrie pentru vaccinare. Din clipa în care a devenit eligibil, se poate programa online sau se poate duce direct la un centru de vaccinare sau farmacie, unde se poate programa.

În toate țările din Uniunea Europeană, în Canada și în Marea Britanie e criză de vaccin, dar sunt puține țări în care persoanele în vârstă și bolnavii cronici să fi fost sacrificați în favoarea celor din sistemul birocratic. Aceasta e o mare nemulțumire despre care reprezentanții Executivului și coordonatorii campaniei de vaccinare evită să vorbească.

Specialii vaccinării, nespecialii vulnerabili și ultimele găini din poiată

Află mai multe despre campania de vaccinare din România


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇