A fost creată turbina eoliană fără elice, care poate aduce facturi mai mici la curent (Video)

A fost creată turbina eoliană fără elice, care poate aduce facturi mai mici la curent (Video)

O companie spaniolă a creat un tip de turbină eoliană fără elice, care produce energie pe baza vibraţiilor induse de vânt.

Dispozitivul, pe care cei de la Vortex Bladeless îl numesc un aerogenerator prietenos cu mediul (şi pe care publicul nu s-a putut abţine să nu-l compare cu un vibrator uriaş), rezolvă astfel două dintre marile neajunsuri ale turbinelor tradiţionale, care funcţionează pe baza unui design ce datează din secolul al XIX-lea, şi anume nivelul ridicat de zgomot şi impactul negativ asupra vieţii sălbatice, notează Euronews.

ADVERTISING

Turbina fără elice poate fi folosită ca sursă complementară de energie regenerabilă pentru alimentarea gospodăriilor, alături de instalaţii fotovoltaice, de exemplu.

Compania testează în prezent produsul în diferite mărimi, însă, în principiu, cu cât este mai mare, cu atât este mai eficace, precizează reprezentanţii săi.

La o înălţime de 2,75 de metri, o astfel de structură cilindrică poate alimenta un frigider, mai multe telefoane şi câteva becuri led într-o casă off-grid.

Neavând elice, este relativ uşor de întreţinut şi silenţioasă. Spre deosebire de tehnologia tradiţională, în acest caz nu este nevoie de ulei sau de un alt tip de lubrifiant.

ADVERTISING

Nu în ultimul rând, nu reprezintă un pericol la adresa vieţii sălbatice, aşa cum se întâmplă cu turbinele eoliene cu elice, care ucid sute de mii de păsări anual, conform estimărilor.

Dezvoltatorii tehnologiei precizează, pentru The Guardian, că nu sunt împotriva turbinelor eoliene tradiţionale, dispozitivul lor fiind creat pentru situaţiile în care nu există condiţii optime pentru utilizarea acestora, cum sunt zonele urbane şi rezidenţiale sau acolo unde există îngrijorări cu privire la impactul lor asupra păsărilor.

ADVERTISING

Turbinele fără elice pot ajuta la reducerea costurilor cu energia electrică ale gospodăriilor şi ale companiilor, mai spun reprezentanţii Vortex Bladeless.  

Compania a primit finanţări din partea Uniunii Europene şi a unei companii norvegiene din domeniul energiei pentru dezvoltarea dispozitivului.

Vortex Bladeless Tacoma field test with nice wind! (2019)

Citeşte şi alte articole din categoria Mediu:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇