Persoanele matinale, mai inteligente ca ”păsările de noapte”. Dar nu tot timpul vieții

Persoanele matinale, mai inteligente ca ”păsările de noapte”. Dar nu tot timpul vieții

Măcar dintr-un punct de vedere, persoanele care se trezesc devreme sunt mai inteligente decât așa-zisele păsări de noapte, arată un studiu recent.

Concret, acestea au o capacitate verbală superioară, a explicat dr. Stuart Fogel, cercetător în Neuroştiinţe cognitive şi profesor la Şcoala de Psihologie a Universităţii din Ottawa, conform Stylist. Dar e vorba doar despre persoanele mature. În prima parte a vieții, perioada în care suntem la școală, tindem să avem abilități verbale mai bune în ultima parte a zilei.

ADVERTISING

Potrivit expertului, cei care se trezesc dimineața au un ritm circadian mai stabil, iar tocmai acesta ar sta la baza inteligenței în general.

”Odată ce se ţine cont de factori cheie, inclusiv ora de culcare şi vârsta, am descoperit că persoanele matinale tind să aibă o capacitate verbală superioară. Acest rezultat a fost surprinzător pentru noi”, a explicat omul de știință, care este și directorul Laboratorului de Cercetare a Somnului de la Universitatea din Ottawa.

Fogel a lucrat cu o echipă de cercetători pentru a identifica „cronotipul” unui individ – care reprezintă tendinţele sale de a fi mai funcţional seara sau de dimineaţă – prin evaluarea preferinţelor zilnice şi ritmurilor biologice. Fogel arată că cronotipul unei persoane este legat de momentul în care aceasta este mai dispusă să-şi dorească să rezolve sarcini solicitante şi este corelat cu performanţa optimă.

ADVERTISING

Cercetările indică faptul că persoanele tinere sunt, de obicei, clasificate ca fiind mai energice seara, în timp ce persoanele mai în vârstă sunt mai degrabă mai în formă mental în timpul dimineţii. Însă, în practică, elevii şi studenţii au cursuri dimineaţa, ceea ce îi dă complet peste cap, crede expertul.

Fogel avertizează că programul de studii care este incompatibil cu cronotipul elevilor poate limita potenţialul cognitiv al acestora.

”Multe dintre cursurile la şcoală nu sunt determinate de cronotipurile micuţilor, ci de către părinţi şi de programul lor de lucru, astfel încât copiii de vârstă şcolară plătesc preţul, deoarece sunt elevi care sunt funcţionali seara, dar sunt forţaţi să studieze după un program de tip matinal”, a declarat Fogel.

ADVERTISING

De exemplu, orele de Matematică şi de Ştiinţe sunt în mod normal programate la începutul zilei, deoarece ar avea mai multă energie şi atenţie. Dar dimineaţa nu este momentul în care se simt cel mai bine din cauza tendinţelor lor de a fi funcţionali seara.

”În cele din urmă, ei sunt dezavantajaţi, deoarece tipul de program care le este impus luptă practic împotriva ceasului lor biologic în fiecare zi”, explică Fogel.

Nu în ultimul rând, omul de știință a vrut să mai puncteze un aspect de care toată lumea ar trebui să țină cont: „Creierul nostru tânjeşte cu adevărat după regularitate, după un program, iar pentru ca noi să fim funcţionali în ritmul nostru este vital să ne ţinem de acest program şi să nu încercăm în mod constant să recuperăm – adică, să nu existe schimbări constante ale programului”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇