O caracatiță dintr-o specie rară a fost filmată. Primul mascul viu al speciei a fost văzut în premieră în 2002!

O caracatiță dintr-o specie rară a fost filmată. Primul mascul viu al speciei a fost văzut în premieră în 2002!

Un membru al speciei Tremoctopus spp., extrem de scumpă la vadere, a fost filmat recent. E o mare reușită, dacă ținem cont de faptul că un mascul viu al speciei a fost văzut în premieră abia în 2002.

Sigur, viețuitoarea ar fi putut trece ușor ca fiind o pătură sau o bucată de plastic, dar ochiul antrenat al biologului Jactina Shackleton nu a dat greș.

Omul de știință a zărit-o joi, când ieșise să înoate în largul coastei insulei Lady Elliot, la sudul Marii Bariere de Corali, relatează IFL Science.

Zona este protejată și este un adevărat sanctuar pentru multe specii, inclusiv pentru pisicile de mare roz.

ADVERTISING

Specimenul surprins de omul de știință este o femelă, iar o astfel de ocazie apare o dată în viață.

În ciuda frumuseții sale și a faptului că e destul de timidă, preferând să nu fie văzută, caracatița e departe de a fi neajutorată, având un tentacul (scurt, ”amputat” de vreme și evoluție) dotat cu o toxină destul de periculoasă.

Specia e cu atât mai ciudată cu cât diferența dintre masculi și femele este de la cer la pământ. În timp ce femelele măsoară circa 2 metri lungime, masculii nu au mai mult de 2,4 centimetri. E cea mai mare astfel de diferență între sexe dintre toate speciile de animale.

ADVERTISING

Dacă te gândești că împerecherea într-un astfel de caz e dificilă, ai dreptate. De fapt, aceasta înseamnă sfârșitul pentru mascul, care își rupe organul reproducător în timpul actului, iar la scurt timp moare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇