De ce crește numărul de infectări în țări cu un procent mare de vaccinare?

Injecțiile au un impact major în ce privește realizarea protecției în fața virusului, dar această protecție e limitată în timp.
De ce crește numărul de infectări în țări cu un procent mare de vaccinare?
  • În Israel, 44% din populație a făcut cea de a treia injecție, iar răspândirea virusului s-a oprit din nou.
  • Specialiștii au stabilit că există o legătură directă între noile variante de coronavirus și scăderea eficacității vaccinurilor. 

Datele arată că, în țările în care s-au ridicat restricțiile și nu a început administrarea celei de a treia doze, numărul infectărilor a început să crească, deși un mare procent din populație e vaccinată cu schema completă.  

Danemarca a înregistrat cel mai mare număr de noi infectări, 26.751, din decembrie 2020 și până acum. Asta în condițiile în care 77,4% din populația de 5,8 milioane de persoane are cel puțin o doză de vaccin, iar 76,1% are schema completă.

DanemarcaInfectariCovid
Danemarca a avut un număr redus de infectări pe tot parcursul anului pentru ca în luna octombrie numărul acestora să crească din nou – Sursa: Worldometers.info

Autoritățile au decis să reintroducă accesul în spațiile publice pe baza certificatului verde, document ce fusese desființat.

ADVERTISING

O situație asemănătoare se înregistrează și în Germania, unde în data de 5 noiembrie s-a înregistrat recordul de infectări de la începutul pandemiei, 35.806 cazuri într-o singură zi.

Și în Germania, 67,2% din populația de 84 de milioane de persoane e vaccinată cu două doze.

Trebuie arătat că în ambele state europene, în care numărul de cazuri a explodat în ultimele zile, mortalitatea este extrem de redusă, în comparație cu valurile pandemice precedente.

Aceste date i-au făcut pe experții în sănătate publică să se întrebe: ce a cauzat creșterea numărului de infectări?

Ce s-a întâmplat în Israel?

La sfârșitul lunii mai din acest an, Yuli Edelstein, ministrul Sănătății din Israel, anunța că restricțiile vor fi ridicate, iar viața se va reîntoarce la normal. 

În urma succesului campaniei de vaccinare, în care peste 60% din populație fusese imunizată, numărul zilnic de infectări coborâse către zero.

IsraelInfectariCovid
În Israel, după ce pandemia a dispărut practic în luna mai, numărul de cazuri a început să crească din nou. În iulie, începe vaccinarea cu cea de a treia doză, iar după imunizarea a 44% din populație, numărul infectărilor a scăzut abrupt în luna octombrie - Sursa: Worldometers.info

“În urmă cu mai puțin de șase luni, am început campania de vaccinare. Datorită muncii excelente a lucrătorilor din sistemul de sănătate, am realizat cea mai bună campanie de vaccinare din lume. Astăzi suntem răsplătiți cu o rată de mortalitate scăzută”, a declarat ministrul Sănătății din Israel la acea vreme. 

După două luni de la ridicarea restricțiilor, stupoare. Numărul cazurilor de infectare a început să crească de la o zi la alta.

Valul patru în Israel a fost cel mai mare de la începutul pandemiei, deși media deceselor a fost mai mică decât în valul precedent.

Israel a fost prima țară din lume în care a început campania de vaccinare. 

În urma unui contract exclusiv încheiat cu Pfizer, această țară a primit un număr suficient de doze de la o singură companie, oferind astfel posibilitatea de a vaccina o mare parte a populației într-o perioadă scurtă de timp.

Datele din această țară au oferit posibilitatea cercetătorilor să înțeleagă impactul vaccinării asupra pandemiei, dar și cât durează protecția dată de ser.

Vaccinul, învins de varianta Delta

Într-un studiu realizat în Israel și publicat în 23 iulie, se anunța că protecția împotriva infectării, dată de vaccinul Pfizer, este de doar 39% în fața variantei Delta, dar e eficient în ce privește îmbolnăvirile grave și decesele, în jur de 88%.

“Trebuie să fim conștienți de faptul că, în timp, eficacitatea acestor vaccinuri poate scădea”, a declarat la acea vreme dr. Isaac Bogoch, profesor de epidemiologie la Universitatea din Toronto.

Valul de infectări din Israel care a urmat după două luni în care pandemia dispăruse a fost provocat de o scădere a eficacității vaccinului din cauza răspândirii tulpinii Delta.

În data de 12 iulie, autoritățile medicale din Israel aprobă utilizarea celei de a treia doze de vaccin Pfizer pentru protejarea populației.

În acest moment, 44,2% din populație este vaccinată cu doza a treia, iar numărul de infectări a scăzut abrupt.

Conform datelor din Israel, se observă că vaccinul oprește răspândirea virusului, dar după un număr de 5-6 luni, eficacitatea serului scade, iar o nouă variantă a virusului poate provoca un alt val pandemic.

Creșterea numărului de cazuri din Danemarca și Germania se aseamănă cu evoluția pandemiei din Israel, iar dacă ținem cont de faptul că în Uniunea Europeană campaniile de vaccinare au început mai târziu, se constată o anume simetrie.

De asemenea, în cele două țări, foarte puține persoane s-au vaccinat cu doza a treia.

În concluzie, datele analizate de specialiști arată că vaccinarea are un impact major asupra pandemiei, dar și vaccinurile oferă o protecție limitată în timp.

De ce e necesară a treia doză?

În acest moment, există două teorii, una care spune că împotriva virusului e nevoie de o doză de ser în fiecare an care să combată noile tulpini, la fel ca vaccinul antigripal.

O a doua teorie spune că doza a treia (booster) va fi suficientă pentru a proteja organismul de forme grave de îmbolnăvire, indiferent de tulpini.

Dar nu s-au strâns suficiente date pentru a putea trage o concluzie finală cu privire la cele două teorii.

“În cele din urmă, a treia doză ar putea fi necesară și pentru populația generală, din cauza scăderii imunității la vaccinarea primară sau deoarece noile variante au evoluat până la punctul în care răspunsurile imune la vaccinul inițial nu mai protejează în mod adecvat împotriva tulpinilor care circulă în prezent”, se arată într-un studiu publicat de Lancet, o prestigioasă revistă științifică, în care cercetătorii leagă eventuale noi doze de vaccin strict de evoluția virusului.

În România se observă o scădere a numărului de cazuri, semn că valul al patrulea de pandemie s-ar putea apropia de sfârșit. 

Rata de vaccinare, deși a crescut, e departe de a avea un impact semnificativ asupra răspândirii virusului, ceea ce-i face pe specialiști să vorbească de posibilitatea apariției unui nou val pandemic în februarie sau martie, anul viitor.

Până acum, peste un milion de români s-au vaccinat cu doza a treia dintr-un total de 7,3 milioane care au făcut cel puțin o injecție.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇