Până la sfârșitul lui februarie, România va primi 1,5 milioane de doze. Câți oameni vor putea fi vaccinați? Etapa a doua, marele examen al campaniei de imunizare

Încep programările pentru vaccinarea persoanelor de peste 65 de ani, a bolnavilor cronici și a celor care lucrează în zone esențiale din administrație și economie
Până la sfârșitul lui februarie, România va primi 1,5 milioane de doze. Câți oameni vor putea fi vaccinați? Etapa a doua, marele examen al campaniei de imunizare

Etapa a doua de vaccinare începe azi, 15 ianuarie, ora 15.00. În această fază, autoritățile speră ca peste 5 milioane de persoane să fie imunizate împotriva Covid-19, dar sunt încă multe semne de întrebare cu privire la reușita derulării ei.

  • Mii de persoane vor să se programeze din prima zi a etapei a doua de vaccinare.
  • Teoretic, la finalul lunii februarie, 1,5 milioane de români ar putea fi vaccinați cu cel puțin o doză de ser. Practic, va fi dificil.
  • De la începutul campaniei, în medie, s-au făcut 9.000 de injecții în fiecare zi, România ocupând locul șase în UE.
  • Autoritățile cred că se va ajunge în primăvară la posibilitatea de a fi vaccinate 150.000 de persoane pe zi, dar nu vom avea atâtea doze disponibile.
  • Producătorii și experții nu sunt de acord să se întârzie a doua doză pentru a fi vaccinate cât mai multe persoane.

“Există o disponibilitate uriașă pentru vaccinare”, a declarat pentru SpotMedia.ro un reprezentant al Comitetului Național de Coordonare al Activităților de Vaccinare (CNCAV) care a dorit să-și păstreze anonimatul. “Primim mii de mailuri zilnic de la oameni care vor să se vaccineze. În general sunt cereri de la persoane de peste 40 de ani, care nu știu dacă se încadrează în etapa a II-a de vaccinare”, a declarat aceeași persoană, “dar avem mesaje și de la oameni mai în vârstă”.

ADVERTISING

Procedura de înscriere pentru această etapă e asemănătoare cu cea de la prima adresată cadrelor medicale și care va continua. Aceste înscrieri se fac pe site-ul oficial, putând fii realizate în mod individual, de o companie care poate înscrie mai multe persoane sau de un reprezentant al unei persoane care vrea să se vaccineze.

  • Datele necesare pentru crearea unui cont sunt: nume, prenume și o adresă de mail validă.
  • După realizarea acestuia, e nevoie de CNP, o adresă de domiciliu și un număr de telefon pentru continuarea înscrierii.
  • Pe ecran se afișează centrele de vaccinare din apropierea adresei introduse. Se alege un centru, o dată și o oră. După bifarea acestora, programarea a fost realizată.
  • Un mesaj cu toate datele programării va fi trimis pe mail și prin sms.

Etapa a doua de vaccinare începe cu 300.000 de doze

Până la începerea etapei a doua de vaccinare, România primise 464.000 de doze de vaccin - 450.000 Pfizer și 14.000 Moderna. Până în data de 14 ianuarie fuseseră vaccinate cel puțin cu prima doză un număr de 167.612 de persoane. Pentru declanșarea etapei a doua existând o rezervă de, aproximativ, 300.000 de doze din care o parte va merge pentru rapel (a doua doză pentru o imunizare completă).

De asemenea, autoritățile au anunțat că dintr-o sticluță de vaccin Pfizer din care până acum se făceau cinci injecții, producătorul a transmis că se pot realiza șase pentru că există o cantitate mai mare de ser.

Asta înseamnă o creștere cu 20% a numărului de persoane care pot fi vaccinate, folosindu-se același număr de fiole existente.

BUCURESTI - CONFERINTA - CAMPANIE ELECTORALA - ALE
Alexandru Rafila, expert în microbiologie și deputat PSD, susține că România, conform acordului cu Uniunea Europeană, va primi peste un milion de doze de vaccin în fiecare lună până în septembrie - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

“România are un contract inițial cu Uniunea Europeană pentru a primi 10,2 milioane de doze de vaccin Pfizer până în luna septembrie”, a declarat profesorul Alexandru Rafila în exclusivitate pentru SpotMedia.ro. “Asta înseamnă peste un milion de doze pe lună, adică în jur de 250.000 pe săptămână, dar la asta ar trebui să se adauge și cele 8 milioane de doze suplimentare anunțate de premierul Cîțu”, a adăugat profesorul Rafila.

“…m-am asigurat că vom mai lua încă opt milioane de vaccinuri. În septembrie, obiectivul meu este de a avea 10,4 milioane de persoane vaccinate, ceea ce înseamnă aproape 70% din ceea ce mi-am dorit şi să putem scăpa de pandemie. Pentru mine vaccinarea este o prioritate. Merge bine până acum şi va merge şi mai bine, veţi vedea. Nu am nicio problemă aici”, a declarat premierul Florin Cîțu.

35.000 de vaccinuri pe zi pentru a avea 1,5 milioane de persoane care au făcut cel puțin o injecție din două până la sfârșitul lunii februarie. Până acum, media e de 9.000 pe zi

Până la sfârșitul lunii ianuarie, conform contractului, în România vor mai intra 300.000 de doze.

Dacă se respectă calendarul de livrare, asta înseamnă că începând cu data de 15 ianuarie și până la sfârșitul lunii februarie, în etapa 1 și 2 a campaniei de vaccinare vor putea primi prima doză 1,5 milioane de persoane, iar dacă suplimentarea dozelor de vaccin începe cel târziu la sfârșitul acestei luni, se poate atinge o cifră de 2 milioane de persoane care au primit cel puțin o injecție pentru imunizare.

Dar aceasta e doar teoretic pentru că în acest moment nu există logistica necesară pentru a realiza, în medie, 35.000 de injecții pe zi.

Media, de la începutul campaniei și până în data de 14 ianuarie, este de aproximativ 9.000 de injecții pe zi.

Pe de altă parte, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, se arată optimist, considerând că infrastructura de centre dezvoltată va crea posibilitatea de a vaccina în etapa a doua și a treia în jur de 150.000 de persoane pe zi, “dar acest lucru va fi imposibil, pentru că nu vom avea aceste vaccinuri disponibile în acea unitate de timp. Din acest punct de vedere, ceea ce se încearcă la momentul actual este o accelerare a calendarului de livrare a dozelor de vaccin prin negocieri la nivelul Comisiei Europene”, a declarat medicul coordonator al campaniei în data de 5 ianuarie.

PALATUL VICTORIA - GUVERN CITU - PRIMA SEDINTA
Premierul Florin Cîțu anunță că până în luna septembrie peste 10 milioane de români vor fi vaccinați - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto/ Hepta.ro

Va rezista site-ul de vaccinare în prima zi din etapa a doua?

Astăzi, când începe etapa a doua de vaccinare, se așteaptă ca site-ul pe care se fac programările să fie luat cu asalt, dar surse din interiorul Guvernului au declarat pentru SpotMedia.ro că “au avut loc discuții pe această temă, iar autoritățile vor comunica rapid dacă apar dificultăți”.

Etapa a doua va începe în București în doar 7 locații în care vor funcționa 23 de puncte de vaccinare. Toate programările vor fi făcute începând cu ziua de luni, 18 ianuarie. 

Reprezentant din Comitetului Național de Vaccinare a spus că “rețeaua de centre a fost dezvoltată și în mediul rural. Când se vor înscrie, oamenii vor primi propuneri de centre de vaccinare din apropiere”.

Oficialii spun că e un proces nou pentru toată lumea și nu știu cum va decurge, dar sunt pregătiți să reacționeze.

Din păcate, strategia de vaccinare cu o singură doză la cât mai multe persoane, iar cea de a doua mult mai târziu nu e susținută de producătorii celor două soluții și nici de experți.

„În timp ce deciziile privind regimurile de dozare alternative aparțin autorităților sanitare, Pfizer consideră că este esențial să se efectueze eforturi de supraveghere a oricăror scheme alternative implementate și să se asigure că fiecărui beneficiar i se oferă protecția maximă posibilă, ceea ce înseamnă imunizarea cu două doze de vaccin”, se arată într-un comunicat oficial al companiei pentru publicația Scientific American. 

Producătorii nu garantează imunizarea dacă a doua doză nu e făcută la timp

Amânarea celei de a doua doze reprezintă un risc pe care ar trebui să și-l asume autoritățile medicale din statele respective, iar producătorii nu garantează un grad suficient de imunizare dacă nu se respectă dozajul indicat de producători.

În aceste condiții, e puțin probabil ca fără date experimentale suplimentare, autoritățile din România să renunțe la administrarea celei de a doua doze în termenul prevăzut de producători.

“Nu cred că soluția amânării celei de a doua doze este fezabilă”, a declarat medicul primar Terapie Intensivă Radu Țincu pentru SpotMedia.ro. “Este încălcat protocolul de studiu, ceea ce determină ieșirea din condițiile de aprobare ale celor două vaccinuri”, a adăugat medicul.

“Această soluție”, a mai spus el, “a apărut ca o încercare de mărire a numărului de persoane imunizate, în condițiile unui număr insuficient de doze. Cred că, odată cu intrarea pe piață și a vaccinului dezvoltat de Oxford AstraZeneca, nevoia de vaccin, cel puțin la nivelul Uniunii Europene, va fi rezolvată”, a spus medicul Radu Țincu.

De asemenea, specialistul a subliniat faptul că toți producătorii de vaccinuri lucrează deja la îmbunătățirea acestuia, căutându-se soluții pentru realizarea lui într-o singură doză.

Pentru ca primele semne de încetinire ale epidemiei să se observe, ar trebui să fie vaccinate cu ambele doze cel puțin 6 milioane de români, Guvernul promițând că, până în luna septembrie, 10 milioane de cetățeni vor fi imunizați împotriva Covid-19.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇