Dosarul Unifarm - dincolo de partide și guverne

Dosarul Unifarm - dincolo de partide și guverne

Povestea directorului Unifarm, pus sub acuzare de DNA pentru că ar fi cerut mită 760 de mii de euro pentru materiale antiCovid, unele neconforme, este cu mult dincolo de o afacere de corupție obișnuită.

Nu numai prin suma, ci și prin anvergura transpartinica, dar și prin contextul în care are loc fapta.

Dl Adrian Ionel este unul dintre supraviețuitorii tuturor vremurilor. Este la Unifarm din 2012 unde a fost numit, teoretic de Consiliul de administrație, în vremea când atribuțiile ministrului Sănătății erau exercitate de Raed Arafat.

A fost preluat de ministrul PNL – USL Eugen Nicolăescu și s-a dus cu toți miniștrii Sănătății până în 2015, când a plecat un pic la Institutul Cantacuzino.

După un an, în iunie 2016, revine în fruntea Unifarm în condiții considerate nelegale în comunicatul DNA: “Separat de cele anterior menționate, s-a mai reținut că Ionel Eugen Adrian ar fi dobândit calitatea de director general al C.N. Unifarm SA, la data de 6 iunie 2016, cu încălcarea dispozițiilor legale.

ADVERTISING

Concret, în calitate de membru și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Unifarm SA, acesta ar fi votat, la ședința din aceeași dată, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA. (…) Acesta a emis și a semnat Decizia nr. 46 din 06.06.2016, în urma căreia a obținut venituri nete în cuantum de 498.722 lei (în perioada 14 iulie 2016-25 mai 2020)”.

Ministrul Sănătății de atunci, Vlad Voiculescu, spune că nu a știut de această numire.

În 2017, a existat un raport al Corpului de Control al ministrului Sănătății care sesizează o mulțime de potlogării ale lui Andrei Ionel, raport publicat de Libertatea.

Și, totuși, directorul general Unifarm a rezistat până la finalul guvernării PSD și a intrat în guvernarea PNL pe ușa din față, primind în brațe pleașca extraordinară de a achiziționa materiale sanitare la vreme de COVID cu efectele pe care le vedem. Pleașcă sau misiune.

Vorbim despre directorul general al unei importante companii de stat care potrivit Hotărârii de Guvern nr. 892/1998  se ocupă de: ”asigurarea rețelei sanitare cu medicamente, produse farmaceutice și parafarmaceutice, produse tehnico-medicale, aparatură și echipamente sanitare, seruri și vaccinuri, reactivi și cu alte produse din producția internă proprie și din import (…) asigură, prin depozite proprii și prin subdepozite teritoriale, constituirea rezervei de mobilizare pentru produse medicamentoase cu finanțare integrală de la bugetul de stat, precum și acumularea, împrospătarea, păstrarea, scoaterea sub formă de împrumut sau definitivă a acestora”.

Își poate imagina cineva că politicul era indiferent față de o poziție de asemenea importanță? 

Din motive care potrivit raportului din 2017 numai de competență nu țin, dl Adrian Ionel a fost  preferatul sau măcar toleratul  tuturor guvernărilor. Care pot să fie explicațiile?

Avocatul Gh Piperea, care susține că îl reprezintă pe denunțătorul în dosarul Unifarm, scrie pe Facebook: “Ceea ce s-a întâmplat azi e doar vârful aisbergului. Dosarul DNA e mult mai amplu și duce la vârful vârfurilor grupărilor oligarhice din politică, neo-sekuritate și BigPharma”.

Potrivit jurnalistului Alex Costache, conexiunile ar putea merge până foarte departe. Patroana firmei intermediare prin care Unifarm a cumpărat marfa neconformă ar fi o apropiată a lui Ludovic Orban .

De remarcat faptul că, într-un dosar cu o suspiciune de mită atât de mare, suspectul nu a primit decât control judiciar, nici măcar o încercare de arest la domiciliu.

Asta ar putea sugera că dl Adrian Ionel a colaborat din plin și într-adevăr ar putea urma evoluții spectaculoase.

Ar mai fi interesant faptul că dl Ionel Adrian a fost puternic susținut de Sorina Pintea, care l-a păstrat în pofida raportului de audit. Dna Pintea este trimisă în judecată tot pentru luare de mită. Surse judiciare spun că dna Pintea ar fi fost inițial foarte dispusă să colaboreze.

Asta până când la sosirea la DNA București o aștepta avocatul trimis și plătit de partid, nimeni altul decât Viorel Mocanu, pus agent la CEDO de Liviu Dragnea ca să-i rezolve problemele. Din acel moment, dna Pintea a devenit discretă și imediat pentru scoaterea ei din arest preventiv a fost mobilizare cu isteria bolii inclusă.

Dosarul Unifarm este o mostră a ceea ce s-a întâmplat sub acoperirea epidemiei: cumpărături uriașe fară nicio procedură, în acest caz și neconforme, adică un dublu prejudiciu pentru banul public. SpotMedia a relatat recent și despre o altă aprovizionare dubioasă, de această dată a IGPR: 10 milioane de euro pentru armament pe procedura simplificată.

În aceste condiții, să fie de mirare aversiunea sau măcar neîncrederea cu care populația privește aceste măsuri speciale atât de profitabile pentru afaceri de corupție?

Dar e și o veste bună – la DNA, procurorul șef Crin Bologa începe să bage cărbuni. Mulți au privit cu suspiciune ceea ce anunță dl Bologa în interviul pe care mi l-a acordat săptămână trecută: dosare importante cu persoane importante și prejudicii mari.

Dl Bologa a vorbit și despre dosarele de achiziții din această perioadă, 38 la număr, cu contracte în valoare de 800 de milioane de lei.

Așa cum dl Bologa a anunțat că este sub lupa DNA folosirea banilor publici primiți de partide politice ca subvenții, dar și că SRI a reînceput să dea informații. Și iată că vin primele confirmări ale declarațiilor.

Era necesară această relansare. Inclusiv aceste dosare cu mită uriașă arată cât curaj au prins infractorii și cât de siguri sunt că nu vor păți nimic. Totul e ca DNA să primească și mijloacele tehnice de care are nevoie. Aici se va vedea dorința reală de justiție și anticorupție a actualei Puteri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇