România veselă aranjează scaunele pe puntea Titanicului. Semnalul R

România veselă aranjează scaunele pe puntea Titanicului. Semnalul R

România electorală a dlui Cîțu a ieșit din pandemie. Deocamdată bilanțul zilnic e foarte optimist, însă în documentele oficiale, un indicator începe să crească. Este vorba despre numărul de reproducție R a virusului Covid-19, cel care arată câte persoane îmbolnăvește o persoană infectată.

Dacă R este până la 1 stagnează, dacă trece de 1 epidemia este din nou în creștere.

Ei bine, R crește în România. Potrivit datelor OMS, pe 7 iulie R era 0.84.

EpiDataCOVID19_Euro_7July2021.pd_

În 13 iulie R a ajuns 0.94. Până la 1 e doar un pas.

EpiDataCOVID19_Euro_13July2021

În alte țări europene, deja valul al IV-lea se profilează și pregătirile sunt în consecință. Iar cea mai bună pregătire este vaccinarea.

Da, studiile arată o posibilă scădere a eficienței vaccinurilor în fața tuplinii Delta. Dar miza nu e imunitatea. Miza este evitarea cazurilor grave care să blocheze sistemul sanitar.

În vârfurile epidemice, această supraîncărcare a sistemului a provocat cele mai multe decese și în mod direct, din cauza Covid, și pentru că alte patologii nu au mai avut acces la sistemul sanitar.

ADVERTISING

Grecia și Franța trec la vaccinarea obligatorie, în frunte cu anumite categorii mai expuse și în contact cu vulnerabilii. Primele pe listă sunt cadrele medicale.

Este posibil să urmeze și alte categorii. Apar limitări tot mai multe pentru cei nevaccinați.

Și vorbim despre țări care deja au acoperire vaccinală foarte bună. Clasamentul este condus de Islanda cu 89% din populație care a primit cel puțin o doză, Belgia - 81%, Olanda - 79% (reintroduce restricțiile), Malta - 78%. Franța este pe locul 15 cu 66%.

România este pe penultimul loc cu numai 30%. Mai rău ca noi stă doar Bulgaria cu 17%.

În clasamentul schemei complete de vaccinare conduce Malta cu 79%, urmată de Islanda cu 78%. Grecia e la 46,3%, iar Franța la 41%. În general, țările UE sunt între 45 și 79% vaccinare completă.

România este la 29% . Nu din total populației, ci din populația adultă.

La noi e veselie maximă. Dl Cîțu a învins pandemia, a deschis tot, a relaxat tot, este eroul eliberării de măști și restricții. În mod previzibil, vaccinarea s-a prăbușit.

Nici până astăzi nu am ajuns la 5 milioane de vaccinați complet și cu 10.000 de doze pe zi nu-i vom avea nici de Crăciun.

Cei care credeau sincer în necesitatea vaccinării s-au vaccinat deja. Pentru restul era nevoie de argumente suplimentare. Ele puteau să țină de teama de boală. Dar dl premier ne spune că nu mai e niciun pericol.

Puteau să țină de restricții și condiționări. Dar dl premier le-a ridicat pe toate. Nu mai e nevoie de vaccin ca să bei cafeaua cu prietenii în interior sau pentru a te duce la concerte, cele de care premierului îi era dor în clipul dedicat vaccinării.

Cadrele medicale nu numai că nu sunt obligate să se vaccineze, dar unele dintre ele fac în continuare propagandă antivaccin fără nicio problemă. Singura Universitate de medicină care s-a comportat profesionist este cea de la Iași.

Nu există nicio campanie decentă de informare. Ea s-a redus la clipurile cu miniștri, inutile pentru că în România mesajul autorităților are efect invers, din cauza unei cronice neîncrederi, și pe alocuri chiar ridicole.

Cei câțiva medici implicați în comunicare sunt deja uzați, lumea s-a plictisit.

România a ajuns să arunce 35.000 de doze de vaccin expirate și să vândă altele, ca să nu aibă aceeași soartă. Un milion de doze cumpără de la noi „fraierii” de danezi, care au vaccinat 74% cu cel puțin o doză și 49% complet.

Dl Cîțu are treabă să împartă bani, să îndestuleze primarii, să câștige alegeri. Nu le câștigi cu restricții, condiții și temeri. Așa a făcut și Ludovic Orban la alegerile de anul trecut, după care prin februarie sistemul sanitar a fost sufocat.

Prin comparație, președintele Macron ar avea toate motivele să fie popular și populist. Are în față alegeri, iar testul regionalelor a fost dezastruos. Și totuși anunță că este posibilă vaccinarea obligatorie. Râde dl Cîțu de el, nu?

Ministrul Sănătății a terminat cu dna Frusinica și se ocupă cu ordonanțele dlui Voiculescu. Care Covid? Care vaccinare? Singurul care se mai străduiește este colonelul Gheorghiță, dar pare mai mult soldatul japonez Hiroo Onoda într-o țară care a câștigat războiul și petrece.

Indicele R se apropie de 1 vara, când lumea stă foarte mult în aer liber și contactele periculoase sunt reduse. Dar la un moment dat vom reintra în spații închise, vor reîncepe școlile și valul 4 va fi inevitabil, de aceasta dată cu tuplina Delta.

Și atunci se va vedea diferența pe care o va face vaccinarea. Nu știu dacă se va vedea neapărat în numărul zilnic de cazuri. Dar în mod cert se va vedea în numărul cazurilor de la ATI. Acolo e miza.

Miza nu e să eviți formele ușoare, adesea asimptomatice. Miza este să eviți formele grave și pentru asta vaccinarea e obligatorie.

Românii sunt vigilenți. Ei stiu și cum e cu conspirația, cu „plandemia”, nu îi păcălești ușor, nu lasă ei să le crească solzi. Premierul e iresponsabil. Președintele a descoperit că succesul vaccinării e în eșecul ei. Restul europenilor ce sunt mai prostovani și se vaccinează.

Și linia o vom trage la toamnă.

Alte informații relevante pe subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇