Fact checking-ul săptămânii: Fotografie atribuită în mod eronat președintelui Consiliului European Charles Michel

Fact checking-ul săptămânii: Fotografie atribuită în mod eronat președintelui Consiliului European Charles Michel

Mai multe postări pe rețelele sociale și mesaje distribuite prin intermediul mesageriei WhatsApp prezintă o fotografie cu un bărbat care poartă rochie, însoțită de descrierea că acesta ar fi„ președintele Consiliului Europei Charles Michel”. Aceste postări susțin că Charles Michel ar fi vizitat Georgia în iulie 2021 îmbrăcat în rochie, în semn de „solidaritate” față de anularea marșului în sprijinul comunității LGBT+, „Tbilisi Pride”. De fapt, fotografia nu are nicio legătură cu Charles Michel, președintele Consiliului European, aceasta fiind făcută în cadrul unei defilări de modă organizată pe 1 iulie 2021, la Florența, Italia.

Informații de context

ADVERTISING

Această fotografie circulă încă din vara anului 2021 și este reciclată periodic în spațiul online și redistribuită prin intermediul unor platforme de mesagerie precum WhatsApp. În spațiul online românesc, imaginea a fost însoțită de unele descrieri, printre care:

„În imagine Charles Michel președintele Consiliului Europei. Nu știu de ce, dar am impresia că rușii ăștia nu prea respectă valorile europene.”

Care sunt faptele?

În realitate, fotografia a fost făcută pe 1 iulie 2021, în timpul Săptămânii Modei Pitti Uomo din Florența și îl surprinde pe unul dintre modele care au partiticipat la o defilare de modă. Fotografia respectivă a fost distribuită, alături de altele, pe paginile de Facebook ale Pitti Uomo și Pitti Immagine cu descrierea: „În direct de la Pitti Uomo 100”. Identitatea persoanei din fotografie nu este detaliată.

ADVERTISING

Pitti Uomo are loc de două ori pe an la Florența. În anul 2021, evenimentul a avut loc la clădirea istorică Fortezza da Basso. Prin urmare, fotografia este făcută în Italia și nu în Georgia, fapt care reiese și din alte fotografii publicate pe pagina evenimentului. În plus, diferențele dintre trăsăturilor fizice ale persoanei din fotografie și Charles Michel sunt vizibile.

În ceea ce privește vizita lui Charles Michel în Georgia, președintele Consiliului European a sosit în această țară pe 18 iulie, unde a participat la Conferința Internațională de la Batumi. Pe website-ul oficial al Consiliului European se arată că, la începutul lunii iulie 2021, Charles Michel se afla într-o vizită oficială în Lituania, deci nu în Geogia.

ADVERTISING

Potrivit Myth Detector, organizație de fact-checking din Georgia, imaginea a fost pusă în circulație de un grup de Facebook cu originea în această țară, fiind preluată, ulterior, și în spațiul online românesc.

Evaluarea noastră: fotografie prezentată în context fals și atribuită eronat

În baza analizei noastre și a consultării altor surse de fact-checking, considerăm că fotografia nu are legătură cu președintele Consiliului European. Fotografia a fost făcută în cadrul unei defilări de modă organizate pe 1 iulie 2021, la Florența, Italia, unde îl surprinde pe unul dintre participanți.

Interpretarea posibil eronată/ înșelătoare pe care o promovează o astfel de fotografie este că Uniunea Europeană promovează valori aflate în totală contradicție cu valorile tradiționale ale unor state membre/ aspirante la statutul de membru, oficialii săi de rang înalt fiind implicați în mod activ în acest demers.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

mythdetector.ge – DISINFORMATION SPREADS ABOUT CHARLES MICHEL’S VISIT IN GEORGIA

consilium.europa.eu – Weekly schedule of President Charles Michel

facebook.com – Pitti Uomo | Pagina oficială de Facebook

facebook.com – Pitti Immagine | Pagina oficială de Facebook

pittimmagine.com – Pitti Immagine | website


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇