Fact checking-ul săptămânii: Vaccinurile împotriva COVID-19 nu provoacă forme mai severe ale infecției

Fact checking-ul săptămânii: Vaccinurile împotriva COVID-19 nu provoacă forme mai severe ale infecției

Robert Malone, medic și cercetător american, a sugerat recent că „vaccinurile anti-COVID fac virusul mai periculos din cauza procesului de amplificare a dependenței de anticorpi”. Malone se prezintă drept inventator al vaccinurilor pe bază de ARN mesager și susține că persoanele vaccinate ar suferi forme mai severe ale infecției COVID-19. Într-adevăr, Robert Malone a contribuit cu dovezi timpurii că, în principiu, ARN mesager ar putea fi administrat cu succes, însă aceasta nu îl face inventatorul vaccinurilor sau al tehnologiei pe bază de ARN mesager. Iar afirmația sa referitoare la periculozitatea vaccinului nu este susținută de dovezi: în studiile de laborator pe animale, în studiile clinice și odată cu administrarea vaccinului în rândul populației generale, vaccinurile COVID-19 nu au prezentat semne că pot stimula infecția sub acțiunea anticorpilor (ADE) sau că ar provoca forme mai severe.

Potrivit Health Feedback, stimularea infecției sub acțiunea anticorpilor (ADE) este acea situație în care anticorpii nu reușesc să împiedice ca un să infecteze celulele, dimpotrivă, aceștia sporesc capacitatea virusului de a infecta celulele. Acest fenomen crește riscul ca persoanele cu anticorpi preexistenți în urma infectării naturale sau prin vaccinare să dezvolte forme mai severe atunci când sunt expuși din nou virusului. ADE, situația la care face referire Robert Malone, a reprezentat o preocupare în timpul dezvoltării vaccinului COVID-19.

ADVERTISING

Spre exemplu, în procesul de dezvoltare a vaccinurilor  împotriva COVID-19, cercetătorii au dezvoltat strategii specifice pentru evitarea declanșării ADE. În primul rând,  în proiectarea timpurie a vaccinului, cercetătorii au selectat drept țintă acea proteină a virusului cea mai puțin susceptibilă de a declanșa ADE. Ulterior, studiile pe animale au fost concepute pentru a urmări dacă vaccinurilor declanșează mecanismele ADE după vaccinare, iar în timpul studiilor clinice, pacienții au fost examinați tot pentru a monitoriza această eventuală reacție, monitorizare care a continut și după  După administrarea vaccinurilor în rândul populației generale. În prezent, vaccinurile COVID-19 nu au prezentat semne că pot provoca infecții mai severe în studiile de laborator pe animale, în studiile clinice sau odată cu administrarea vaccinului în rândul populației generale. Dimpotrivă, vaccinurile COVID-19 pe care și România le administrează s-au dovedit eficiente în prevenirea formelor severe de infectare și a deceselor. Infecțiile în rândul persoanele complet vaccinate sunt rare și tind să producă simptome mai ușoare decât în rândul persoanelor nevaccinate. Aceste date indică este exact opusul a ceea ce ne-am aștepta dacă mecanismul de stimulare a infecției sub acțiunea anticorpilor (ADE) ar fi avut loc. Potrivit  Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în săptămâna 20-26 septembrie, 74,7% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate, iar 92% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Revenind la afirmația că “însuși inventatorul vacccinurilor ARN mesager le contestă și le consideră periculoase”, iată câteva clarificări. Pe site-ul său personal, pe Twitter și LinkedIn, Robert Malone se prezintă drept „inventator al vaccinurilor ARN mesager”.  Mai multe investigații au arătat că această afirmație este înșelătoare. Potrivit Health Feedback, în 1989, Robert Malone a publicat, împreună cu alți doi coautori, o lucrare care a contribuit cu dovezi timpurii că ARN mesager ar putea fi administrat cu succes în celule. Totuși, la fel ca multe tehnologii, dezvoltarea vaccinurilor pe bază de ARN mesager a fost un efort de colaborare care a antrenat o serie de centre de cercetare, trei decenii de muncă și sute de cercetători. Printre cercetătorii direct implicați în dezvoltaea tehnologiei pe bază de ARN mesager, se numără și Katalin Karikó și Drew Weissman. Deși lucrarea publicată de Robert Malone aduce o contribuție importantă, aceasta nu îl face inventatorul vaccinurilor sau al tehnologiei pe bază de ARN mesager. Însuși Robert Malone a declarat pentru Associated Press că nu a fost implicat în dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19 și nu a participat la dezvoltarea unui vaccin pe bază de ARN mesager administrat oamenilor.

ADVERTISING

În spațiul online, regăsim numeroase afirmații pe subiecte medicale, care nu sunt însoțite de dovezi științifice. De aceea, înainte de a ne lăsa convinși de „adevărul” unor astfel de afirmații sau constatări, sugerăm:

  • să nu dăm, în mod automat, crezare informațiilor dintr-un material doar din motivul că sunt invocate autoritatea sau funcția unei persoane;
  • să verificăm sursa unei informații (atât sursa originară, cât și cea care o introduce, prin intermediul unei traduceri, în spațiul public românesc);
  • să verificăm dacă declarațiile sunt susținute de dovezi și pot fi regăsite în cadrul mai multor surse de încredere.

Sursele noastre:

healthfeedback.org – No evidence that COVID-19 vaccines cause more severe disease; antibody-dependent enhancement has not been observed in clinical trials

apnews.com – Video clip of Ohio school board meeting spreads vaccine falsehoods

cnscbt.ro – Covid 19 Raport săptămânal de supraveghere Date raportate până la data de 26 septembrie

theatlantic.com – The Vaccine Scientist Spreading Vaccine Misinformation

health-desk.org – Are COVID-19 vaccines causing antibody-dependent enhancement?

fullfact.org –There’s no evidence Covid-19 vaccines make the disease worse

logically.ai – False Dr. Robert Malone invented mRNA vaccines.

logically.ai – Double Check: Who Is Dr. Robert Malone?

Do COVID-19 Vaccines Cause Antibody-dependent Enhancement (ADE)?

Penntoday.upenn.edu – Drew Weissman and Katalin Karikó receive 2021 Lasker Award


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇