De ce nu vaccinează medicii de familie? Cum au fost marginalizați cei care puteau opri valul patru de pandemie

Dezastrul sanitar are o mare legătură și cu incapacitatea Guvernului de a folosi cea mai importantă rețea de consultații și imunizare, rețeaua cabinetelor medicilor de familie.
De ce nu vaccinează medicii de familie? Cum au fost marginalizați cei care puteau opri valul patru de pandemie

Până la sfârșitul lunii septembrie, în jur de 4.000 de medici de familie, dintr-un total de 12.000 încheiaseră contracte pentru vaccinarea anti Covid-19, conform președintelui CNAS.

O cifră mică, dacă ținem cont că toate programele naționale de vaccinare se desfășoară în cabinetele acestor medici.

De la începutul pandemiei, între autorități și organizațiile profesionale ale acestora au existat tensiuni. 

În principal, au fost provocate de volumul mare de muncă transferat asupra medicilor de familie din moment ce multe spitale au tratat numai pacienți infectați, de marginalizarea lor în ce privește campania de vaccinare anti-Covid, dar și a întârzierii plăților.

“Trebuie să spun că, de multe ori, cifrele pot fi înșelătoare. Chiar dacă, pe hârtie, cifra medicilor de familie care vaccinează este mică, acoperirea pe populație și teritoriu este una destul de bună”, a declarat pentru Spotmedia.ro, medicul primar Sorin Alexandru Bădoiu, președintele Patronatului Medicilor de Familie Constanța.

“Practic, în orașele mari și medii sunt centrele de vaccinare organizate de Guvern, în comune și în sate sunt colegi de-ai noștri care au încheiat contracte individuale cu casa județeană de asigurări”, a adăugat medicul Sorin Bădoiu.

ADVERTISING

Medicii de familie au început să facă vaccinuri anti-Covid din data de 4 mai. Introducerea lor în campania națională de vaccinare a fost realizată odată cu autorizarea vaccinului Johnson & Johnson, unul care asigură protecția în urma unei singure doze și nu necesită condiții speciale de depozitare ca soluțiile de la Pfizer și Moderna.

“În ceea ce privește numărul medicilor de familie care vor fi implicați, cel puțin în prima etapă, vorbim de circa 3.080 de medici de familie care și-au transmis disponibilitatea de a participa la această campanie de vaccinare, însă, vreau să vă spun că există un număr mult mai mare de medici de familie care sunt deja implicați în centrele de vaccinare, care funcționează în momentul de față”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, în data de 27 aprilie.

De atunci, doar 1.000 de medici de familie s-au mai înscris în programul de vaccinare în plus față de cifra anunțată.

La sfârșitul lunii mai era nevoie de o altă abordare

Sorin Alexandru Bădoiu, președintele Patronatului Medicilor de Familie Constanța, s-a adresat Spotmedia.ro, nemulțumit fiind de o declarație a Cristinei Schipor, director DSP Constanța, care a spus că “…Din cei 300 câți avem în județ, mai puțin de o sută vaccinează”

SorinBadoiuVaccinMF
Sorin Bădoiu, medic de familie, spune că era nevoie de o altă abordare pentru ca vaccinarea să aibă succes și pe perioada verii - Foto: Arhiva personală / Mediafax / Hepta.ro

“Cred că la două luni după ce aceste contracte de vaccinare au fost oferite, a fost o discuție cu prefectul județului, la inițiativa acestuia, la care a participat și doamna directoare a DSP Constanța, plus un epidemiolog, directoarea Casei Județene de Sănătate, iar subiectul principal al discuției a fost subiectul vaccinării în cabinetele medicilor de familie. Sentimentul nostru a fost că nu se caută soluții. Era vorba de cineva care avea nevoie să transmită o raportare la București, care să spună câți noi medici de familie au început să vaccineze”, a declarat medicul Sorin Alexandru Bădoiu, pentru Spotmedia.ro.

Dar cum se observă din date, nici la nivel local și nici la nivel național, cea mai mare rețea sanitară din țară nu a fost implicată în programul de vaccinare.

Oricum, mai puțin de două săptămâni după ce a apărut posibilitatea ca medicii de familie să poată face injecții cu serul Johnson & Johnson persoanelor din portofoliul medical, premierul Florin Cîțu a anunțat că a învins pandemia și a ridicat cea mai mare parte din restricții, iar campania de vaccinare s-a prăbușit.

“…spre sfârșitul lunii mai era nevoie de-o altă abordare din partea autorităților și a noastră în ce privește convingerea celor nehotărâți”, spune Sorin Bădoiu, într-un interviu telefonic pentru Spotmedia.ro. 

Au smintit mințile oamenilor

“Deși statistic, încrederea pacienților în medicul de familie este, probabil, mult peste media încrederii în sistemul sanitar din România, undeva spre 70%, noi totuși nu putem lupta cu ceea ce oamenii văd și aud la televizor”, a explicat acesta. 

“Când un prim-ministru își serbează ziua de naștere la el în birou cu alți colegi, la o țigară și un whisky, când auzi un președinte de țară și un prim-ministru în funcție care spun că au învins pandemia și că oamenii au liber la absolut orice activitate, noi cu ce contra-argumente putem veni?”, a întrebat retoric medicul.

“Când ai persoane, din păcate chiar din corpul nostru profesional, promovate excesiv la cele două posturi TV, oameni pe care-i consider responsabili morali pentru acest val patru și care, fără niciun fel de dovadă, au smintit mințile oamenilor, e foarte greu să-ți exerciți profesia”, mai spune medicul Sorin Alexandru Bădoiu.  

“Medicina este o știință relativ exactă, vorbim pe cifre și pe statistică. Unul din doi români nu înțelege un paragraf de trei propoziții, dar noi avem pretenția să-l învățăm în cabinet despre diferența dintre un vaccin clasic și unul pe bază de ARN Mesager”, spune doctorul.

“În plus, cineva crede că dacă a citit prospectul știe exact ceea ce se întâmplă la el în corp? Exclus. Oricât de mult ne-ar plăcea nouă să credem că ne putem ghida pacienții prin valul de informații false, este imposibil”, a adăugat el.

Făcuți responsabili pentru încetinirea campaniei de vaccinare

Pe parcursul verii au fost multe semnale că relația dintre medicii de familie și Guvern e tensionată. Cumva, aceștia au fost făcuți responsabili pentru încetinirea campaniei de vaccinare.

Dar cu medicii de familie nu discută nimeni și nicio autoritate centrală nu a creat canale de comunicare cu ei și nu au fost ajutați să-și convingă pacienții. Nu a existat niciun program de training sau de comunicare creat pentru medicii de familie cu privire la vaccinarea anti-Covid.

Un cadru medical pregateste o doza de vaccin la ce
O strategie slabă, informațiile false și ridicarea restricțiilor au distrus campania de vaccinare și au provocat dezastrul sanitar din valul patru de pandemie - Foto: Remus Badea / Mediafax Foto / Hepta.ro

Mai mult, din cauza lipsei oricărei forme de pregătire, mulți medici de familie și-au instruit pacienții să nu se vaccineze, că nu e o soluție sigură. Unii dintre ei au făcut-o chiar cu bune intenții pentru că nu aveau suficiente informații, dar nici proceduri cu privire la situații speciale. De exemplu, indicații pentru un pacient cu afecțiuni alergice grave în perioada în care exista o dezbatere mondială despre siguranța vaccinului AstraZeneca.

Dr. Raluca Zoițanu, președinta Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a scris într-o postare pe Facebook că “Toate pădurile au uscăturile lor”, referindu-se la acest aspect, dar cu atât mai mult era nevoie ca acest corp profesional să primească o atenție specială din partea celor care au realizat Strategia Națională de Vaccinare.

“De la începutul pandemiei am fost puși la zid, ținuți la respect, orice comunicare pe care am inițiat-o ne-a fost refuzată. Vă pot spune că ne-a fost refuzată de la cel mai înalt nivel. În momentul în care Societatea Națională a Medicilor de Familie a cerut o mediere între președintele României și Ministerul Sănătății, care ne punea nu numai bețe în roate, medierea a fost refuzată. Noi trebuia să stăm zeci de ore cu pacienții în fiecare zi și încă pe atât cu ochii în Monitorul Oficial, să vedem ce mai apare și cum apare”, a declarat doctorul Sorin Alexandru Bădoiu.

Foarte mulți nu vor să-și declare boala

“Pandemia ce-a făcut? A venit cu un surplus de consultații pentru că vedem la televizor numai tragediile din ATI și, într-adevăr, este tragic, este tragic pentru colegii noștri din ATI care sunt excedați de muncă, dar gândiți-vă că noi am preluat toată această încărcătură care nu se vede și nimeni nu vorbește despre ea și asta mi se pare incorect”, spune medicul.

“În centrele de vaccinare, peste 80% din personal sunt cei din cabinetele de medicină de familie, fie medici, fie asistente, iar efortul acesta este ignorat pentru că e nevoie de un țap ispășitor”, a mai adăugat el.

Doctorul Bădoiu spune că pe lângă cele 15.000 de cazuri de infectare anunțate oficial, sunt de două până la patru ori mai multe cazuri nediagnosticate.

“Foarte mulți nici nu vor să-și declare boala. De teamă, iar eu nu pot decât să-i rog, dacă prezintă simptomatologia, să se testeze”, spune medicul.

“Cum să le explici oamenilor că atunci când au fost 150 de cazuri pe zi s-a declarat stare de urgență, iar, apoi, la mii de cazuri pe zi nu mai e o problemă atât de mare”? 

“Este extrem de complicat să-i convingi, să le spui că pandemia e o problemă serioasă de sănătate, când în biserici se intră fără mască, iar înalți preoți, de la microfon, pun bețe în roate efortului de vaccinare. Nu uitați, BOR este singura biserică ortodoxă care nu s-a exprimat pentru vaccinare”, a conchis medicul Bădoiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇