Omizile ar putea înlocui șoarecii în studiul bolilor umane

Omizile ar putea înlocui șoarecii în studiul bolilor umane

Pentru a ajunge să fie aprobate, e nevoie ca noile medicamente destinate oamenilor să fie testate mai întâi pe animale. Până acum, șoarecii au fost cei care s-au sacrificat pentru noi. Aceștia ar putea fi însă curând înlocuiți de omizi, cel puțin în unele cazuri.

Cercetătorii de la instituții precum Memorial Sloan Kettering Cancer Center, din SUA, lucrează pentru a găsi alternative non-mamifere pentru astfel de studii și experimente. Astfel, s-ar putea reduce numărul de rozătoare utilizate în cercetarea biomedicală, un rezultat pozitiv în sine și unul care, de asemenea, ar putea duce la scăderea costurilor și ar putea accelera rezultatele.

ADVERTISING

Până în prezent, cea mai convenabilă și potrivită alternativă o reprezintă omizile, cel puțin când vine vorba despre a studia inflamația intestinală, un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului colorectal, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Communications, citat de Medical Xpress.

Dr. Jan Grimm, de la instituția menționată, și colegi de la universități din Germania și Elveția sunt de părere că cea mai potrivită alegere ar fi larvele moliei de tutun, deoarece au o similaritate ridicată cu structura și fiziologia intestinului uman, ceea ce oamenii de știință numesc un grad ridicat de conservare evolutivă.

ADVERTISING

Omizile moliilor de tutun sunt suficient de mari pentru a fi investigate folosind aceleași instrumente ca pentru oameni.

Omizile sunt practic doar un intestin lung, așa că ele constituie un model excelent pentru studierea bolilor inflamatorii intestinale, spun oamenii de știință.

Și deoarece aproximativ 75% dintre genele umane cunoscute care cauzează boli au omolog la insecte, aceste modele ar putea fi utile în cercetările preclinice viitoare în alte boli, cum ar fi cancerul, diabetul, neurodegenerarea și infecțiile.

ADVERTISING

Spre deosebire de nematode, viermi rotunzi utilizați în cercetare, care au aproximativ lungimea unei capse, omizile moliilor de tutun au dimensiunea degetului unui adult. Deci sunt suficient de mari pentru a fi scanate folosind tomografia computerizată (CT), imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) și tomografia cu emisie de pozitroni (PET). Inflamația din intestin poate fi văzută cu ușurință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇