S-a descoperit un nou tip de stres și cei mai mulți dintre noi suntem expuși la el zilnic, fără să avem habar

S-a descoperit un nou tip de stres și cei mai mulți dintre noi suntem expuși la el zilnic, fără să avem habar

Sunt oameni care afirmă că se calmează atunci când șofează. Dar și aceștia pot suferi de stresul cauzat de accelerație.

Un studiu recent realizat la Universitatea din Houston a arătat că jumătate dintre subiecții puși să conducă, toți șoferi experimentați, în ciuda vârstei, 18 – 27 de ani, sufereau de așa ceva.

O cameră sensibilă la modificările temperaturii faciale a arătat niveluri crescute de stres în cazul a jumătate dintre cei 11 subiecți puși să conducă pe un circuit simplu, de 19 kilometri, în oraș, într-o zi cu trafic lejer.

ADVERTISING

S-a dovedit însă că o parte dintre ei au avut un răspuns extrem la stres – trădat de transpirația din zona nasului, un răspuns involuntar dat de sistemul nervos simpatic, care, cred oamenii de știință, este o predispoziție genetică. Acest stres a fost declanșat de simpla apăsare a accelerației, arată Science Alert.

Oamenii de știință care au realizat experimentul spun că, zi de zi, în trafic, întâlnim astfel de oameni, dacă nu cumva suntem parte dintre aceștia. Cel mai probabil, niciunul dintre cei afectați nu este conștient de acest lucru.

ADVERTISING

Vor urma, probabil, studii de mai mare anvergură, care vor arăta și efectele pe termen lung ale unui astfel de tip de stres asupra celui în cauză - pentru că e clar că ele există -, dar și posibilele urmări din trafic, intuite deja.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇