Nici pandemia nu a oprit încălzirea globală. Gazele cu efect de seră au atins niveluri-record, depăşind media ultimilor 10 ani

Nici pandemia nu a oprit încălzirea globală. Gazele cu efect de seră au atins niveluri-record, depăşind media ultimilor 10 ani

Concentraţia gazelor cu efect de seră a atins în 2020 niveluri-record – iar creşterea a depăşit media ultimilor zece ani -, îşi exprimă luni îngrijorarea Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a ONU, cu şase zile înantea COP26, la Glasgow.

”În ritmul în care creşte concentraţia gazelor cu efect de seră, creşterea temperaturii la sfârşitul secolului va fi cu mult mai mare decât obiectivele Acordului de la Paris, adică de 1,5-2°C peste nivelul preindustrial”, avertizează secretarul general al OMM, Petteri Taalas, la publicarea Buletinului Anual cu privire la gazele cu efect de seră.

ADVERTISING

”Suntem foarte departe de obiectiv”, subliniază el.

În acest buletin, OMM arată că principalele trei gaze cu efect de seră au atins un vârf în 2020.

Nivelurile creşterii anuale a concentraţiei dioxidului de carbon (CO2), metanului (CH4) şi gazului ilariant (N2O) au depăşit în 2020 media perioadei 2011-2020.

Astfel, încetinirea economiei impusă din cauza pandemiei ”nu a avut o incidenţă perceptibilă” asupra nivelului şi creşterii gazelor cu efect de seră în atmosferă, în pofida unei scăderi temporare a noilor emisii, precizează OMM.

ADVERTISING

”Trebuie să regândim industria, sectorul energetic, transporturile şi întregul nostru mod de viaţă. Transformările necesare sunt abordabile din punct de vedere economic şi sunt fezabile din punct de vedere tehnic. Nu avem timp de pierdut”, îndeamnă Petteri Taalas.

Cu toate acestea, potrivit ultimei evaluări ONU, angajamentele actuale cu privire la o reducere a emisiilor actuale a gazelor cu efect de seră ale unui număr de aproape 200 de ţări urmează să conducă la o încălzire globală ”catastrofală” cu 2,7°C faţă de nivelul preindustrial.

ADVERTISING

ONU speră ca lideri lumii să ia, la Glasgow, măsuri în vederea unei menţineri a planetei pe o traiectorie suportabilă a încălzirii globale în anii următori, în pofida faptului că datele arată că nivelul CO2 a continuat să crească în 2021.

CO2 - care provine în principal de la combustia materiilor fosile şi de la producţia cimentului - este de departe principalul vinovat de încălzirea globală.

În 2020, concentraţia CO2 a fost de 413,2 părţi pe milion (ppm), aducă cu 150% mai mare faţă de nivelul preindustrial.

”Nu este vorba doar despre o formulă chimică şi despre cifre într-un grafic. Acest lucru are repercusiuni masive asupra vieţii noastre de zi cu zi şi stării noastre de bine, asupra stării planetei şi asupra viitorului copiilor şi nepoţilor noştri”, trage un semnal de alarmă Petteri Taalas.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇