PSD și caii mari din 2024

PSD și caii mari din 2024

Dl Ciolacu agită fără mare aplomb moțiunea de cenzură, pentru că tot se apropie finalul sesiunii parlamentare și glonţul merită tras pentru a bifa o activitate de opoziție care se respectă.

De fapt, marea problemă a actualei coaliții nu este că PSD ar vrea să ia puterea. Nici nu cred că se ia în calcul, pentru că opoziția îi este cu mult mai profitabilă politic.

Iar dacă PSD va folosi acest timp în mod inteligent, probabilitatea unei victorii pe linie în 2024 devine importantă. Numai incidente de tip Viorica Dăncilă la BNR ce mai pot pune câte o piedică.

De ce să vrea PSD la guvernare acum? Sigur, ar pune mâna pe resursele guvernării, dar numai cu prețul unei dificile guvernări de coaliție și cu un președinte neprietenos la Cotroceni, o postură care nu poate decât să-l erodeze și în care nu poate decât să enerveze.

ADVERTISING

Dacă Puterea este eficientă și punctează politic, este vital să o întrerupi, dar, când coaliția merge greoi și cel puțin deocamdată nu livrează mai nimic, de ce să o deranjezi?

În plus, PSD este încă prea aproape de epoca Dragnea. Ea rămâne încă etalonul umilirii României și orice gest pe care l-ar face PSD la putere ar aduce imediat aminte de acea epocă nefastă. Cât de sensibilă e încă zona și ce efecte poate avea iritarea ei am văzut în recentul caz Dăncilă.

Capacitatea de a scoate lumea din sărite și la vot a fost principalul motiv pentru care PSD a pierdut de-a lungul timpului alegerile.

Anul electoral 2024 va fi unul teribil pentru că se vor alinia în el absolut toate alegerile: europarlamentare, locale, parlamentare, prezidențiale. Și va fi o uriașă descărcare de energie politică acumulată în 4 ani fără niciun fel de decont la urne.

Cel mai avantajos este să abordezi acest val electoral din Opoziție, cu atât mai mult cu cât prestația modestă a Puterii face creșterea cadou. În plus, faptul că în Opoziție mai e doar AUR face PSD, prin comparație, frecventabil.

PSD poate rămâne cu această creștere cadou, dar poate face mai mult cu o minima inteligență politică. Și sunt semnale că Marcel Ciolacu (sau personajul colectiv Ciolacu) înțelege asta.

PSD poate folosi această perioadă pentru o rebranduire politica. În parte ea a început la alegeri prin înlăturarea celor mai detestate figuri: Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea, Viorica Dăncilă, Florin Iordache, Rădulescu - Mitralieră. Da, doi dintre ei au căpătat sinecuri, dar nu mai sunt sub sigla PSD.

A început și o vagă reprofesionalizare prin aducerea în prim plan a lui Alexandru Rafila. Este foarte puțin, rămâne de văzut daca va mai fi ceva, însă în mod cert pentru PSD este vital să șteargă în acești 4 ani ștampila de partid al incompetenței și grobianismului.

E greu de făcut asta cu actualii lideri, Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Paul Stănescu, adesea ridicoli de cum deschid gura.

Necesitatea de a împinge în față figuri credibile, cu care să acceseze și un electorat dincolo de zona îmbătrânită și rurală majoritară acum, este accentuată de miza prezidențialelor.

PSD își pune cu siguranță de pe acum problema unui prezidențiabil care să intre într-o bătălie deschisă și care să tracteze partidul la parlamentare. În acest moment nu cred că îl are și va avea nevoie de un import, rămâne de văzut daca îl va și reuși.

Marcel Ciolacu vorbește despre „un apropiat al PSD, dar care în acest moment nu este actor în prima scenă a partidului”. Și cel mai logic ar fi un profil opus Vioricai Dăncilă. Ar putea fi Mircea Geoana, dar a tem că în cultura PSD domnia să rămâne un lider digerat. Nu stiu dacă există o șansă reală de resurecție.

Cert este că PSD are nevoie să ajungă la electoratul de stânga cu pretenții, complet fară opțiuni acum, să își recâștige măcar în parte brandul de partid al profesioniștilor, pierdut progresiv după guvernarea Năstase (nu discut despre integritate, desigur), și să își construiască conexiunile și o credibilitate externă după izolarea teribilă a epocii Dragnea.

Marcel Ciolacu pare să-și conștientizeze limitele, toate sursele spun că nu are ambiții prezidențiale, ceea ce e un avantaj pentru PSD.

Dacă obiectivele îi vor reuși, iar actuala putere nu va începe să livreze consistent și altceva în afară de haos și scandal, să nu ne mirăm dacă în 2024 PSD va reveni pe caii cei mari și momentul 2000 se va repeta, cu asupra de măsură chiar.

Citeşte şi alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇