Sistemul de putere al lui Ludovic Orban se clatină

Sistemul de putere al lui Ludovic Orban se clatină

Sistemul de putere al lui Ludovic Orban începe să se clatine după impactul frontal cu președintele Iohannis, însă rezistă încă, cu dinții și unghiile. Este vorba despre un sistem ridicat pe clientelă și trădători pentru care filiala Iași este mostra perfect reprezentativă.

Marți seara președintele Iohannis a anunțat că așteaptă reacția partidului la problemele penale ale celor doi lideri ieșeni, primarul Chirica și președintele CJ Alexe, cel de-al doilea fiind acum pus sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că a luat mită în tablă pe când era ministru în cabinetul Orban.

Miercuri amândoi s-au autosuspendat din funcțiile din partid, președinte al organizației municipale, respectiv județene Iași, iar dl Chirica a anunțat chiar că nu va participa la nicio competiție internă în partid.

Autosuspendarea din funcție nu este prevăzută de statutul PNL și pare puțin, dar e mai mult decât pare.

ADVERTISING

Dacă demisionau și din funcțiile administrative pe care le ocupă, la alegerile anticipate, PNL pierdea și președinția CJ și primăria Iași în fața unui foarte probabil tandem Cosette Chichirău – Marius Bodea. Acesta din urmă a fost un liberal foarte respectat la Iași, doborât de Costel Alexe, plecat la USR și devenit senator USR. El poate lua foarte multe voturi liberale la un eventual scrutin candidând împotriva PNL.

Sigur că cei doi puteau să se suspende din partid sau puteau fi excluși. Însă asta ar fi însemnat ca Ludovic Orban să demoleze singur o piesă esențială a sistemului său de putere și să transmită un mesaj demolator în restul. A încercat o jumătate de măsură.

PNL Iași a însemnat și înseamnă Relu Fenechiu. El este cel care a crescut mai mulți pui: Adomniței, Cozmanciuc, Chiuariu, Alexe, Prisăcaru – primul prefect arestat și condamnat. De altfel, toți sunt fie deja condamnați, fie în cursul anchetei.

“Interesul lui Fenechiu a fost cadastrul. Cozmanciuc și Alexe au fost pe rând șefi acolo. Apoi i-a răsplătit cu funcții. Au crescut într-o cultură a corupției și a recunoștinței față de șef… dai bani pentru funcție, strângi bani de la cei pe care îi pui în funcție. Cum a făcut la Iași, a făcut și la Mediu. Toți sunt legați pe principiul dominoului, nu ies din cuvântul șefului. În organizație contează maximum 100 de persoane, gen “animalul politic”. Cine vorbește este linșat, cine se opune e marginalizat sau chiar eliminat”, spun surse din partid.

Șeful cel mare a rămas Relu Fenechiu, care conduce tot, inclusiv primării. Surse politice spun că el este cel care discută direct cu Orban.

Interesant este că nici anturajul prezidențial nu pare scutit de influența lui Relu Fenechiu. Presa spune că și gemenii Muraru, unul consilier prezidențial pe cale să plece ambasador în SUA, celălalt deputat PNL, fac parte din grupul Fenechiu.

Evident că tot Relu Fenechiu l-a vrut pe Costel Alexe la Mediu și de acolo toate nenorocirile relatate de Recorder la Apele Române, la Romsilva. Sistemul de la Iași s-a extins ca pata de ulei.

În mandatul dlui Alexe, firma Integra Business Consulting a soției lui Relu Fenechiu a obținut aproximativ 60 de contracte de consultanță cu mai multe primării pentru investiții în domeniul iluminatului public, a relatat presa.

Caracatița lui Fenechiu a sufocat complet PNL Iași și a îndepărtat oamenii buni. Este edificator ce scrie pe Facebook Dorin Cristea, director executiv al unei mari firme de IT: “Când membrii PNL Iași au avut de ales între reforma internă și continuitate au ales pleiada de hoți pe care îi vedem acum. Au ales și acum au rezultatele. Problema este că sunt prea puțini membri pentru o reformă adevărată încât vor continua tot pe aceeași linie, pe același tip de oameni de proastă calitate și care sunt ori incompetenți, ori hoți.

Nu cred că mai exista vreo șansă să-și mai revină vreodată acest partid. Este totul prea închistat și populat cu nulități încât nu are cine să schimbe ceva. PNTCD a murit repede, a făcut implozie. Acest partid va muri încet și pe tăcute fără să-și dea seama că deja a murit. Regret timpul pierdut acolo și dezamăgirea de care am avut parte”.

Toate acestea s-au produs sub Ludovic Orban, care nu le-a refuzat nimic liderilor ieșeni. Ba și-a adus contribuția cu un trădător de calibru, primarul Chirica racolat de la PSD. Pe genul acesta de transferuri s-a bazat în bună măsură rezultatul PNL de la alegerile locale, iar bula s-a spart la parlamentare. Și la Iași PNL a pierdut în fata PSD.

Pe același sistem de putere se baza Ludovic Orban la congres, cu același sistem de putere spera să ajungă din nou premier.

Decontul era inevitabil. Și nu numai la Iași. Și la București, criza bugetului este tot consecința felului în care Ludovic Orban a improvizat construcții politice șubrede. Iar acum președintele PNL alunecă odată cu ele. Rămâne de văzut dacă PNL mai are resurse pentru a nu intra și el în spirala morții lente pe care i-o prevede Dorin Cristea.

Așa cum nici președintele Iohannis nu e străin de sistemul patronat de Ludovic Orbam în fața căruia a rămas pasiv, pe care l-a girat în campanie, până când a ajuns nevoit să-l înfrunte. Răul făcut rămâne.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇