Cîțu vs Orban, degeaba

Cîțu vs Orban, degeaba

Întrebarea importantă nu e cine va câștiga președinția PNL, Florin Cîțu sau Ludovic Orban? Întrebarea este dacă vreunul dintre ei dă vreo șansă de schimbare reală a acestui partid baronizat, măcinat de corupție și clientelism, la concurenta cu PSD.

Nu văd mari speranțe. Despre Ludovic Orban s-a tot scris și vorbit, nu cred că mai sunt multe de adăugat. Situația din PNL Iași, cu caracatița de acolo, cu importul de trădători, este tipică pentru sistemul său de putere.

Este un om politic al trecutului care deja a arătat și ce poate, și cât poate, și care este modul său de lucru. Nu are cum să-și sară umbra.

ADVERTISING

Dacă va câștiga președinția partidului, este foarte probabil să revendice șefia Guvernului și este cert că va candida la președinție.

Dl Cîțu a reușit să devină în timp record un politruc care mestecă lozinci și acționează exclusiv populist. Este emblemtatic felul în care a ales să relaxeze măsurile antiCovid cu încălcarea propriilor obiective privind vaccinarea doar pentru a-și promova imaginea. Postările sale concurează Cântarea României, mustesc de triumfalism.

Cât respect pentru transparență are o arată felul în care a înțeles să comunice, mai precis să nu comunice, în privința reformelor incluse în PNRR.

Și a intrat recent în galeria premierilor care insultă presa atunci când aceasta își face datoria încercând să afle informațiile de interes public ținute secret.

A scapăt de apropiații lui Ludovic Orban din Guvern, da, însă alegerile domniei sale nu sunt cu mult mai sănătoase. Dl Despescu, spre exemplu, este în continuare secretar de stat la Interne. Gigel Parachiv a rămas stâlp în Ministerul Educației.

Nu am văzut la dl Cîțu vreo reală inițiativă reformistă, vreun suflu nou al guvernării care este, de altfel, una mediocră până acum.

La declarația de anunțare a candidaturii, dl Cîțu era înconjurat tot de baroni liberali. Aceiași ca până acum.

Dl Flutur, cel despre care vorbeam anul trecut în teribila criză de la Spitalul Județean de acolo, a devenit frecventabil? Dl Boc este, desigur, un lider de calibru, însă reprezentantul Ardealului în Guvern e lamentabil - dl Bode de la Interne. Lamentabil si inamovibil.

Pe scurt, nu e o bătălie între blocaj și reformă, între vechi și nou. Este o bătălie între Ludovic Orban și baronii care îl contestă și care defilează cu Florin Cîțu.

Premierul are pâinea și cuțitul la Palatul Victoria, adică banii și numirile în funcții, a început să atragă lideri din tabara lui Ludovic Orban, cu nimic mai buni decât erau înainte desigur. De exemplu, dna Anisie. Este amuzant cum oameni promovați de Ludovic Orban, care îi lustruiau clanța, fac acum același lucru cu Florin Cîțu, căruia îi ridică osanale.

Dl Cîțu are sprijinul aproape explicit al lui Klaus Iohannis.

Ludovic Orban are baza partidului pe care a cultivat-o, cu care a mâncat și a chefuit.

Cel mai rău este că intrăm oficial într-o nouă campanie electorală. Probabil cea mai păguboasă dintre toate, având în vedere electoratul țintă: baronii de partid.

Nu cred că reformarea justiției, buna gestionare a banului public, meritocrația vor fi teme în campania interna din PNL. Sau vor fi, dar pe invers.

Argumentele vor fi, după cum se vede deja, populiste, triumfaliste și de generozitate din banii publici.

Va începe șicanarea reciprocă pe temele guvernării, așa cum s-a întâmplat deja, de exemplu, cu ipoteza vacinului contra cost. Nimeni nu va asuma măsuri impopulare. Iar după ce victoria va fi adjudecată, oastea susținătorilor va aștepta recompensa.

Citeşte şi alte articole semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇