Comisia Europeană nu renunță la creșterea vârstei de pensionare a specialilor. Săptămâna decisivă

În coaliția de guvernare, deși termenul limită e 31 martie, nu există o soluție în ce privește reforma pensiilor speciale. O serie de declarații contradictorii arată, mai degrabă, speranța unei amânări de la Bruxelles sau introducerea treptată a unor măsuri.
Comisia Europeană nu renunță la creșterea vârstei de pensionare a specialilor. Săptămâna decisivă
  • Urmează o săptămână decisivă în ce privește rezolvarea problemei pensiilor speciale, care a ajuns să pună în pericol dezvoltarea României.
  • 3 miliarde de euro ar urma să primească țara noastră în situația în care se va găsi o rezolvare pentru creșterea vârstei de pensionare, dar și pentru scăderea raportului dintre valoarea pensiei și salariu.
  • Comisia Europeană: Pensiile militarilor trebuie integrate în sistemul contributiv și susținute cu sume mai mici de la buget.
  • La magistrați, marea majoritate a pensiilor sunt egale sau mai mari decât salariile obținute în timpul activității.
  • Marcel Ciolacu: Pentru decidenții politici, PNRR a devenit o obsesie.

Săptămâna viitoare, o delegație a Comisiei Europene va sosi în România unde se va întâlni cu oficialii Guvernului pentru „etapa implementării planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR)”, a declarat pentru spotmedia.ro Anca Păduraru, purtător de cuvânt al Reprezentanței Comisiei Europene din România.  

„Comisia este în contact permanent cu toate statele membre… Aceasta include întâlniri periodice cu autoritățile naționale ale acestora, care au loc atât fizic, cât și virtual, pentru a discuta progresele înregistrate în implementare. Misiunea în România face parte din aceste întâlniri periodice”, a explicat Anca Păduraru.

ADVERTISING

Dar atitudinea fermă și pozitivă a Comisiei de până acum nu a ajutat ca negocierile pentru plata tranșei de 3 miliarde de euro din PNRR să nu provoace o criză politică la București.

President Biden Meets With President of EU Commiss
Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, nu e dispusă la compromisuri majore cu privire la promisiunea României de a reforma sistemul de pensii - Foto: Hepta.ro

Conform obligațiilor asumate de țara noastră la semnarea planului pentru cele 30 de miliarde de euro, ne-am angajat să realizăm reforme care să ușureze viața contribuabilului, să reducă riscurile bugetare și să accelereze investițiile publice în infrastructura economică și servicii.

Pensiile speciale, încă de la negocierea inițială, au reprezentat o provocare pentru Guvern.

În decursul anilor, printr-o serie de decizii populiste sau alterarea unor decizii necesare, cum ar fi mărirea veniturilor magistraților, s-a ajuns în situația de a se crea o elită reprezentată de o parte a militarilor, mai ales cei cu grade mari, lucrătorii din serviciile de informații, procurori, judecători și o parte a funcționarilor publici, oameni care beneficiază de un regim privilegiat de venituri și de o ieșire rapidă la pensie cu sume care, de multe ori, depășesc ultimele salarii.

Profesorul Bogdan Glăvan spune că impactul pensiilor speciale este foarte mare și continuă să se rostogolească, devenind imposibil de plătit în viitorul apropiat.

În 2022, dobânzile pentru plata acestora au fost de 2% din PIB, iar sumele au reprezentat 0,85%, însumându-le se ajunge la aproape 3%, nivelul maxim de deficit acceptat de Comisia Europeană pentru statele membre, a explicat profesorul Glăvan, într-o emisiune la B1TV.

Într-un raport publicat de Uniunea Salvați România, în data de 22 martie, adresat Guvernului, sunt prezentate cerințele Comisiei Europene pentru a îndeplini criteriile prevăzute în PNRR.

Comisia Europeană reiterează faptul că plafonul de 9,4% din PIB și întreaga idee de reformă a pensiilor speciale se referă și la pensiile militare, se arată în raportul citat. 

Recomandările Comisiei Europene cu privire la pensiile militare, conform datelor publicate de USR:

  • Calculul pensiilor speciale să se bazeze pe veniturile din întreaga carieră.
  • Rata de înlocuire a salariului cu pensia să fie 45% din veniturile salariale, față de 65%, cât e în prezent.
  • Integrarea pensiilor militare în sistemul general contributiv și din perspectiva creșterii lor, adică să crească la fel ca pensiile contributive.

Recomandările Comisiei Europene, privind pensiile magistraților, conform raportului publicat săptămâna trecută:

  • Creșterea vechimii în muncă.
  • Rată de înlocuire mai mică (acum este de 100% sau mai mare), adică un magistrat ia o pensie egală sau mai mare cu salariul.
  • Alinierea creșterii pensiilor la sistemul contributiv. În prezent, pensiile speciale ale magistraților cresc odată cu salariile magistraților aflați în funcție.

Recomandările Comisiei Europene cu privire la celelalte categorii de pensii speciale:

  • Realizarea unui sistem unitar: aceeași vârstă de pensionare, aceeași bază de calcul, aceeași rată de înlocuire și alinierea la sistemul contributiv.

Datele prezentate de USR, un partid de opoziție, nu au fost contestate de PNL și PSD, formațiunile din coaliția de guvernare, și sunt conforme cu raportul Băncii Mondiale, solicitat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

„În timp ce toate pensiile de serviciu plătesc contribuții, rata de înlocuire garantată pentru acestea este mult mai mare decât rata de înlocuire vizată în sistemul general de pensii, ceea ce necesită o suplimentare de la bugetul de stat. Rata de înlocuire atât pentru pensiile militare (65%), cât și pentru cele din serviciul public (80%) este semnificativ mai mare decât rata de înlocuire vizată în sistemul general de pensii, de aproximativ 41%”, se arată în raportul Băncii Mondiale, publicat integral de spotmedia.ro, atât în limba română, cât și în engleză.

Rata de înlocuire reprezintă valoarea procentuală a pensiei primite raportată la salariul obținut în perioada de activitate.

„De asemenea, aceasta se aplică la o perioadă de referință favorabilă câștigurilor salariale, înregistrate cu o lună până la un an înainte de pensionare, în loc de câștigurile din întreaga carieră cum se întâmplă în cazul sistemului general de pensii”, se mai arată în raportul realizat de Banca Mondială.

DOCUMENT. Raportul Băncii Mondiale prezintă scenariile pe care poate merge Guvernul României pentru a rezolva problema pensiilor speciale.

Conflictul interior al lui Marcel Ciolacu

În acest moment, în cadrul coaliției de guvernare nu există o viziune unitară.

Avem un Marcel Ciolacu, președintele PSD, care reacționează ca și cum ar fi prins într-o capcană: anunță că nu vom pierde banii din PNRR, se răstește la Comisia Europeană și dă vina pe Nicolae Ciucă, actualul premier, că a acceptat aceste condiții în PNRR la vremea când se afla în poziția de ministru al Apărării.

„Vă spun ceva extrem de sincer: pentru toți decidenții politici ai țării, PNRR a devenit o obsesie. Este cel mai dur şi solid test pentru administrația românească, dar și cea mai bună pregătire posibilă pentru celălalt obiectiv major al statului român, aderarea la OCDE. și, recunosc, sunt teme complicate, dar veți vedea că această coaliție le va duce la capăt. Nu vom abandona nici în privința pensiilor speciale, nici a celorlalte reforme”, a declarat Marcel Ciolacu, joi 23 martie, la aniversarea de 30 de ani a AmCham România, Camera de Comerț Româno-Americană. 

Cu numai o zi înainte de cea în care a făcut declarația de mai sus, într-un interviu la Europa FM, realizat de Ioana Ene Dogioiu, Marcel Ciolacu a spus că reforma pensiilor speciale va duce la o criză în sistemul public.

„Dacă în acest moment noi luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiția, toate Serviciile din România. Dacă ne dorim acest lucru, eu nu-mi doresc acest lucru, mergem ad-litteram (…)”, a declarat președintele PSD.

BUCURESTI - AMBASADA FRANTEI - RECEPTIE - ZIUA BAS
Marcel Ciolacu, președintele PSD, prins în capcana pensiilor speciale - Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro

Ciucă spune că la Ministerul Apărării reforma pensiilor s-a încheiat

Contradicțiile care apar în declarațiile lui Marcel Ciolacu arată amplitudinea crizei din coaliție, legată de reformarea rapidă a pensiilor speciale, termenul limită fiind 31 martie.

Pentru ca încurcătura să fie și mai mare, premierul Nicolae Ciucă vine și contrazice atât planul de redresare semnat de România cu Comisia Europeană, cât și raportul Băncii Mondiale, susținând că pensiile militarilor nu sunt speciale, deși în ambele documente acestea sunt asociate cu această categorie.

”La nivelul Ministerului Apărării Naționale s-a realizat acest proces de reformă a sistemului de pensii. Din păcate, a fost o greșeală în momentul în care s-a considerat că pensiile militare fac parte din categoria pensiilor speciale, susțin încă o dată, cu toată responsabilitatea, pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupaționale, de serviciu, așa este în toate țările din Uniunea Europeană şi din NATO. Nu cred că este oportun, absolut deloc, pentru niciun partid politic, să capitalizeze, să se urce pe un astfel de subiect într-un astfel de moment”, a declarat Nicolae Ciucă, prim-ministru și lider al PNL.

Iohannis spune că sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil

Din acest schimb de replici reiese și faptul că în coaliție nu s-a ajuns la o soluție, iar strategia principală este o negociere favorabilă cu Comisia Europeană prin care această reformă să fie introdusă treptat, pe un anumit calendar.

„Trebuie să vedem fondul problemei. Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Asta înseamnă, mai simplu spus, că pensionarii trebuie să-și primească drepturile pentru o viață muncită, dar trebuie să avem grijă ca și peste 10, peste 20, peste 30 de ani pensionarii să-și primească pensia. Asta înseamnă ca sistemul să fie sustenabil, acesta fiind scopul reformei”, a declarat Klaus Iohannis, prezent la Bruxelles cu ocazia Consiliului European. 

Săptămâna viitoare vor avea loc negocieri decisive cu reprezentanții Comisiei Europene, iar la sfârșitul acestora cetățenii români vor avea o concluzie în ce privește atât de contestata problemă a pensiilor speciale, cât și cea a PNRR. S-a blocat sau merge mai departe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇